Home » Știință » Apa pe care o consumăm poate să conţină nanoparticule de plastic

Apa pe care o consumăm poate să conţină nanoparticule de plastic

Publicat: 18.03.2020
Nanoparticule din cele mai comune tipuri de palstic circulă prin sistemele de alimentare cu apă sau pot fi folosite în activităţile agricole şi, în cele din urmă, ajung în organismele noastre.

Un studiu recent al Universităţii Washington a arătat că nanoparticulele din cele mai folosite tipuri de plastic se deplasează prin sistemele de alimentare cu apă sau ajung pe câmp. După cum explică Indranil Chowdhury, asistent universitar al Departamentului de Inginerie Civilă şi de Mediu, lunar putem ajunge să consumăm câteva grame de plastic, iar efectele pe termen lung sunt greu de indicat, notează Phys.

Cercetătrii au estimat că, zilnic, opt trilioane de astfel de nanoparticule ajung în circuitul apei prin tratarea apelor reziduale, parte din acestea provin din obiecte din plastic mai mari deterioarate sau din produsele de îngrijire personală care folosesc particule din plastic. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra nanoparticulelor din polietilenă şi polistiren, care au o multitudine de aplicaţii în obiectele din viaţa de zi cu zi: de la pungi, la obeicte de bucătărie sau materiale de ambalat şi s-au concentrat asupra modului în care acestea se comportă în diferite medii chimice, pornind de la apa de mare şi ajungând la apa în care se află materiale organice.

„Ne uităm la asta într-un mod fundamental. De ce devin stabile şi rămân în apă? După ce se află în diferite tipuri de apă, ce face ca aceste materiale plastice să rămână suspendate în acel mediu?”, a explică dr. Chowdury.

Oamenii de ştiinţă au aflat că aciditatea apei are un impact minim asupra nanoparticulelor din apă şi că, în acest caz, primează sarea şi materialele organice influenţează modul în care acestea călătoresc sau se depun. Cercetătorii trag atenţia că, momentan, impactul acestui tip de poluare nu poate fi aproximat.

Studiul a fost publicat în Water Research.

Citeşte şi:

Cine mai reciclează plastic în 2020? Criza neştiută a planetei noastre

Un pământean înghite săptămânal 5 grame de plastic, cât un card de credit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase