Home » Știință » Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu
Publicat: 27.03.2020
Un nou studiu realizat de mai mulţi cercetători italieni sugerează că virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are o capacitate lentă de a produce mutaţii, ceea ce înseamnă că orice vaccin viabil care este dezvoltat pentru a preveni infectarea oamenilor ar trebui să fie eficient la scară largă şi pe o perioadă de timp relativ lungă.

Cercetarea a fost realizată de două echipe independente care au lucrat separat una de cealaltă, inclusiv oameni de ştiinţă de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma (IRCCS) şi de la Departamentul de Ştiinţe Biomedicale şi Sănătate Publică (DSBSP), din cadrul Spitalului Universitar Anacona.

Aceştia au efectuat teste de secvenţiere genetică folosind tehnologia dezvoltată de Thermo Fisher Scientific pe probe de virus prelevate de la pacienţi italieni. Apoi au comparat aceste probe cu un genom de referinţă care a fost secvenţiat dintr-o mostră de virus prelevată cu două luni înainte din Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Diferenţele dintre cele două probe de virus au fost foarte mici. În privinţa variaţiei genetice au fost detectate doar cinci noi variante în eşantioanele prelevate de la pacienţi de COVID-19 din Italia, ceea ce reprezintă un prim semn că coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne destul de stabil chiar şi pe parcursul unei transmiteri la pe distanţă mare între persoane şi populaţii multiple, notează Tech Chrunch.

Aceasta este o veste încurajatoare, având în vedere că alte virusuri suferă mutaţii rapide, spre exemplu al gripei sezoniere ale cărei tuplini se modifică an de an, astfel că este necesară crearea anuală de vaccinuri antigripale.

„Un virus cu un genom stabil este o veste bună”

Alte virusuri suferă mutaţii lente sau aproape deloc, iar coronavirusul care duce la COVID-19 pare să facă parte din prima categorie. Studiul italian este susţinut şi de cercetări efectuate de la specialişti din alte ţări, unii dintre ei din cadrul Universităţii John Hopkins din SUA.

La vaccinuri împotriva coronavirusului se lucrează în mai multe zone ale lumii, însă până când va apărea unul viabil va mai trece cel puţin un an. Cercetarea oamenilor de ştiinţă italieni sugerează însă că, atunci când va exista pe piaţă un astfel de vaccin, acesta va putea fi folosit la scară largă şi va avea o eficienţă de câţiva ani.

„Dacă am fi cercetat alte virusuri, ne-am fi aşteptat la zeci de noi mutaţii după atâtea cicluri infecţioase la pacienţi. Datele noastre iniţiale arată că acesta (coronavirusul SARS-CoV-2 n.r.) este un virus ARN foarte stabil, cu doar cinci variante noi. Un virus cu un genom stabil este o veste bună pentru dezvoltarea vaccinului, deoarece indică faptul că eficacitatea vaccinurilor ar putea fi mai constantă, posibil pentru mai mulţi ani”, a afirmat profesorul Stefano Menzo din cadrul Departamentului de Virusologie al Spitalului Universitar Anacona.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Ar putea vara să pună capăt pandemiei de coronavirus? Ce rol joacă umiditatea şi temperatura în răspândirea COVID-19

Hidroclorochina, substanţa folosită pentru COVID-19, inclusiv în România, nu e mai eficientă decât alte tratamente – studiu

Cu ce se tratează infecţiile COVID-19 în spitalele din România? Protocolul Ministerul Sănătăţii privind medicamentele pentru coronavirus

România, în carantină generală. Ce ai voie să faci şi ce nu, din 25 martie

Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară

Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce

Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

Un bărbat a murit încercând să se trateze cu ”substanţa minune” promovată de Trump pentru COVID-19

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

Iohannis anunţă că măsurile din Ordonanţa Militară pentru combaterea coronavirusului devin obligatorii şi pe timpul zilei, după principiul ”stăm în casă”

Test de depistare a coronavirusului în numai 45 de minute, utilizat în SUA. Ar putea fi folosit în întreaga lume

Director de cercetare din Italia despre pacientul 0 cu COVID-19: O ”pneumonie atipică” circula din noiembrie 2019, în Lombardia

Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase