Home » Timp Liber » Dincolo de uman, inca uman – Smart Nation

Dincolo de uman, inca uman – Smart Nation

Dincolo de uman, inca uman – Smart Nation
Publicat: 28.08.2013
Scris de Smart Nation
In viitorul apropiat, oamenii vor interactiona cu masinile si robotii la un nivel rational si emotional. Cat de mult vor ajuta caracteristicile robotice la depasirea limitelor umane?
 
De la roboti care arata si se comporta ca oamenii la dispozitive om-masina, care ne extind abilitatile, robotica a facut progrese spectaculoase in ultimii ani. Inspirati de scriitorii de science-fiction, oamenii de stiinta au facut eforturi in ambele directii pentru a depasi limitele umane. In ce masura au reusit?
 
Asimo este, in momentul de fata, unul dintre cei mai avansati roboti umanoizi de pe planeta. Este rezultatul a 25 de ani de cercetare si munca a mai multor echipe internationale de oameni de stiinta. Asimo e cu adevarat unic pentru ca nu e doar un robot biped, care arata ca un om, ci are si un comportament uman!
 
Asimo merge pe strada la fel ca si noi: se descurca pe suprafete cu denivelari si evita oamenii care se deplaseaza in jurul lui. Vorbeste, asculta si poate raspunde pe rand unui grup de persoane care i se adreseaza simultan. Are maini cu degete individuale, pe care le poate folosi pentru a indeplini sarcini delicate, precum desfacutul capacelor sau turnatul bauturilor. Fie ca va vine sa credeti sau nu, Asimo e expert chiar si in limbajul semnelor, iar la capitolul hobby-uri, prietenul nostru robotic joaca fotbal si danseaza.
 
O alta latura fascinanta a roboticii o constituie dispozitivele protetice care extind abilitatile indivizilor. In domeniul acesta, ne mandrim cu proiectul unui tanar roman cu numai cativa ani mai mare decat voi. Adrian Ursu, un student din Iasi, a realizat o teza de licenta unica: o mana bionica. Aceasta este de fapt un brat robotic, care imita gesturile pe care le face mana unei persoane, daca are atasata o manusa speciala. Inovatia poate fi folosita in industrie, pentru a manipula substante radioactive sau nocive, sau in medicina, pentru a realiza interventii chirurgicale la distanta.
 
Care dintre cele doua directii vi se pare mai interesanta? Credeti ca in viitor ne va fi greu sa deosebim robotii de oameni sau robotii vor fi mai degraba accesorii pe care le vom putea purta pentru a ne imbunatati si extinde abilitatile, asemenea unor cyborgi?
 
Ramaneti alaturi de noi pentru a descoperi impreuna cum va arata viitorul roboticii! Vizionarii Tech School va vor ghida in fascinanta explorare a zonei unde limitele dintre om si masina se estompeaza.
 
 
Citeste si USR – Utility Rover ‘Scorpion’
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase