Home » Timp Liber » Alegerea noastra – Vacanta la tara

Alegerea noastra – Vacanta la tara

Alegerea noastra – Vacanta la tara
Publicat: 15.09.2008
Daca hotelurile confortabile, dar impersonale, va lasa senzatia ca lipseste ceva, poate e cazul sa incercati o alta abordare. Daca reusiti sa priviti dincolo de cele doua optiuni clasice – „la mare“ sau „la munte“ –, se deschid o multime de noi posibilitati.

Ce-ati zice de o vacanta agroturistica in sud-estul Transilvaniei? Sighisoara este un punct de maxima atractie, dar nu despre oras e vorba aici, ci despre acele minunate sate din jur, locuite candva de sasi. E o regiune care a pastrat mult din peisajul Europei medievale, intr-o asemenea masura incat a devenit, pentru multi vizitatori si cercetatori din tarile Batranului Continent, extrem de interesanta atat prin natura, cat si prin cultura locului. Un peisaj odihnitor de coline, sute de hectare de pajisti inflorite – care in Europa Occidentala aproape ca au disparut –, paduri tocmai bune pentru o plimbare tihnita, biserici fortificate, vestigii ale unor cetati medievale… exista o multime de locuri si lucruri de vazut, de facut, de descoperit. Si mai exista gazde prietenoase, case care pastreaza atmosfera traditionala a locului (si in care nota de farmec arhaic nu exclude confortul), bucate bune si imbelsugate (asa, ca-n Ardeal), obiceiuri vechi inca vii, povesti si legende din istoria indepartata, amintiri din istoria mai recenta…

Asa ceva merita cu prisosinta pastrat; de altfel, pentru a conserva calitatile unice ale acestei regiuni, o suprafata de aproximativ 90.000 de hectare din zona Sighisoara-Tarnava Mare urmeaza a fi inclusa in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000. Este cel mai important instrument al UE destinat conservarii naturii, suficient ca sa ne convinga ca regiunea e intr-adevar remarcabila si sa ne faca sa vrem s-o vedem cu ochii nostri. In ultimii ani, tinutul s-a deschis spre lume fara a-si dilua farmecul; casele si-au sporit confortul fara a-si pierde specificul; produsele traditionale locale, precum gemurile si branzeturile, au devenit mai raspandite fara a intra totusi in productie de masa. Cu alte cuvinte, s-a pastrat mult din culoarea locala, mentinandu-se farmecul unic al acestor asezari si, in acelasi timp, facandu-l accesibil unui numar mai mare de iubitori ai descoperirilor. Nu e de mirare ca sute de turisti din Europa vin, in fiecare an, sa caute gazduire aici, ca sa guste toate aceste incantari. Evident, e loc si pentru noi. Toate lucrurile frumoase care ne asteapta acolo existau de mult, dar era nevoie sa fie aduse la cunostinta si puse la indemana celor ce vor sa se bucure de ele. S-a facut: Fundatia ADEPT, cu sprijinul Asociatiei de Ecoturism din Romania, al companiei Orange si al Darwin Initiative din Marea Britanie, a infiintat un centru de informare turistica la Saschiz; exista deci acum posibilitati moderne de a obtine informatii amanuntite. Iata si cateva adrese si telefoane utile si va dorim sedere placuta!

www.fundatia-adept.ro
ADEPT, Centru de Informare Turistica
Str. Principala nr. 157, Saschiz, Mures
Tel.: 0265.711.635; 0748.200.088
Email: [email protected]
Asociatia de Ecoturism din Romania
www.eco-romania.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase