Home » Știință » Va mai amintiti de Laika?

Va mai amintiti de Laika?

Publicat: 10.01.2008
Era anul 1957. In plin razboi rece, Uniunea Sovietica reusea se umileasca Statele Unite ale Americii lansand cu succes Sputnik 2, o capsula spatiala la bordul careia se afla prima fiinta vie care efectua o calatorie in afara spatiului terestru, catelusa Laika. Sarbatorita cu fast la Moscova si privita cu ingrijorare la Washington, operatiunea parea sa fi fost o reusita totala. Sau, cel putin, asa ni s-a spus.

Eroina sau victima?

Povestea catelusei devenita peste noapte eroina nationala in Rusia a fost una cat se poate de controversata. Ascuns cu grija peste 45 de ani, secretul sau a iesit la iveala de abia in anul 2002, atunci cand Dimitry Malachenkov, unul dintre oamenii de stiinta care a lucrat la proiectul Sputnik 2, avea sa faca public adevarul.

Animalul in jurul caruia se va scrie istoria calatoriilor in spatiu nu a fost nicicand unul crescut special pentru o astfel de misiune, si niciun exemplar care sa fi impresionat prin inteligenta sau alte calitati. Pur si simplu, Laika parea sa fie modelul perfect, avand trasaturile mai multor specii siberiene, atunci cand a fost descoperita de catre angajatii Institutului Biomedical din Moscova intr-unul dintre adaposturile pentru animale parasite.

De fapt, dupa succesul inregistrat de lansarea lui Sputnik 1, primul satelit artificial, la 4 octombrie 1957, liderul sovietic al momentului, Nikita Hrusciov, a cerut cu insistenta o a doua lansare in spatiu care sa celebreze cea de a 40-a aniversare a Revolutiei bolsevice, aniversare care urma sa aiba loc dupa numai o luna de la primul eveniment. Oamenilor de stiinta rusi le ramaneau astfel la dispozitie doar patru saptamani pentru a proiecta si construi o capsula spatiala potrivita unei asemenea ceremonii.

Catelusa cunoscuta mai tarziu drept Laika avea sa fie selectata alaturi de alte doua exemplare canine, Albina si Mushka, pentru a fi antrenate in vederea primei calatorii a unei fiinte in spatiu. In realitate, cercetatorii o botezasera Kudryavka, dar o alintau si ca Zhuchka (Gandacelul) sau Limonchik (Lamaita). Laika a parut numele potrivit la momentul respectiv, ca unul comun in randul cainilor siberieni dar si ca unul care se regasea pe toate meridianele globului. In fond, lumea trebuia sa retina usor numele care urma sa intre in istorie.

Sub indrumarea cercetatorului Oleg Gazenko, cele trei patrupede avea sa fie supuse unui antrenament intens si extrem de dur care prevedea, printre altele, izolarea acestora timp de 20 de zile in custi de dimensiuni reduse, care sa imite interiorul capsulei spatiale, plasarea lor in masini centrifuge si camere amenajate special astfel incat sa reconstituie zgomotul puternic produs de nava spatiala in timpul decolarii si vibratiile acesteia de pana la iesirea din atmosfera. Cainii fusesera obisnuiti in tot acest timp sa manance exclusiv hrana sub forma de gel, cea care urma sa le asigure supravietuirea in spatiu.

Desi, la scurt timp de la inceperea antrenamentului, toti subiectii sufereau de blocaje renale si digestive precum si de o crestere a presiunii sangelui datorata conditiilor de stres la care fusesera supusi, oamenii de stiinta rusi au stabilit ca Laika este cea care a raspuns cel mai bine programelor de pregatire de la Cosmodromul din Baikonur.

Lansarea care a avut loc la data de 3 noiembrie 1957 avea sa fie un succes total, dupa cum au declarat oficialitatile de la Moscova. Se dovedise ca un mamifer poate supravietui in mediul extraatmosferic, fapt ce deschidea portile unui proiect si mai ambitios: lansarea primei fiinte umane in afara spatiului terestru. Laika devenise peste noapte eroina nationala desi, in euforia momentului, nimeni nu se interesase de soarta ei. Ulterior, cercetatorii rusi aveau sa afirme ca animalul fusese eutanasiat cu o puternica doza de otrava, dat fiind faptul ca Sputnik 2 nu includea si un program de recuperare a echipajului. Capsula spatiala va fi distrusa cinci luni mai tarziu, pe 14 aprilie 1958, odata cu ramasitele Laikai, datorita arderilor cauzate de intrarea in atmosfera.

Adevarul despre Laika

In ciuda zvonurilor aparute in presa internationala, Moscova a reusit sa pastreze secretul asupra celor intamplate in ziua de 3 noiembrie 1957. Asta pana in 2002, atunci cand unul dintre membrii echipei care s-a ocupat de proiectarea si lansarea capsulei spatiale Sputnik 2, Dimitry Malachenkov, s-a hotarat sa rupa tacerea.

Acesta avea sa recunosca faptul ca datorita timpului scurt pe care savantii rusi l-au avut la dispozitie, era practic imposibil ca acestia sa poata crea un sistem viabil de mentinere a vietii. Dublata si de pregatirea insuficienta a cainilor destinati misiunii, operatiunea Sputnik 2 fusese, in realitate, un fiasco.

Conform documentelor secrete de la acea vreme, la scurt timp dupa decolare, sistemul care asigura mentinerea temperaturii in interiorul capsulei se defectase, fapt ce a dus la moartea aproape instantanee a singurului pasager. Odiseea spatiala a catelusei Laika nu durase decat cinci ore.

Cu toate acestea, in ciuda problemelor intampinate cercatatorii rusi invatasera suficient din experienta Sputnik 2 astfel incat, in anii urmatori, sa poata lansa si alti caini pe orbita Pamantului si sa ii aduca inapoi nevatamati. Peste mai putin de patru ani, la 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin devenea primul om care atingea spatiul extraatmosferic, deschizand drumul explorarii Cosmosului.

FACTS

La patruzeci de ani dupa lansarea capsulei spatiale Sputnik 2, oficialitatile ruse au dezvelit un monument dedicat catelusei Laika, monument care se afla in fata Institutului de Aviatie si Medicina Spatiala, acolo unde aceasta fusese antrenata.

La 9 martie 2005, o zona aflata langa craterul Vostok, situat pe planeta Marte, a fost botezata Laika de catre cercetatorii NASA, in memoria primei fiinte care a atins spatiul cosmic.

De-a lungul timpului, Laika a devenit subiectul a numeroase romane, filme si cantece celebre. Numai in Rusia exista cateva zeci de melodii care poarta numele catelusei cosmonaut.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase