Home » Știință » Armata secolului XXI

Armata secolului XXI

Publicat: 12.09.2007
In anul 546 inainte de Hristos, Cresus, regele Lydiei, se gandea la posibilitatile tactice pe care le avea la indemâna pentru a declansa, pe raul Halys, un atac impotriva vecinilor sai persani. Inainte, insa, regele s-a dus sa consulte Oracolul lui Apollo din Delphi, de la care a primit urmatorul raspuns: Cresus, daca vei trece raul, vei distruge un imperiu maret. Sigur de victorie, regele a lansat ofensiva. Infrangerea a fost catastrofala, Cresus a fost ucis, iar regatul lui anexat imperiului persan. A prezice cu certitudine cursul evenimentelor militare este, asadar, o treaba la care nici zeii nu se prea pricep

De asemenea, operatiunile militare vor fi inregistrate atat din perspectiva fiecarui militar, cat si din perspectiva generala a GPS-ului, iar inregistrarile vor fi folosite pentru analiza eficientei operatiunii, a soldatilor, armelor si diverselor tactici militare, ori pentru antrenamente si simulari viitoare. „Daca iti cunosti inamicul si te cunosti pe tine insuti, nu trebuie sa-ti fie frica de rezultatul urmatoarelor o suta de batalii. Daca te cunosti pe tine insuti, dar nu-ti cunosti inamicul, pentru fiecare victorie vei suferi o infrangere. Daca nu-ti cunosti inamicul si nu te cunosti nici pe tine, vei pierde fiecare batalie pe care o vei purta.” Sun Tzu Computerele sunt informatie – ele o primesc, o prelucreaza si o stocheaza. Iar informatia, pe campul de lupta, este adesea factorul-cheie, cel care face diferenta dintre victorie si infrangere.

Tendinta folosirii computerelor de razboi va defini, probabil, o buna parte a strategiei militare a secolului XXI, datorita performantelor si eficientei ridicate pe care acestea le confera strategilor si soldatilor pe campul de lupta. Totusi, armele si echipamentele electronice, in ciuda tuturor avantajelor pe care le aduc, nu sunt invulnerabile. In prezent, exista cel putin doua modalitati de a distruge sau anula aceste avantaje, putand trans­forma modernul razboi computerizat al secolului XXI intr-unul comun, din secolul XIX, cu gloante si baionete.

War-system shut down!
Cea mai eficienta contratehnologie, capabila sa faca praf atuurile oricarei armate computerizate, este bomba cu puls electromagnetic (ElectroMagnetic Pulse –EMP). O EMP poate anula temporar sau distruge complet sistemele de comunicatii si componentele electro­ni­ce ale computerelor pe o arie extrem de intinsa. Pulsul si sursa EMP pot fi alimentate fie de un dispozitiv nuclear, fie de unul nenuclear. Temperaturile si radiatia energetica emanate de explozia bombei EMP produc o uriasa cantitate de masa ionizata (incarcatura electrica), pe care o degaja imediat dupa explozie. In aceste conditii, apar curenti si campuri electromagnetice care se percep de la distante considerabile.

Organismele vii sunt imune la EMP, dar echipamentele electrice si electronice pot fi „inchise” temporar sau chiar permanent din cauza acestei bombe. Gazele ionizate au si capacitatea de a bloca undele radio si semnalele radar pentru perioade extrem de lungi. Efectul EMP este adesea greu de prevazut. Curentii sai se dezvolta in valuri, raspandindu-se prin intermediul tuturor obiectelor metalice din echipamen­tele militare (fire, antene, arme, tancuri, rachete, avioane, cladiri). Toate aparatele electrice sunt, astfel, expuse unor surse de voltaj incredibil de puternice. Cipurile computerelor, de pilda, sunt sensibile la cele mai mici schimbari ale voltajului – in fata unui EMP, ele se ard instantaneu.

Cele mai moderne echipamente militare sunt construite astfel incat sa reziste (nu sa fie imune) la EMP. Testele au aratat ca protectia impotriva EMP e data de constructia migaloasa si de atentia la detalii in procesul fabricarii echipamentelor militare. O schimbare minora in design, o intretinere incorecta, o asamblare neglijenta a componentelor, dar si umezeala si praful obisnuit pot face ca armele cu cea mai performanta protectie sa fie complet expuse in fata unei deflagratii EMP. Protectia EMP creste o data cu alegerea materialelor semiconductoare din care sunt construite echipamentele. Majoritatea aparatelor electronice – atat militare, cat si casnice – sunt in prezent realizate din silicon oxidat, care ofera o oarecare rezistenta in fata pulsului creat de EMP, mai ales daca se afla la o distanta mai mare de 15 kilometri de locul exploziei.

In viitor, aparatele electronice militare vor beneficia de o protectie sporita, datorita folosirii unui material numit Gallium Arsinide (GaAS), opac la undele distrugatoare create de EMP. Desi, in momentul de fata, GaAS este extrem de greu de obtinut, iar aparatele inzestrate cu el au un pret exorbitant, cercetatorii considera ca, pe termen lung, efectele EMP vor fi anihilate de noua tehnologie. Armele HERF (High Energy Radio Frequency) ilustreaza cea de-a doua modalitate de distrugere a aparaturii electronice din echipamentele militare. O arma HERF este un dispozitiv care „trage” semnale radio de mare putere catre o tinta electronica. Pagubele produse variaza in functie de forta semnalelor radio.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase