Home » Știință » Cele mai citite articole de stiinta

Cele mai citite articole de stiinta

Publicat: 12.07.2007
Care au fost cele mai de succes texte stiintifice ale anului trecut? Publicatia New Scientist a facut propria ierarhie, trecand in revista cele mai citite 10 articole de pe site-ul sau. Aceste articole sunt preluate de la mai toate publicatiile stiintifice de limba engleza de pe glob, astfel ca ele ofera un bun reper pentru topul povestilor de stiinta si tehnologie din 2004.

Un virus misterios ar putea anihila HIV
Un controversat studiu al medicilor americani arata ca barbatii care au contractat virusul HIV in ultimii sase ani si al caror sange contine si un alt virus – cunoscut doar drept GBC – au de trei ori mai multe sanse sa traiasca decat barbatii HIV-pozitiv care nu sunt contaminati cu GBC. Daca s-ar descoperi cum anume impiedica acest virus aparitia SIDA, ar aparea noi modalitati de combatere a ei, arata studiul condus de Jack Stapleton, de la University of Iowa, SUA.

Anomaliile lui SpaceShipOne ies la suprafata
Naveta SpaceShipOne a efectuat cu succes primul zbor privat din istorie, eveniment petrecut in luna octombrie. In luna iunie, insa, in timpul primului test cu pilot la bord, tehnicienii avusesera mari batai de cap cu o serie de defectiuni, dintre care cateva ar fi putut provoca o adevarata catastrofa. „De indata ce am iesit din atmosfera, n-am mai avut nici un fel de control asupra altitudinii“, a spus pilotul navetei, Mike Melvill. Din fericire, problemele au fost rezolvate, iar SpaceShipOne a deschis drumul noii ere a calatoriilor spatiale private.

Un software de identificare a fotografiilor, ideal pentru localizare
Gratie aparitiei unui software de recunoastere a imaginilor din fotografii, capabil sa identifice cu precizie o locatie, turistii aflati in labirintul stradal al unui oras necunoscut au mai putine sanse sa se rataceasca. Aparatul functioneaza foarte simplu: cu ajutorul telefonului mobil, turistul fotografiaza o cladire din apropierea sa, iar imaginea este regasita intr-o baza de date tridimensionala, care ofera informatii mai exacte decat GPS-ul sau sistemul de calculare a pozitiei folosit de companiile de telefonie mobila.

Era glaciara interzisa
In luna aprilie, cativa climatologi de renume au iesit in public pentru a-i lua peste picior pe autorii ideii care sta la baza superproductiei hollywoodiene Unde vei fi poimaine? (The Day After Tomorrow). Scenariul acestui film, bazat pe un controversat raport al US Army, speculeaza ca incalzirea globala ar putea provoca rapid o noua era glaciara. Raportul armatei americane sugerase ca, in cel mult 15 ani, incalzirea globala ar putea duce la disparitia Gulf Stream, curent oceanic cald care actioneaza pe coasta de est a Statelor Unite. Consecinta: inghetarea emisferei nordice si aparitia foametei la nivel global. Ipoteza a fost infirmata vehement chiar de catre climatologii care monitorizeaza Gulf Stream-ul.

S-a modificat viteza luminii?
Viteza luminii, o valoare fizica universala, s-ar putea sa fi scazut fata de acum doua miliarde de ani – si nu undeva intr-un colt indepartat al Uni­versului, ci chiar aici, pe Pamant –, sustine o controversata ipoteza recenta. Faptul ca viteza luminii ar putea fi variabila contrazice teoria relativitatii si pune sub semnul intrebarii o buna parte dintre principiile fizicii traditionale. Unii cercetatori sunt de parere ca numai asa s-ar explica o serie de fenomene cosmice neelucidate si, in plus, s-ar sustine teoriile despre existenta unor noi dimensiuni ale spatiului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase