Home » Știință » Teorie controversată a unor astrofizicieni: Mercur ar putea să susţină viaţă

Teorie controversată a unor astrofizicieni: Mercur ar putea să susţină viaţă

Publicat: 28.03.2020
Cercetătorii afirmă că Mercur ar putea avea condiţiile necesare pentru a susţine viaţa.

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, ceea ce o exune la o cantitate mult mai mare de radiaţii solare în comparaţie cu Pământul şi ceea ce face ca condiţiile de la suprafaţa acesteia să fie extreme. În aceste condiţii, ideea că pe această planetă ar putea să existe condiţiile necesare vieţii poate părea improbabilă, dar un nou studiu semnat de către Jeffrey Kargel, de la Planetary Science Institute, Statele Unite ale Americii, susţine contrariul, notează Futurism.

Echipa condusă de la Planetary Science Institute susţine că suprafaţa planetei Mercur nu a fost transformată de către cutremure, aşa cum se credea anterior, ci de o serie de substanţe volatile. Transformarea acestora din lichid în gaz fiind cea care a dat naştere crăpăturilor care pot fi observate pe suprafaţa planetei. Între aceste substanţe volatile, care au capacitatea de a-şi schimba rapid starea de agregare, se numără şi apa.

Deşi suprafaţa ar fi prea fierbinte pentru a susţine viaţa, subteranul planetei, unde apa ar putea să existe sub formă lichidă, ar putea reprezenta un mediu în care viaţa ar putea exista sau chiar să apară.

„Cu cât am studiat mai mult în dovezile geologice şi cu cât m-am gândit mai mult la chimie şi la condiţiile fizice de acolo, cu atât mi-am dat seama că această idee, care pare că ar fi nebunească, nu este chiar cu totul absurdă”, explică Jeffrey Kargel.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citeşte şi:

Mercur ar putea avea depozite de gheaţă care s-au format în condiţii extreme

Ce nu ştiai despre planeta Mercur? Cinci lucruri suprinzătoare despre prima planetă de la Soare

Cum a devenit Mercur „planeta de fier”? Cercetătorii explică unul dintre cele mai mari mistere ale Sistemului Solar

Misterul planetei Mercur a fost rezolvat. Ipoteza pe care nimeni nu a luat-o în considerare până acum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase