Home » Timp Liber » Alegerea noastra: THE WITCHER

Alegerea noastra: THE WITCHER

Alegerea noastra: THE WITCHER
Publicat: 17.03.2008
Spre sfarsitul anului trecut, presa online si print de videogaming ridica osanale unui nou joc RPG, aparut la inceputul lui noiembrie 2007. Foarte multi critici apreciau atunci ca The Witcher reinventeaza genul role playing game din temelii. Paradoxal, cei care l-au realizat, polonezii de la CD Projekt Group, si-au promovat jocul spunand ca acesta nu face decat sa se intoarca la radacinile RPG-urilor clasice.

Pariul pe care micuta companie din Polonia si l-a asumat in momentul in care s-a decis sa produca The Witcher nu a fost deloc simplu: actiunea jocului este plasata in cel mai clasic (daca imi este permis) univers fantasy cu putinta – unul populat de elfi, orci, pitici si alte asemenea creaturi din mitologiile nordice, adica de personaje cu care gamerii pretentiosi si plictisiti din ziua de astazi s-au mai intalnit in zeci, daca nu sute de alte titluri. Iar sa vii cu ceva nou si captivant, sa inovezi urmand o cale deja batatorita de seria Warcraft, de Lord of the Rings sau de Oblivion, nu e deloc usor – presupune mult talent si un dificil exercitiu de imaginatie. Marele atù al jocului este, insa, acela ca respecta cu strictete intriga si particularitatile romanelor si nuvelelor fantastice pe care se bazeaza – o saga celebra scrisa de Andrzej Sapkowski, unul dintre cei mai apreciati autori polonezi contemporani.
 
Personajul principal al jocului si al acestei serii de povestiri, inaugurata in 1986 cu Wiedzmin, este Geralt din Rivia, un luptator ocult, deopotriva spadasin, alchimist, vrajitor si membru al unei organizatii selecte de mercenari care pot fi angajati de oricine are probleme cu diverse creaturi blestemate. Ceea ce diferentiaza cartile lui Sapkowski si jocul celor de la CD Projekt Group de povestile fantastice clasice este totala absenta a binomului moral bine-rau. De foarte multe ori, Geralt este nevoit sa aleaga intre doua rele sau sa intreprinda actiuni mai mult decat indoielnice pentru o cauza dreapta. Atmosfera generala in care se desfasoara jocul este foarte intunecata, apasatoare si, pe alocuri, patetica.

In contrapartida, avem dialoguri inteligente, incarcate de mult sarcasm, umor negru si trimiteri ironice la lumea adevarata, contemporana. Pe masura ce jocul evolueaza, se dezvolta o poveste complexa si un adevarat paienjenis de relatii foarte pestrite intre personaje – fiecare dintre acestea are viata sa, scopurile sale si, la fel ca in realitate, indiferent ce ai face, niciodata nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea. Nu in ultimul rand, grafica din The Witcher este extraordinar de bine detaliata, iar lumea pe care o ai de explorat este uriasa. Iata cum am reusit sa umplu spatiul destinat acestei rubrici fara sa va spun mai nimic despre joc.
Puneti mana si jucati!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase