Home » Teoria conspiraţiei » False teorii ale conspiratiei in muzica

False teorii ale conspiratiei in muzica

Publicat: 24.04.2009
Cu siguranta ca Homo sapiens este o specie ciudata, ce constituie o provocare continua… pentru ea insasi. Oamenii sunt dispusi sa accepte ca sunt manipulati de presa, de clasa politica, de organizatii puternice care conduc lumea din umbra, dar le este foarte greu sa accepte ca idolii lor din muzica, film si in general, din domeniile artistice, sunt la fel de muritori ca orice alt om.

Cu siguranta ca Homo sapiens este o specie ciudata, ce constituie o provocare continua… pentru ea insasi. Oamenii sunt dispusi sa accepte ca sunt manipulati de presa, de clasa politica, de organizatii puternice care conduc lumea din umbra, dar le este foarte greu sa accepte ca idolii lor din muzica, film si in general, din domeniile artistice, sunt la fel de muritori ca orice alt om.

Urmarea este previzbila: incep sa construiasca adevarate conspiratii chiar si acolo unde ele nu exista! Foarte multi oameni, neasteptat de multi chiar, sunt ferm convinsi ca Elvis Presley, Kurt Cobain, Jim Morrison, Tupac, Biggie, John Lennon sau Bruce Lee traiesc in pace si armonie, pe o insula izolata, pe care din motive necunoscute pana in prezent, nici un picior uman nu a calcat, nici macar din greseala. Apropo, umbla vorba in targ cum ca Bruce Lee l-a adus si pe fiul sau, Brandon, sa-i tina companie si sa se antreneze impreuna…

Elvis Presley – Regele a murit! Traiasca regele!
Dupa ce a innebunit, practic, generatii intregi de adolescenti, efectul Elvis se mai face inca simtit chiar si in zilele noastre. Nu numai ca stim cu totii cine este, dar inca ne mai zbantuim cu placere pe muzica lui. Cum este posibil ca un om sa aiba o asemenea influenta asupra vietii si culturii a milioane de oameni si cu toate acestea sa moara ca orice om obsinuit, si nu oricum, ci stand pe vasul de toaleta? Destul de greu de inghitit o atare varianta…

Ecce homo
Adoratorii lui Elvis refuza sa isi aminteasca ultimii ani din viata artistului, cand popularitatea sa scazuse, in schimb abuzul de medicamente si de mancare in defavoarea unui regim de viata sanatos era o constanta a vietii regelui rock&roll-ului. Locul unei figuri ingrijite si al unei siluete subtiri a fost preluat de imaginea unui barbat gras care incerca sa salveze aparentele. Pentru aceasta atitudine de delasare si de nepasare fata de propria persoana si fata de fanii sa, care isi doreau in continuare sa admire un rege, presa l-a criticat destul de dur pe Elvis.

Lucrurile au luat o intorsatura brusca, in momentul in care s-a raspandit vestea mortii sale. In mod straniu, desi moartea fizica a fost declarata oficial, regele rock&roll-ului a inviat! Si asa a ramas din acel moment, pana in zilele noastre.  Cu o cariera post-mortem in ascensiune, vestea mortii trucate a lui Elvis a reprezentat o sursa de venituri deloc de neglijat pentru anumite parti implicate. Prin urmare, oamenii au inceput sa il vada prin diverse coltisoare ale lumii sau sa sustina infocat ca acesta traieste inca. Insa atat medicii care s-au ocupat de el in timpul vietii, cat si cei care au performat autopsia, sustin in continuare ca Elvis este mort, iar criminalul nu este altul decat artistul insusi.

Ultima reprezentatie scenica a avut loc in Indianapolis, in data de 26 iunie 1977 (vezi clipul de mai sus). Conform marturiilor apropiatilor care au luat parte la concert a fost cel mai bun spectacol din ultimii ani, in care acesta s-a straduit sa le aminteasca fanilor sai de zilele mai bune. Chiar daca reprezentatia parea ca deschide un nou drum in viata omului Presley, nu avea sa fie decat inceputul sfarsitului. Un alt turneu a fost programat pentru data de 17 august 1977, insa de aceasta data reprezentatia a fost anulata in urma unei absente cat se poate de motivate. Cu doar o zi inainte de inceperea turneului, Elvis Presley a fost gasit intins pe podeaua baii, chiar de catre logodnica sa, Ginger Alden. Conform medicului legist, Presely a cazut de pe toaleta si s-a tarat cativa metri inainte de a muri. Diagnosticul: atac de cord, provocat de un regim alimentar dezordonat, combinat cu efectul letal al medicamentelor pe care le lua de mult timp. In momentul mortii sale avea in sange nu mai putin de 14 substante diferite, dintre care numai cateva dintre ele erau suficiente sa doboare intr-o scurta perioada de timp, chiar si un om sanatos. Moartea regelui muzicii rock&roll a fost pronuntata oficial la ora 3:30 la Baptist Memorial Hospital.

Vestea s-a raspandit cu rapiditate, iar in scurt timp zona Graceland-ului a fost impanzita de fanii veniti sa-i aduca un ultim omagiu Regelui. Evenimentul era atat de “fierbinte”, incat presa era dispusa sa plateasca sume enorme de bani pentru o ultima fotografie cu Elvis. Una dintre rudele sale a cedat tentatiei si a primit suma de 18.000 de dolari pentru o poza care a facut ulterior inconjurul Pamantului. In mod asteptat, fotografia care a aparut pe coperta revistei National Enquier a facut ca acel numar al publicatiei sa fie cel mai vandut din toate timpurile. In data de 18 august a fost inmormantat in cimitirul Forest Hill din Memphis, alaturi de mama sa, insa a fost mutat ulterior in urma unei incercari de profanare a mormantului. Ramasitele sale si ale mamei sale au fost aduse la Graceland, devenit intr-un timp record un veritabil loc de pelerinaj pentru fanii sai, pentru copiii acestora si chiar si pentru nepotii lor.
 
In ultimii ani ai vietii sale, Elvis cheltuia aproximativ 1 milion de dolari anual pentru onorariile doctorilor si pentru atentiile catre acestia. La o asemenea suma, nu este de mirare de ce se gaseau oameni care sa ii ofere oricate medicamente cerea, fara a avea insa nevoie de ele. Pentru Elvis, faptul ca nu isi cumpara drogurile de pe strada ca orice drogat de rand il facea sa se simta mai bine. In mintea lui, nu facea decat sa urmeze tratamentele medicilor. Cauza mortii sale a constituit o controversa, deoarece nu era usor de acceptat faptul ca un personaj atat de fascinant era dependendent de medicamente, deci un om supus greselilor. Datele autopsiei indica un atac de cord provocat de regimul sau distructiv de viata.

Dead or alive…
Dupa moartea sa, o femeie, Gail Brewer Giorgio, a sustinut ca artistul personal a contactat-o pentru a-i marturisi adevarul despre inscenarea mortii sale. In urma acestor revelatii, Gail a scris o carte controversata in care pune la indoiala o multime de aspecte legate de moartea Regelui. Unul dintre acestea este legat de faptul ca imaginile autopsiei arata un corp mult mai slab decat era in viata Elvis, insa medicii au explicat imediat ca orice corp lipsit de organe interne ar arata la fel. Giorgio a mers mai departe cu afirmatiile care au tinut masele de fani in suspans, ridicand intrebari asupra falsificarii raportului autopsiei. In realitate, se pare ca Vernon Presley, tatal artistului a platit si a insistat ca partea cu abuzul de medicamente sa ramana un secret. Dee Prelsey, mama vitrega, a declarat ulterior ca dupa ce a vazut raportul si-a sustinut sotul in decizia de a acoperi partea cu supradoza de medicamente.

Insa cea mai exagerata “dovada” pe care Gail Giorgio a adus-o in fata publicului a fost o caseta inregistrata cu vocea lui Elvis in care acesta marturisea ca viata anonima pe care o duce nu este usoara si ca a fost nevoit sa isi lase o barba pentru a se deghiza. Pana in ziua de azi, femeia sustine ca “interviul” cu Elvis a avut loc dupa moartea acestuia, refuzand sa dea mai multe detalii, desi FBI-ul a confirmat faptul ca vocea de pe caseta apartine in realitate unuia dintre multii imitatori ai lui Elvis. Fervoarea cu care Gail Giorgio a sustinut continuarea existentei lui Elvis sub protectia anonimatului a fost motivata inca de la bun inceput de posibilitatea unor castiguri materiale considerabile, pe care i le-ar fi adus controversa starnita asupra unui subiect atat de popular. Ciudata alegere, daca tinem cont de faptul ca Gail Giorgio nu l-a intalnit niciodata pe Elvis in timpul vietii si cu atat mai putin dupa data de 16 august 1977.

Ca urmare a zvonurilor din ce in ce mai dese care faceau referire la moartea lui Elvis, Dr. Jerry Francisco, unul dintre medicii care au lucrat la autopsie a declarat: “Daca Elvis nu este mort, atunci inseamna ca se plimba fara organele sale interne, deoarece inima si creierul sunt depozitate in cadrul spitalului Memphis Memorial Hospital”.

Kurt Cobain – crima sau sinucidere?
Ultimii ani din viata rockerului Cobain au fost invaluiti in incertitudine, abuzuri de droguri si ganduri sinucigase despre care vorbea cu destul de multa dezinvoltura.Casatoria cu artista Courtney Love nu avea sa ii aduca mai mult noroc, deoarece, departe de a fi o persoana echilibrata, aceasta lua parte la petrecerile in care abuzul de droguri era o obisnuinta. Desi banii nu le lipseau, iar mijloacele de trai le permiteau sa sustina oricat de multi copiii ar fi avut, tutela singurului lor copil le-a fost retrasa pe motivul abuzului de droguri, obicei nociv care ar fi influentat intr-un mod negativ copilul. Dupa mai multe internari in centrele de dezintoxicare, cei doi soti au reusit sa recastige insa custodia fetitei.

In luna martie a anului 1994, Cobain a fost internat intr-un spital din Roma timp de cinci zile, dupa ce a luat o supradoza de Rohyphol combinata cu sampanie. Mai tarziu, Courtney a declarat ca aceasta a fost prima incercare de sinucidere a acestuia. Dupa externare a plecat catre Seattle. In data de 18 martie, Love a sunat la politie anuntand ca sotul manifesta tendinte sinucigase si ca s-a incuiat intr-o camera, unde are si o arma de foc. Politia a descins in locuinta sotilor Cobain, de unde a confiscat mai multe medicamente si cateva arme. Kurt a declarat atunci ca se ascundea de sotia sa.  Pe 30 martie Cobain a fost internat in centrul de dezintoxicare Exodus Recovery Centre, de unde a fugit cu prima ocazie. In zilele urmatoare a fost zarit in diverse locatii din Seattle, insa familia sa nu stia exact unde se afla, prin urmare Courtney a angajat un detectiv privat, Tom Grant, pentru a-i gasi sotul. Ulterior, acesta s-a dovedit o adevarata sursa de necazuri pentru Love.

Pe 7 aprilie au aparut primele zvonuri legate de destramarea formatiei Nirvana, iar in data de 8 aprilie 1994, corpul neinsufletit al lui Cobain a fost gasit din greseala de un electrician care urma sa instaleze un sistem de securitate. Conform raportului medicului legist, trupul zacea acolo de cateva zile. Se pare ca data decesului unuia dintre cei mai mari muzicieni ai anilor ’90 a fost 5 aprilie 1994. La locul decesului s-au gasit dovezi ale consumului de heroina si un pistol, parand ca prima actiune a fost succedata de cea de-a doua. Si ca orice sinucigas care se respecta, Cobain a lasat si un bilet de adio, devenit ulterior o adevarata sursa de controverse. In cazul lui Cobain nu s-a discutat indelung pe tema realitatii mortii sale, insa discutiile  asupra adevaratului faptas inca mai continua si in prezent. Crima sau sinucidere? 

Cine se afla in spatele mortii lui Cobain?
Nu una, ci mai multe teorii cu iz conspirationist, s-au invartit in jurul mortii lui Kurt Cobain, de-a lungul anilor. Ca in toate cazurile care implica celebritati, multi oameni au fost dispusi sa “croseteze” pe marginea unui subiect numai pentru a se bucura de cele 15 minute de faima.

Bradley Barnett
Barnett a sustinut ca l-a intalnit pe Kurt in apropierea lacului Washington cu cateva zile inainte ca acesta sa moara. Mai mult decat atat, vedeta i-a acordat un interviu. Pentru a-si sustine spusele, cel care s-a intitulat Bradley Barnett i-a aratat detectivului Grant mai multe chitante care dovedeau prezenta sa in Seattle, insa nici una nu demonstreaza faptul ca intalnirea dintre cei doi si, implicit, interviul ar fi avut loc.

Documentarul Kurt & Courtney

Un film documentar care avea ca scop investigarea mortii cantaretului a fost realizat de catre regizorul Nick Broomfield. In acest film, un doctor englez, Colin Brewer, incerca sa faca lumina asupra unor aspecte legate de deces. In opinia acestuia, Kurt nu putea sa ridice pistolul si sa se impuste singur dupa ce a luase in prealabil 225 de miligrame de heroina. Pentru a putea demonstra acest lucru, el a folosit un pacient care se afla in aceeasi pozitie, dupa ce luase o cantitate de drog mai mare decat cea detectata in sangele lui Cobain. Diferenta este ca pacientul doctorului a luat metadona, nu heroina, pe care a inghitit-o, nu si-a injectat-o, asa cum a facut Kurt. In opinia detectivului Grant, regizorul Broomfield a utilizat o informatie gresita pentru a dovedi teoria crimei.

Allen Wrench
Conform lui Tom Grant, cea mai de succes farsa a fost aceea in care s-a presupus ca atat Kurt Cobain cat si Eldon Hoke, denumit si El Duce, au fost asasinati de catre muzicianul si practicantul de arte martiale, Allen Wrench. Informatiile obtinute de detectiv arata ca acesta nu avea mijloacele necesare pentru a-i asasina pe cei doi. Intr-un interviu acordat de catre Wrench, in care a fost chestionat in legatura cu natura mortii lui Cobain, acesta declara: “Sinucidere, pentru ca altfel ar insemna sa ma incriminez singur”. Wrench ar fi vrut sa faca lumea sa creada ca el l-a ucis pe Cobain si pe El Duce pentru a castiga mai multa notorietate, dar si pentru simplul fapt ca ii faceau placere speculatiile cu privire la implicarea sa in moartea unui star rock.

Kurt este inca in viata!
O teorie pe care multi au ales sa o imbratiseze, doar pentru ca realitatea este cateodata greu de acceptat. Oamenii sunt dispusi sa creada ca artistul si-a inscenat moartea si ca se ascunde undeva, departe de ochiul critic al opiniei publice. Poate pe o insula, alaturi de Elvis, planuind impreuna o revenire scenica de exceptie. Din pacate, pentru nostalgici si visatori, se pare ca solistul de la Nirvana nu se ascunde nici in Puerto Rico, nici in Alaska sau Rusia si cu atat mai putin in subsolul lui Courtney Love. Cu putin noroc, ne priveste de sus…

Kurt Cobain si Illuminati
Incredibil, dar adevarat! In opinia unora care fabuleaza prin intermediul Internetului, Cobain avea diverse legaturi cu Illuminati care, ulterior, nu s-au dat inapoi sa-l lichideze, imediat ce acesta se apropia de adevarul absolut. “Dovezile” unei astfel de influente sunt date de faptul ca numele formatiei este inspirat chipurile dintr-o trilogie Illuminati, iar dupa destramarea relatiei, Cobain a ascuns in versurile sale mesaje anti-Illuminati.

Courtney Love – vaduva neagra
De departe cea mai populara teorie este cea in care Kurt Cobain a fost asasinat chiar de sotia sa, Courtney Love. In mod straniu, aceasta varianta este sustinuta chiar de detectivul angajat de Love sa ii gaseasca sotul, imediat dupa ce acesta a fugit din centrul de dezintoxicare. In opinia lui Tom Grant, detaliile crimei au fost planuite cu atentie de catre sotie, in colaborare cu “dadaca” fetitei, Michael Dewitt, de altfel un apropiat al familiei. Toate declaratiile facute de Love in presa, anterioare si dupa deces, au fost reinterpretate de catre detectiv ca fiind aranjamente de acoperire a crimei sub forma unei sinucideri. Scrisoarea de adio care a fost gasita langa corpul neinsufletit nu pomeneste nimic de sinucidere, iar numele lui Courtney si al fetitei este mentionat abia la sfarsit, cu un scris ce pare diferit de cel original, cu atat mai mult cu cat foloseste majuscule. Grant este de parere ca scrisoarea a fost scrisa de Kurt, insa prin intermediul ei se adresa fanilor sai carora le dadea vestea destramarii formatiei Nirvana, iar ultimele randuri ii apartin lui Courtney, care i-a dat astfel un alt inteles. Detectivul Grant sustine ca in casa au fost gasite hartii mototolite care contineau incercari de imitare a scrisului lui Cobain. Pe de alta parte, fanii i-au luat apararea vaduvei indurerate, nevazand-o capabila sa-l ucida cu sange rece chiar pe tatal copilului ei. La 15 ani de la moartea unuia dintre cei mai indragiti artisti ai muzicii rock, adevarul pare ca inca se mai lasa asteptat…

 

 

__________________________________________________________________________

REVINO MAINE PENTRU UN NOU EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI! Watergate. Cuvantul s-a intiparit in constiinta americanilor ca sinonim al scandalului politic, sablon pentru nenumaratele “gates” ce vor urma: de la interceptari ilegale si bani negri la minciuni spuse pentru a acoperi o relatie extraconjugala lamentabila. Sa fi fost inlaturarea lui Nixon o lovitura de stat? Daca aceasta teorie nu va convinge, nicio problema: exista multe altele, pentru toate gusturile, inclusiv una conform careia presedintele “mazilit” nu ar fi fost decat o victima colaterala intr-un “libido-gate”, un savuros scandal cu prostituate si politicieni in “buna” traditie americana. 

Citeste si episodul anterior: Teoria Pamantului Gol – de la extraterestri la nazisti

In luna aprilie, DESCOPERA.ro te invita sa urmaresti un nou serial de articole – maratonul DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI – in care vei (re)descoperi franturi din istoria recenta si mai indepartata dintr-o perspectiva inedita, la care poate nu te-ai gandit niciodata. Aboneaza-te la Newsletterul DESCOPERA pentru a nu pierde niciun episodl!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase