Home » D:News » A fost descoperit un nou sistem solar cu trei planete telurice gigantice

A fost descoperit un nou sistem solar cu trei planete telurice gigantice

Publicat: 01.08.2015
O echipă de astronomi de la Universitatea din Geneva a descoperit un nou sistem solar în apropierea relativă a sistemului nostru solar, din care fac parte trei planete telurice gigantice, informează AFP.

Situat în constelaţia Cassiopeia, acest sistem solar este format din trei planete telurice, de tipul Pământului, însă mult mai masive, şi o planetă gigantică gazoasă care descriu orbite în jurul unei stele puţin mai reci decât Soarele.

Acest sistem solar este relativ aproape de noi, aflându-se la o distanţă de 21 de ani lumină.

„După primele măsurători prin care am determinat că una dintre planetele telurice îşi încheie mişcarea de revoluţie în doar 3 zile, am decis să solicităm imediat de la NASA timp de observaţie cu telescopul spaţial Spitzer”, a explicat astronomul Ati Motalebi.

Cu noroc, observaţiile au permis surprinderea momentului în care exoplaneta se interpunea între steaua sa şi Pământ, producând aşa-numitul fenomen de tranzit — de fapt o mini-eclipsă. Surprinderea fenomenului de tranzit permite estimarea razei planetei graţie umbrei minuscule pe care aceasta o proiectează asupra stelei mamă. Odată aflată raza planetei, oamenii de ştiinţă pot calcula densitatea plantei şi pot evalua compoziţia atmosferei sale.

În urma măsurătorilor s-a constat că această planetă este de 4,5 ori mai masivă decât Pământul şi are un diametru de 1,6 ori mai mare. Densitatea sa este apropiată de cea terestră iar compoziţia este similară. Această planetă este însă foarte apropiată de steaua mamă, temperaturile fiind prea ridicate la suprafaţa sa pentru a permite existenţa apei în stare lichidă şi implicit a vieţii.

Planeta îşi încheie mişcarea de revoluţie în doar 3 zile. „Este foarte apropiată de stea (…) Temperatura este de aproximativ 700 de grade Kelvin (427 grade Celsius). Este probabil vorba despre o lume de lavă topită, incompatibilă pentru viaţă”, a precizat pentru AFP Stéphane Udry, astronom la Observatorul din Geneva.

Astronomii speră că vor putea surprinde în curând şi fenomenul de tranzit al celorlalte două planete telurice pentru a afla mai multe date despre acestea.

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase