Home » Știință » Supraconductibilitatea fost observată în materialele din meteoriţi

Supraconductibilitatea fost observată în materialele din meteoriţi

Publicat: 29.03.2020
Supraconductibilitatea naturală este un fenomen care poate fi obţinut în condiţii de laborator.

Cele mai recent studii efectuate asupra meteoriţilor au relvat prezenta unor proteine, o serie de minerale pe care nu le-am întâlnit şi chiar o serie de roci a căror vechime este mai mare decât cea a Sistemului Solar. Un studiu nou a scos la iveală o propietate neaştepată a materialelor din care sunt formaţi meteoriţii: supraconductibilitate, notează Science Alert.

Oamenii de ştiinţă au teoretizat de-a lungul timpului faptul că condiţiile extreme în care sunt formaţi meteoriţii din interiorul acestora ar putea să dea naştere unor materiale care să prezinte propietăţi neobişnuite, printre care şi supraconductibilitatea. Din nefericire, de-a lungul timpului, studiile nu au relevat existenţa unor compuşi care să prezinte o caracteristică. 

Un studiu recent, efectuat de către cercetătorii de la Univeristatea San Diego, în care au fost analizate mostre de la 15 meteoriţi pentru a identifica indicii care ar relevat supraconductibilitatea a dus la descoperirea a doi meteoriţi: Mundrabilla din Australia şi GRA 95205 din Antarctica. Aparent, materialele din mostrele prelevate din cei doi meteoriţi prezentau caracteristicile căutate. „Materialele supraconductive care apar în mod natural sunt neobişnuite, dar sunt deosebit de importante deoarece aceste materiale ar putea fi supraconductoare în mediile extraterestre”, explică James Wampler, fizician.

Fizicianul explică faptul că supraconductivitatea naturală a mai fost identificată în cazul unui singur mineral: covalita, un mineral albastru, care de obicei apare în apropierea altor minerale pe bază de cupru. 

Credit foto: dr. James Wampler

”Particulele supraconductoare din regiunile reci ale spaţiului ar putea avea implicaţii asupra structurii obiectelor stelare”, adaugă fizicianul.

Studiul a fost publicat PNAS.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase