Home » Timp Liber » Eu si Dali

Eu si Dali

Eu si Dali
Publicat: 20.10.2008
Marturisesc ca am cumparat aceasta carte deoarece sunt fascinata de Salvador Dali. Am citit cateva din cartile scrise de el, am vazut foarte multe ilustratii cu tablourile lui, am vazut filmele la care a contribuit, i-am facut si o vizita in orasul in care s-a nascut, Figueras. Si, bineinteles, am fost la muzeul sau, cu oua imense pe acoperis si painici pe peretii exteriori. Cu o masina in fata intrarii, cu manechini inauntru si o femeie deasupra cu o barca si multe picaturi de apa. Dali este un suprarealist.

Autor: Stan Lauryssens

Editura: Polirom   

Dali pentru mine insemna urmatoarele: idei, curaj, geniu, tehnica, perfectiune, extravaganta, persistenta, simboluri, sexualitate, psihanaliza, vis. Mai era si un model de fidelitate in dragoste deoarece pe Gala a iubit-o, a pictat-o si ei i-a dedicat intreaga viata, din ceea ce povesteste in jurnalele sale. Mai era si un om plin de energie si efervescenta creatoare, cu talent si profesionalism in executie, cu dorinta de a face mai mult, de a obtine mai mult. Era exemplul de succes al artistului recunoscut in viata, ajuns in scurt timp multimilionar. Acronimul numelui sau era Avida Dollars.

Spun toate aceste lucruri la trecut, deoarece Stan Lauryssens a incercat sa imi induca o cu totul alta imagine, care in prima instanta a pus-o la indoiala pe cea pe care o aveam. In Eu si Dali, „Eu” este Stan, un umil gauritor de branza – chiar exista meseria asta, a celui care facea posibil schwaitzerul – care in scurt timp devine om de vanzari in domeniul artei si broker de investitii. Initial scrie cateva interviuri fictive cu personalitati celebre pentru o revista, apoi este remarcat si transformat in dealer al operelor lui Dali.

Citeste continuarea recenziei pe www.bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase