Home » Știință » Se transmite coronavirusul de la mamă la nou-născut încă din uter?

Se transmite coronavirusul de la mamă la nou-născut încă din uter?

Publicat: 28.03.2020
Trei bebeluşi din China s-ar fi putut infecta cu noul coronavirus în pântecul mamei cu numai puţin timp înainte de naştere, arată două noi rapoarte. Experţii afirmă că dovezile în aceste cazuri sunt încă neconcludente şi nu demonstrează că virusul SARS-CoV-2 poate trece de la mamă la făt în timpul sarcinii.

Într-un raport al medicilor de Spitalul Renmin al Universităţii Wuhan (China), publicat în 26 martie pe site-ul revistei americane de specialitate JAMA, este descris cazul unei femei care a născut la câteva săptămâni după ce a fost internată pentru COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2. Fetiţa s-a născut prin cezariană, iar în timpul intervenţiei mama a purtat o mască N95 (eficientă împotriva coronavirusului) şi nici nu a ţinut apoi în braţe copilul. Nou-născutul a fost imediat plasat în carantină, dar nu a prezentat simptome de coronavirus COVID-19.

La două ore după naştere, testele au arătat că bebeluşul avea niveluri ridicate ale două tipuri de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Aceşti anticorpi sunt cunoscuţi ca IgG şi IgM. Deşi se ştie că anticorpii IgG trec de la mamă la copil în timpul sarcinii, anticorpii IgM sunt prea mari pentru a trece de placentă, potrivit unui editorial care însoţeşte raportul. Astfel, „ se poate presupune, în mod rezonabil, că detectarea (acestui anticorp n.r.) la un nou-născut reflectă producţia în urma infecţiei din uter”, se arată în editorialul care însoţeşte raportul medical citat de Live Science.

De asemenea, fetiţa prezenta niveluri ridicate de citokine (substanţe chimice ale sistemului imunitar), precum şi de celule albe în sânge, care pot fi semne de infecţie.

La testele următoare, nou-născutul a ieşit negativ la virusul SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că nu este clar dacă copilul a fost vreodată infectat cu noul coronavirus sau dacă nu ar putea exista o altă explicaţie pentru rezultatul pozitiv al IgM.

Într-un al doilea raport, publicat în JAMA tot pe 26 martie, medicii de la Spitalul Zhongnan al Universităţii Wuhan au afirmat că au prelevat şi analizat probe de sânge de la şase nou-născuţi, în căutarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Ei au descoperit niveluri ridicate de IgG în cazul a cinci dintre aceştia, iar la ceilalţi doi au fost detectate niveluri ridicate de IgM, precum în cazul fetiţei din primul raport. Niciunul dintre aceşti sugari nu a fost pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2.

În afară de o infecţie cu SARS-CoV-2, o explicaţie ar putea fi că placentele mamelor erau deteriorate sau anormale într-un fel, permiţând anticorpilor IgM să treacă prin ele la sugari, au raportat medici de la Spitalul Zhongnan.

Mai important, testele IgM pot fi atât cu rezultate fals pozitive, cât şi cu rezultate fals negative şi nu sunt utilizate în mod frecvent pentru a diagnostica infecţiile dobândite în uter.

„Deşi aceste două studii merită o evaluare atentă, sunt necesare dovezi definitive înainte ca aceste constatări provocatoare pe care ei le raportează să poată fi folosite pentru a avertiza femeile însărcinate că fetuşii lor sunt expuşi riscului de infecţii congenitale cu SARS-CoV-2”, concluzionează editorialul citat de Live Science.

Un studiu preliminar anterior, efectuat pe nouă femei gravide diagnosticate cu COVID-19, nu a găsit nicio dovadă că virusul SARS-CoV-2 poate trece, în pântec, de la mamă la copil.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu

Modul în care sistemul imunitar contribuie la vindecarea de COVID-19

Reputat profesor despre motivele pentru care se poate eşua în lupta împotriva COVID-19

Ar putea vara să pună capăt pandemiei de coronavirus? Ce rol joacă umiditatea şi temperatura în răspândirea COVID-19

Hidroclorochina, substanţa folosită pentru COVID-19, inclusiv în România, nu e mai eficientă decât alte tratamente – studiu

Cu ce se tratează infecţiile COVID-19 în spitalele din România? Protocolul Ministerul Sănătăţii privind medicamentele pentru coronavirus

Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară

Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce

Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

Test de depistare a coronavirusului în numai 45 de minute, utilizat în SUA. Ar putea fi folosit în întreaga lume

Director de cercetare din Italia despre pacientul 0 cu COVID-19: O ”pneumonie atipică” circula din noiembrie 2019, în Lombardia

Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase