Home » Știință » Cubul Rubik – jucaria inteligenta

Cubul Rubik – jucaria inteligenta

Publicat: 13.08.2007
In 1974, Ernö Rubik era lector la catedra de design a Universitatii din Budapesta si se arata fascinat de geometrie si de studiul formelor tridimensionale. In 1975, si-a patentat Cubul Magic, insa acesta nu a starnit prea mare entuziasm, primele prototipuri fiind lansate in productie, timid, abia prin 1977.

Cubul Magic nu a aparut din senin, asemenea idei circuland inca din Antichitate. Chinezii creasera Tangram, alcatuit din cinci triunghiuri, un patrat si un paralelogram, din ale caror combinari rezultau o sumedenie de figuri interesante. Venind spre epoca moderna, trebuie semnalat Pentomino, al lui Solomon Golomb, mecanism care avea 12 elemente, fiecare realizat din 5 patrate imbinate.

Ulterior, Piet Hein a realizat Cubul Soma, varianta 3D a lui Pentomino. Inaintea inventatorului ungur, Sam Lloyd propusese asa-numitul Puzzle 15, ale carui fatete erau numerotate. Pana sa ajunga la cubul 3x3x3, Rubik incercase varianta 2x2x2, insa aceasta nu functionase. Se pare ca ideea finala i-a venit intr-o dupa-amia­za lenesa de vara, cand – stand pe malul Dunarii – privirea i-a fost atrasa de pietricelele de la marginea apei, slefuite de curenti.

Atunci si-a dat seama ca interiorul cubului trebuie sa se bazeze pe un mecanism de forma cilindrica, in stare sa faciliteze misca­rile fiecarui element in toate directiile. Apoi, fiecare din cele 54 de fatete a primit cate una din cele sase culori de baza. Cubul era, astfel, complet, gata pentru a crea depen­den­­ta celor care incepeau sa se joace cu el! Fara nici un fel de publicitate, primele cuburi au aparut pe rafturile magazinelor din Budapesta prin 1977-1978.

Abia in septembrie 1979 s-a semnat contractul cu firma Ideal Toys, care a comercializat cubul in Occident. Dr. Tibor Laczi, angajat al unei companii germane de computere, l-a dus la Targul de Jucarii de la Nürnberg, iar londonezul Tom Kremer a actionat similar in Marea Britanie. Savantii au inceput si ei sa se arate preocupati de artefactul lui Rubik. Matematicianul David Singmaster i-a dedicat un articol de specialitate, iar Scientific American i-a oferit coperta.

In aceste conditii, explozia a avut loc in 1980, cand Cubul Rubik a monopolizat atentia participantilor la marile targuri internationale de jucarii. Atunci s-a semnat primul contract serios de productie (1 milion de exemplare!) si tot atunci a inceput exportul. In America, el a fost prezentat la Hollywood de catre actrita de origine maghiara Zsa Zsa Gabor, iar primii clienti britanici celebri au fost Printul Charles si Lady Diana Spencer. In primii trei ani de comercia­lizare, Cubul a devenit cea mai bine vanduta jucarie din lume (peste 100 de milioane de bucati).

Mana de lucru mai ieftina a provocat deplasarea centrelor de productie din Ungaria in Hong Kong, Taiwan, Costa Rica sau Brazilia. Evident, a inceput si pirateria, falsurile invadand piata mon­diala. In paralel, au aparut fan-cluburi in toata lumea, s-au organizat competitii internatio­na­le si au fost scrise nu mai putin de 60 de tratate care prezinta solutii pentru Cubul Magic.

Foto: Guliver, Mediafax

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase