Home » Teoria conspiraţiei » James Shelby Downard – omul care vedea oriunde conspiratii vrajitoresti

James Shelby Downard – omul care vedea oriunde conspiratii vrajitoresti

Publicat: 12.04.2009
Nici o serie de articole despre teoriile conspiratiilor n-ar fi completa fara un (macar scurt) articol despre unul dintre cei mai… pasionati, sa zicem - desi cuvantul pare cam slab… – adepti ai teoriilor conspiratiei: James Shelby Downard – omul care vedea peste tot conspiratii si dadea chiar unor fapte banale explicatii care-ti ridicau parul in cap.

Nici o serie de articole despre teoriile conspiratiilor n-ar fi completa fara un (macar scurt) articol despre unul dintre cei mai… pasionati, sa zicem – desi cuvantul pare cam slab… – adepti ai teoriilor conspiratiei: James Shelby Downard – omul care vedea peste tot conspiratii si dadea chiar unor fapte banale explicatii care-ti ridicau parul in cap.

Pentru Downard, adept al „stiintei simbolismului”, dupa propria-i definitie, intamplarea aproape ca nu exista; ceea ce noua ne pare, in cel mai bun caz, o coincidenta surprinzatoare, genereaza din partea lui explicatii esoteriste care pur si simplu te ametesc. El porneste de la o idee tulburatoare: ca acea epoca in care stiinta si magia erau inseparabile nu s-a incheiat. Iar cele mai alambicate jocuri politice sunt comploturi vrajitoresti, avand drept scop dobandirea puterii – nu vulgara putere materiala sau decizionala, dupa care alearga potentatii zilelor noastre, ci o putere superioara, aceea a alchimistilor iluminati, cautatori ai absolutului, ai unei forte in stare sa schimbe lumea.

Pare foarte ciudat ca intamplari ale istoriei moderne si mii de fapte ale realitatii contemporane – fie ele banale sau spectaculoase – sa fie interpretate in termenii unui complot al alchimistilor. Dar pentru Downard, asta e realitatea. Nimic din ceea ce se intampla nu e ceea ce pare a fi, dar noua ne e greu s-o credem pentru ca, asa spune profetul-vrajitor Downard, ” vrajitoria nu este ceva ce omul secolului al XX-lea sa poata accepta drept real.” Nici faptul divers, nici literatura, nici politica, nici istoria, nici geografia, nici cifrele, nici literele – nimic nu scapa explicatiilor – in spiritul esoterismului – ale teoreticianul conspiratiilor Downard. La baza doctrinei sale sta convingerea ca in multe dintre intamplarile tragice ale secolului XX (si daca nu baga in aceeasi oala si secolul XXI e doar pentru ca nu l-a apucat, Downard murind in 1998) sunt implicate vechile noastre cunostinte – francmasonii; mai exact, alchimisti francmasoni, porniti sa cucereasca, prin mijloacele magiei alchimice, suveranitatea asupra lumii.

Doctrina lor postuleaza existenta unui Maestru, Marele Arhitect al Universului, autor al unui Plan global ce implica trei componente, trei ritualuri alchimiste: crearea/distrugerea materiei primordiale; uciderea regelui si revelarea a ceea ce este ascuns. Si tot ceea ce savarsesc oamenii face, de fapt, parte din Plan. Cea mai cunoscuta dintre lucrarile lui Downard – cea care l-a consacrat ca teoretician al conspiratiilor – se numeste King-Kill/33. Se refera la unul dintre cele mai cunoscute evenimente ale istoriei recente: asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, un soi de „bestseller” in materie de teorii ale conspiratiilor. E o intamplare despre care toata lumea e convinsa ca s-a datorat unui complot; exista mai multe versiuni asupra autorilor si motivatiei, dar versiunea lui Downard e de-a dreptul uluitoare. Extrem de cuprinzatoare, merita cateva ocoluri explicative. Care, cum spuneam, iau la rand literatura, istoria, geografia, matematica…

De pilda, piesa lui Shakespeare – Macbeth – implica uciderea regelui, ca urmare a unui complot al vrajitoarelor (asimilat unei conspiratii a alchimistilor; va amintiti ca Uciderea Regelui e o etapa din Plan, ea trebuie indeplinita, pentru ca Planul sa se realizeze). Un ritual de aceeasi sorginte a fost, dupa Downard, si uciderea lui J.F. Kennedy – un „rege” in sensul de conducator al unei natiuni. Ca a fost ucis, nu incape indoiala (sau, nu cumva, exista si o teorie care spune ca de fapt n-a fost omorat niciodata, ci doar ni se pare noua, fiindca asa am fost facuti sa credem? Cu atatia teoreticieni ai conspiratiilor in jur, ajungi sa vezi comploturi peste tot.) Ma rog, conform lui Downard, JFK a fost intr-adevar ucis. Bine, dar de ce tocmai in Dallas, tocmai in apropiere de Dealey Plaza? Pai vedeti ca nu stiti nimic? In acest loc a fost construit primul templu masonic din Dallas si, ca si cand asta n-ar fi fost de ajuns, locul mai este si atat de incarcat de simbolismul cifrei trei, incat te intrebi cum de n-a vazut fiecare ceva atat de evident. (Paranteza: in conceptia adeptilor magiei, exista mai multe numere magice, dar, dintre toate, cel mai magic si mai magic e numarul trei. In toate ritualurile vrajitoresti exista o legatura cu „puterea trinitatii”: descantecele rostite de trei ori, soborul de trei vrajitoare etc. etc.). Or, Dallas e asezat foarte aproape de paralela de 33 de grade. Iar Dealey Plaza se afla in apropiere de raul Trinity. (Ei, dracie!) Si mai apar in peisaj si alte cateva „trinitati” dubioase: analistii spun ca ar fi fost vorba de trei tragatori, coloana de masini se indrepta spre Triple Underpass, dupa asasinat au fost arestati trei vagabonzi… (vorba vine, vagabonzi; asa s-a spus, dar din fotografii reiese ca erau imbracati curat si barbieriti frumos si nu aratau deloc a boschetari).

Si, daca am terminat cu structurile ternare suspecte care tot apar prin dosarul JFK, mai tebuie sa tinem seama ca succesorul lui Kennedy a fost Lyndon Baines Johnson, despre care Downard zice ca era francmason. Baines ar veni, dupa Downard, de la MacBaine, o varianta a numelui Macbeth. Vezi cum vin de se leaga lucrurile?

De la Macbeth la JFK, va sa zica, se intinde un lant de conexiuni misterioase; misterioase pentru noi, cei multi si naivi, dar nu si pentru cercetatorii luminati (iluminati?) la minte. Nu exista coincidente, orice poate avea legatura cu orice si totul are o explicatie mistica, iar aceea e singura valabila. Totul e explicat in termenii stiintei masonice a simbolurilor, ai toponimiei mistice (semnificatia magica a denumirii unor locuri) si ai ritualurilor magice.

Ce, credeti ca Vrajitorul din Oz e, doar asa, o poveste pentru copii? E o poveste de adormit copiii si adultii, ca sa nu-si mai puna intrebari despre marile mistere ale lumii si despre cei care le controleaza. Cine a eliberat-o pe Dorotthy din tara lui Oz? Pantofii de rubin, nu-i asa? Care nu sunt decat un simbol al Puterii: „lumina de rubin” este raza laser, un fascicul de radiatie luminoasa inzestrat, intr-adevar, cu o putere uriasa de a modifica materia si care trebuie sa le para ceva minunat alchimistilor aflati in cautarea unei pietre filosofale in stare sa transforme plumbul in aur. Si cine l-a omorat pe Oswald (Oz?), lunetistul arestat ca autor al asasinarii lui JFK? Un individ numit Ruby, nu-i asa? O, Doamne… Mai sunt implicate in asasinarea lui JFK si alte multe elemente pe care Downard le abordeaza detaliat, in spiritul aceleiasi convingeri: totul e un complot masonic al unor alchimisti ahtiati dupa putere.

Aceleasi certitudini sunt aplicate si in explicarea unor fenomene fizice, experimente stiintifice, probleme economice… Sa luam, de pilda, bomba atomica; sau mai degraba procesul care sta la baza functionarii ei: fisiunea nucleara. Pentru toti fizicienii, procesul implica spargerea nucleelor de metal radioactiv, urmata de aparitia unor noi elemente chimice. Daca teoriile lui Downard v-au prins in mreje, atunci veti vedea cu siguranta in acest proces fizic unul alchimic si tulburator – distrugerea si recrearea, descompunerea si recompunerea materiei care constituie unul dintre elementele filosofiei alchimistilor. Iar locul – fiti atenti! – in care a avut loc prima explozie a unei bombe atomice se afla undeva in statul american New Mexico, la 33 de grade latitudine nordica (nu-i asa ca deja nici nu va mai mirati asa de tare?)

Moartea lui Marylin Monroe, un soi de zeita a sexului, prin urmare cu un rost important in ritualurile sexuale masonico-alchimice, ar fi fost inspirata de aceiasi francmasoni pe care Downard ii considera responsabili de toate intamplarile spectaculoase ale secolului XX. O gramada de „marimi” ale administratiei americane, inclusiv presedintele Gerald Ford, J. Edgar Hoover (seful FBI) , Allen Dulles (seful CIA) si Earl Warren (presedintele comisiei alcatuite pentru u a investiga moartea lui JFK) au fost, dupa Downard, francmasoni si, in aceasta calitate, au fost amestecati in fel de fel de evenimente tragice, bizare, sinistre, desantate, oribile, stupefiante etc. etc. etc. King-Kill/33 explica in aceeasi termeni numeroase alte lucruri, facand cele mai neasteptate legaturi – atat de nesteptate, incat uneori si el zice ca e posibil ca unora sa le para ca sunt trase de par. Ceea ce totusi nu-l impiedica sa continue, stabilind conexiuni ametitoare intre Wagner si Fidel Castro, intre druidism si crestinism, intre paralelele geografice de 32 si 33 de grade si gradele 32 si 33 in ierarhia masonica; intre stejari, ziua de marti, familia Kennedy si razboiul economic dintre firmele de inchirieri de automobile Avis si Hertz, in care ar fi implicat un simbolism al fertilitatii!

Sa recunoastem: fata de aceste terifiante explicatii vrajitoresti, teorii deja clasice ca acelea care pun asasinarea lui JFK pe seama unei conspiratii a Mafiei sau a KGB-ului par anoste si decolorate.

__________________________________________________________________________

REVINO MAINE PENTRU UN NOU EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI! Putini stiu ca Mihai Eminescu, marele poet national al romanilor, a fost subiectul uneia dintre cele mai mari conspiratii nationale, ale carei interese si implicatii depaseau, in epoca in care a trait, granitele tarii noastre. Afla adevarul despre moartea misterioasa a unui geniu!

Citeste si episodul anterior: Secretele din spatele Giulgiului din Torino

In luna aprilie, DESCOPERA.ro te invita sa urmaresti un nou serial de articole – maratonul DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI – in care vei (re)descoperi franturi din istoria recenta si mai indepartata dintr-o perspectiva inedita, la care poate nu te-ai gandit niciodata. Aboneaza-te la Newsletterul DESCOPERApentru a nu pierde niciun episodl!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției