Home » Știință » 10 lucruri pe care nu le stiai despre corpul tau

10 lucruri pe care nu le stiai despre corpul tau

Publicat: 22.10.2008
Corpul uman este o masinarie fascinanta, perfectionata in decursul a sute de mii de ani de evolutie. Pentru a functiona optim, organismul omenesc este capabil de anumite performante putin cunoscute, stranii la prima vedere, dar absolut indispensabile pentru mentinerea starii de sanatate si refacerea dupa diverse afectiuni!

10. Stomacul secreta acizi corozivi.

Exista o substanta periculoasa pe care o transportam tot timpul cu noi fara a fi detectata atunci cand intram in aeroporturi, ambasade sau zone cu securitate crescuta. Este vorba de acidul clorhidric secretat de stomacul uman, substanta cu un rol capital in desfasurarea normala a procesului de digestie alimentara. In acelasi timp, acidul clorhidric este un compus chimic folosit in industrie, cu precadere in cazul tratarii diferitelor tipuri de metale. Este un acid foarte puternic care poate coroda chiar si otelul. In schimb, este secretat in stomac in cantitati mici pentru a nu periclita viata omului. Mucoasa care captuseste pereti stomacali pastreaza in siguranta acidul clorhidric in interiorul sistemului digestiv.

9. Pozitia corpului afecteaza memoria umana.

Un studiu recent publicat in prestigioasa publicatie Cognition afirma ca exista o legatura stransa intre posturile corporale umane si activarea unor anumite portiuni ale creierului. In timp ce majoritatea cercetatorilor au acceptat influenta mirosurilor sau sunetelor care ne pot activa amintiri si intamplari din copilarie si adolescenta, se pare ca anumite pozitii ale corpului, adoptate deopotriva in somn sau constient, pot activa in mod similar memoria. Cercetatorii britanici au dezvoltat pe baza rezultatelor obtinute in aceste cercetari o serie de posturi corporale asemanatoare celor adoptate in tipul somnului, posturi care practicate in stare de veghe ne pot ajuta sa ne amintim cu precizie visele din noaptea trecuta.

8.Oasele tin sub control nivelul mineralelor din organism.

Pe langa rolul sau principal de suport al organelor interne si al musculaturii, scheletul uman ajuta la reglarea nivelului calciului din organism. Oasele contin indeosebi calciu si fosfor, primul fiind necesar si dezvoltarii si functionarii la randament optim al nervilor si muschilor. Daca acest element se regaseste in cantitati mai mici decat cele necesare, organismul va prelua o parte din calciul din oase pentru a suplini astfel nevoile muschilor si nervilor. O alimentatie care sa asigure necesarul optim de calciu este imperios necesara, altfel organismul va saraci oasele de calciu, iar acestea vor deveni mai fragile, crescand astfel riscul fracturilor.

7.Mancam de fapt, in numele creierului…

Cu toate ca are o greutate egala cu doar 4-5 % din greutatea intregului corp, creierul necesita nu mai putin de 20 -25% din oxigenul si caloriile necesare organismului, pentru a functiona la parametrii optimi. Mesele sanatoase, variate, care contin vitamine, proteine, minerale, oligoelemente si hidrati ajuta in primul rand unei minti sanatoase capabile de efort intelectual. Pentru a-l pastra in functiune, un numar de trei artere majore cerebrale pompeaza constant oxigen din sange spre creier. Blocarea uneia dintre aceste artere, cauzata de traume fizice sau alimentatie carentata, da nastere fenomenului de anevrism cerebral.

6. Mii de ovule raman nefolosite…

Cand femeile ating varsta de 40-50 ani, menstruatia lunara care controleaza nivelul hormonilor si secreta ovule necesare inseminarii, ia sfarsit. Ovarele femeilor produc din ce in ce mai putini hormoni feminini denumiti estrogen, ceea ce duce la schimbari majore pe plan fizic si emotional. Foliculii ovarieni nu mai secreta ovule cum se intampla la adolescenta. Odata cu perioada adolescentei, o femeie poseda in jur de 34 000 de foliculi ovuli nedezvoltati dintre care doar 350 se vor maturiza de-a lungul vietii sale, in ritmul normal de 1 folicul ovul pe luna. Miile de ovule nedezvoltate se vor deteriora, in timp ce creierul va stopa producerea acestora pe masuta ce femeia inainteaza in varsta.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase