Home » Timp Liber » Alegerea noastra : BPT

Alegerea noastra : BPT

Publicat: 14.04.2008
Une belle Minerve est l’enfant de ma tete, une etoile de sang me courrone a jamais. (G. Apollinaire, Calligrammes)

»Tin minte ca, prin anii ‘80 ai veacului trecut, m-am nimerit in casa, aratoasa si bine infipta intr-o zona rezidentiala bucuresteana, a unui personaj cu dare de mana si cu certa deschidere culturala. Ce m-a uimit peste masura a fost biblioteca omului, ciudata pentru gustul meu, complet nearatoasa pentru gustul altora: era compusa exclusiv din volume BPT, cu cotoare stridente, aliniate soldateste la acelasi nivel. Era un perete intreg, compus din tot ce aparuse pana atunci in colectia cu pricina, un perete care imi sugera, cumva, o devotiune fanatica, un cult monoteist acaparator, intolerant fata de alteritate si opac la ceea ce insemna, pentru mine, calitatea  de capatai a bibliotecii private: nelinistea. Sau, daca vreti, lipsa de aliniere la standarde tinand de grosimea si inaltimea cotorului, prezenta fiorului diversitatii si a dezordinii creatoare.

Ca un facut, nu dupa multa vreme, mi-a picat in mana volumul cu numarul 1.000 din seria BPT a Editurii Minerva (reeditarea operelor lui Eminescu, mi se pare), care avea anexata lista completa a aparitiilor seriei. Vazuta asa, ca o abstractiune, ca o epura a unui Panteon universal, colectia era intr-adevar magnifica: gaseai de toate (iar acestea toate erau unul si unul, titluri si autori de referinta), turtirea cazona a cotoarelor capata relieful unei zone cu piscuri semete, iar suflul compulsiv care prezida adunarea, in biblioteca reala pe care tocmai o vazusem, a tuturor numerelor unei colectii, devenea respiratie culturala sanatoasa si punere laolalta a titlurilor si numelor cu adevarat importante din beletristica si cultura generala a lumii (cele doua coordonate pe care BPT avea sa le urmeze cu consecventa de la inceputuri si pana azi).
 
Colectia Biblioteca pentru toti, care fusese initiata de Carol Muller la sfarsitul lui martie 1895 cu Hans Christian Andersen – Povesti alese, a functionat, cu mici pauze, trecand de la Alcalay la Socec, iar apoi la Editura Cartea rusa, EPLA si, din 1970, la Minerva. Spatiu editorial unde, cu mici schimbari de forma, a ramas pana acum, cand si-a atins din nou anvergura vremurilor bune, sub coordonarea vrednica a Anei Munteanu.

Iata cateva titluri BPT aparute sub sigla Minerva in ultima vreme sau aflate sub tipar: Plaut (Casa cu stafii, Comedia magarilor, Cartaginezul, Militarul fanfaron, Amphitrion), Terentiu (integrala, structurata in 2 volume: Fata din Andros si Fratii), Seneca (integrala structurata in 2 vol.), Homer, in 3 volume: Iliada; Odiseea; Imnuri. Razboiul soarecilor cu broastele. Si apoi Slavici, Alecsandri, Camil Petrescu, Turgheniev, Cehov si cati altii… Scriitori atat de coplesitor de mari, incat am inceput sa-i uitam. Dar care trebuie obligatoriu sa fie prezenti in orice biblioteca, drept garantie a temeiniciei. Spiritul de aventura, imi dau seama acum, dupa 20 de ani, poate veni ulterior.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase