Home » Știință » Emisile de radiaţii ale unei găuri negre supermasive sunt îndreptate către Pământ

Emisile de radiaţii ale unei găuri negre supermasive sunt îndreptate către Pământ

Publicat: 23.03.2020
Astronomii sunt de părere că aceasta este cea mai veche şi îndepărtată gaură neagră descoperită până în prezent.

Astronomii de la Universitatea Insubria din Italia au anunţat descoperirea celei ai vechi şi îndepărtate găuri negre supermasive care a fost identificată până în prezent. Conform cercetătorilor, emisile găurii negre PSO J030947.49+271757.31 sunt îndreptate către Pământ, notează Science Alert.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că PSO J030947.49+271757.31 este un blazard, o sursă radio cvasistelară, aflată de obicei în mijlocul unei galaxii. Acest nucleu galactic prezintă o luminozitate şi emisii radio ridicate datorită căldurii generate de către materia în continuă mişcare a discurilor de acreţie.

„Spectrul care a apărut în faţa ochilor noştri a confirmat mai întâi că PSO J0309 + 27 este de fapt un nucleu galactic activ sau o galaxie al cărei nucleu central este extrem de luminos datorită prezenţei în centrul său a unei găuri negre supermasive alimentate de gaz şi stelele pe care le absoarbe”, a declarat Silvia Belladitta, expertă în astrofizică a Universităţii Insubria. Aceasta mai adaugă: „În plus, datele obţinute au confirmat şi faptul că PSO J0309 + 27 este într-adevăr departe de noi, în funcţie de trecerea culorii luminii sale spre roşu cu o valoare record de 6,1, niciodată măsurat înainte pentru un obiect similar”.

Analiza luminii provenite de la acest nucleu galactic arată că acesta are o vechime de cel puţin 13 miliarde de ani, ceea ce sugerează că acest blazard s-a format în Universul timpuriu, la scurtă vreme după Big Bang.

Cercetătorii explică faptul că, în general, un blazard este îndreptat către Pământ, ceea ce face studierea lor mult mai uşoară. Totuşi, aceştia sunt de părere că în Univers există mult mai multe astfel de obiecte, majoritatea având diferite orientări ale emisiilor. „Observarea unui blazard este extrem de importantă, explică dr. Belladitta. „Pentru fiecare sursă descoperită de acest tip, ştim că trebuie să existe alte o sută similare, dar majoritatea sunt orientate diferit şi, prin urmare, sunt prea slabe pentru a fi văzute direct”.

Studiul a fost publicat în Astronomy & Astrophysics.

Citeşte şi:

Planeta X ar putea fi o gaură neagră primordială

Unde ajungi dacă călătoreşti printr-o gaură neagră?

Cum se formează o gaură neagră?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase