Home » Știință » Habitatul viitorului fantastic de stiintific

Habitatul viitorului fantastic de stiintific

Publicat: 13.08.2007
Inginerii proiecteaza deja structurile care ne vor crea un habitat la care pana mai ieri nici n-am fi indraznit sa gandim. Orasele viitorului se vor extinde de pe pamant in cer si pe apa. Dar acest lucru nu va fi de ajuns. Constructiile de maine vor trebui sa fie sigure si integrate in mediu, sa ofere confort si eficienta economica.

Cel mai inalt edificiu al momentului are 500 de metri, a fost terminat recent in Taiwan si va fi operational in acest an. Numele lui: Taipei 101. Pana sa devina fapt concret, a fost un proiect indraznet, bazat pe o realitate inginereasca: tehnologia si materialele permit acum inaltarea unor constructii-gigant.

De aceea, proiectele pe care le vom prezenta aici merita atentie. O parte dintre ele sunt determinate de nevoia de a gasi solutii la o problema acuta: lipsa spatiului in orasele suprapopulate. Nu este de mirare ca proiectele care urca, la propriu, omul la cer sunt gandite in Japonia. Aici, suprafata este insuficienta si, ca atare, i se adauga o noua dimensiune: verticala.

Inginerii au solutii pentru constructii inalte de 800 de metri. Le vom vedea, oare, inaltate si pe acestea? Este mai degraba o problema de bani. Desigur, orice solutie schimba natura problemei si ca atare vor trebui gandite si rezolvari pentru un eventual soc cultural.

Pana la ce inaltimi se poate visa
Stacheta nu se opreste insa – pe plansele anumitor proiectanti – la 800 de metri. Pana la ce inaltimi se poate visa pentru orasul viitorului? Si unde va fi amplasat acest oras? Ei, bine, ar putea fi chiar pe apa – o gigantica structura plutitoare realizata de om. Calatoria la care va invitam nu este de natura SF; ea are, cu siguranta, o latura fantastica, dar cea mai importanta parte a ei este profund stiintifica.

Grafica 3D: Sebastian Georgescu
Foto: Discovery Channel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase