Home » Timp Liber » Primele organe bionice, proaspat scoase din… tipar – Smart Nation

Primele organe bionice, proaspat scoase din… tipar – Smart Nation

Primele organe bionice, proaspat scoase din… tipar – Smart Nation
Publicat: 19.08.2013
Scris de Smart Nation
De la hartie, la parti umane viabile
 
Dupa ce ati aflat ce inseamna si cum a evoluat in ultimii ani imprimarea 3D intr-un articol anterior tot pe Smart Nation, acum pregatiti-va sa trecem la lucruri concrete!
 
Pana in prezent, imprimarea tridimensionala a fost utilizata pentru constructia unui os maxilar, precum si a unui model functional de rinichi. Alte experimente de succes au fost obtinerea de celule epiteliale pentru tratarea arsurilor si crearea structurii exterioare a unei urechi. Mai nou, la Universitatea Princeton s-a reusit, in premiera, printarea nu doar a tesutului unei urechi bionice, dar si a componentelor electronice care o ajuta sa functioneze
 
Acest demers stiintific reflecta un progres uimitor, fiind primul pas spre imprimarea de organe artificiale care se comporta ca unele adevarate. Pentru realizarea experimentului, a fost utilizata o imprimanta 3D disponibila in comert, ceea ce indica faptul ca tehnologia avansata este la indemana oricui, esentiale fiind ideile si implementarea lor.
 
 
Obiecte ascultatoare
 
Dar punctul culminant abia acum incepe. Ce parere ai despre obiectele care iau singure o anumita forma? Ei bine, ele chiar exista, fiind rezultatul procesului de imprimare 4D condus de Skylar Tibbits, director al Self-Assembly Lab de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Tehnologia inovatoare va permite programarea obiectelor 3D, astfel incat acestea sa se autoasambleze in structuri ordonate si forme predefinite. Astfel, parti individuale isi vor putea schimba forma ca raspuns la miscare sau cand vin in contact cu diversi factori precum aer, apa, gravitatie sau schimbarea temperaturii.
 
Ca utilitate, imprimarea 4D ar putea ajuta la constructiile in medii extreme ce implica expunerea la pericole sau costuri foarte ridicate pentru optimizare, cum ar fi mediul spatial.
 
 
Mai aproape de Superoameni
 
Noi credem ca imprimarea 3D sau 4D ar putea avea doua beneficii principale, fiecare la o extremitate diferita a imaginatiei umane. Pe de o parte, ar ajuta la refacerea organelor afectate de anumite boli sau la crearea de noi substitute pentru persoane care au suferit accidente. De exemplu, urechea bionica de care am vorbit ar putea reda auzul unei persoane cu deficiente de acest fel.
 
Pe de alta parte, imprimarea 3D sau 4D ar putea contribui la amplificarea capabilitatilor umane, obtinand performante dincolo de limitele corpului. Gandeste-te doar ca, avand urechi bionice, ti-ai putea extinde capacitatea auditiva la frecvente imposibil de atins de catre specia umana!
 
Crezi ca imprimarea multidimensionala ar putea evolua mai mult decat pana acum? Tu ce superputere ti-ai dori sa obtii cu ajutorul acestor tehnologii?
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase