Home » Timp Liber » Fotografia locuieşte la numărul 80

Fotografia locuieşte la numărul 80

Fotografia locuieşte la numărul 80
Publicat: 31.10.2007
Carturestiul s-a transformat intr-o singura camera – numarul 80. O expozitie virtuala de fotografie s-a mutat, aici, in lumea reala. Proiectul “camera80” este deschis tinerilor artisti fotografi.

Fotografia troneaza deasupra cartilor. Iar spatiul librariei valorifica imaginile. Daca ridici privirea spre rafturi, n-ai cum sa nu zaresti o frantura de peisaj urban intitulata “Locuri goale”. Sau “Comportamentul vostru”. Sunt povesti spuse intr-o singura fotografie color. Iar imaginile alese pentru expozitia din Carturesti sunt doar o mica parte din toata galeria de imagini a camerei 80.

Arta fotografica de la noi are nevoie de o imagine noua. Asta a fost ideea de la care a pornit acum cativa ani galeria virtuala camera80.ro. Proiectul pentru tineri fotografi a fost initiat de Tudor Prisacariu, un tanar de 22 de ani, proaspat absolvent al Art, Design and Media si Computer Engineering la Richmond University din Londra.
“Ideea pentru camera80, asa cum este acum, a venit in 2006. M-am decis ca proiectul sa promoveze doar tineri fotografi, de maxim 30 de ani, pentru a prezenta o imagine proaspata a ceea ce inseamna fotografia in Romania. Numele camera80 a fost ales pentru a desemna un spatiu usor accesibil si deschis tuturor. Oricine se poate identifica cu o camera anume, camera lor. Iar numarul 80 se refera la anii 1980, cand sunt nascuti majoritatea celor de pe site. Sigur, pe masura ce timpul va trece anii 80 vor ramane doar la nivel conceptual, pastrandu-se insa ideea de promovare exclusiva a tinerilor”, povesteste Tudor.

In cadrul expozitiei de la Carturesti au fost aduse doar cateva dintre lucrarile care s-au inscris pe site de la infiintarea galeriei. Fotografii sunt Alina Andrei, Elena Ciobanu, Sabina Dimitriu, Tudor Ene, Dacian Groza, Mihai e acolo! si Tudor Prisacariu. Carturestiul a fost ales pentru sonoritatea sa in peisajul vietii culturale si, chiar daca unii ar vedea arta fotografica expusa privirilor intr-o galerie conventionala, adusa in libraria de pe Arthur Verona, camera 80 poate fi vizitata, sau macar zarita, de un public mai numeros.

Galeria virtuala omonima este de fapt o arhiva de portofolii selectionate, iar site-ul galeriei – un “zid digital” de 10.000px lungime. Nu functioneaza pe principiul comentariilor din partea utilizatorilor, dar fiecare artist in parte poate primi feed-back pe adresa personala de e-mail.

Chiar daca proiectul este deschis tuturor celor care au incercat fotografia, exista si criterii calitative de selectie. “Toti cei care trimit material sunt obligati sa scrie si un text despre poze, fiind fortati in acest fel sa mediteze mai bine asupra propriilor creatii. Selectia pentru spatiul virtual o fac eu, iar in cazul expozitiei de la Carturesti, selectia s-a realizat in colaborare cu cei de-acolo, rezultatul final fiind un compromis intre preferintele mele si preferintele lor”, admite Tudor Prisacariu.

Astfel s-a ajuns la crearea unui scurt index al celor mai talentati tineri fotografi romani. Unii n-au implinit nici varsta majoratului, altii abia au implinit 30 de ani. Sunt liceeni, studenti, economisti, programatori sau chiar fotojurnalisti. Mai putin de jumatate dintre ei au studii de specialitate sau isi castiga existenta din fotografie.

Temele abordate de acestia sunt la libera alegere. Pe “zidurile” virtuale de la numarul 80 (www.camera80.ro) sunt multe peisaje urbane, franturi de viata si multe portrete.
Altii incearca studii pe anumite combinatii de culori sau doar mizeaza pe o anumita poveste. “Pana acum site-ul avea o vizibilitate destul de buna pe Internet, insa cred ca prin aceasta expozitie numarul celor interesati va creste si ne vom face cunoscuti si unui segment de public care este mai putin prezent in mediul online”.

Camera80 se doreste a fi mai mult decat o simpla galerie. Initiatorul proiectului si-a propus sa motiveze artistii, iar proiectul sa inspire modele, dorindu-se o departajare de fotografia comerciala si cea jurnalistica. Insa momentan, camera80 continua sa suplineasca lipsa galeriilor de arta dedicate in special fotografiei.
Expozitia “Camera80” din libraria Carturesti (str. Arthur Verona) va fi deschisa pana pe 12 noiembrie 2007

Programul expozitiei:

  • Luni – Vineri 10:00 – 21:00
  • Sambata 11:00 – 20:00
  • Duminica 13:00 – 19:00

Sursa: TimeOut bucuresti.ro

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase