Home » Timp Liber » Raul

Raul

Raul
Publicat: 26.01.2009
Raul. Incercati sa inchideti ochii si sa va imaginati ce inseamna raul pentru voi. Ce imagini va coplesesc mintea? Vedeti privirile reci ale oamenilor de pe strada? Va amintiti de sangele ce curge din arcada sparta a unui coleg de liceu? Revedeti imaginile de la stiri despre oamenii nevinovati ucisi de un razboi stupid? Simtiti durerea unui pumn care va taie respiratia? Sau vedeti raul in imaterialitatea unor spirite infernale?

Autor: Jan Guillou
Editura: Humanitas

De fapt raul salasluieste in fiecare dintre noi. Avem in noi doze diverse de rautate (acceptate sau nu), pe care le revarsam in functie de situatie. Probabil astazi voi ati fost oamenii grabiti de pe strada, cei care aruncau in jur priviri incruntate si reci. Probabil voi ati lovit candva un coleg si ati savurat victoria asupra unui biet insangerat. Probabil, daca viata s-ar rasuci si soarta s-ar schimba, veti putea chiar sa apasati butoanele care trimit bombe peste casele unor oameni fara aparare. Si atunci, indraznesc sa ma intreb, raul nu suntem chiar noi?

Despre “Raul” nu se poate vorbi decat in termeni simpli si descriptivi. A te aventura intr-o analiza a textului este ca si cum te-ai lua la tranta cu teama din sufletul fiecarui om: o incercare invaziva, indecenta si sortita esecului. Chiar si romanul este construit in asa maniera incat, desi istoriseste intr-un stil narativ aparent simplist, te pune fata in fata cu cele mai ascunse si intunecate colturi ale propriei imaginatii si perceptii. Raul devine concret si palpabil. Il poti prinde in causul palmelor si sa-l modelezi dupa dorinta ta. In arma sau scut.

Citeste continurea pe www.bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase