Home » Timp Liber » Alegerea noastra: Documentarele VIASAT HISTORY din luna februarie

Alegerea noastra: Documentarele VIASAT HISTORY din luna februarie

Publicat: 29.01.2009
Printesa si fotograful, Insula Minotaurului, Legenda lui Merlin, Astrologii Preistorici, Ultimul curasat al Imparatului - 5 science documentare noi, in exclusivitate in Romania.

PRINTESA SI FOTOGRAFUL
Premiera: 14 februarie
Titlul original: Snowdon and Margaret: Inside a Royal Marriage
Gen: documentar
Co-productie: Marea Britanie, 2008
Tony Snowdon a fost unul dintre cele mai carismatice si flamboaiante personaje ale anilor 1960, un fotograf talentat care fermeca pe toata lumea din jurul sau. Printesa Margareta, sora mai mica a reginei Elisabeta a II-a, era una dintre cele mai dorite partide din lume. Impreuna, au devenit un simbol al „Nebunaticilor ani ’60” – de departe, cei mai interesanti si moderni membri ai familiei regale britanice. Volatilul lor mariaj s-a incheiat cu un scandal si un divort – primul din familia regala dupa mai mult de 400 de ani. La acea vreme, printesa Margareta a fost considerata vinovata, iar Tony, victima…

INSULA MINOTAURULUI
Perioada: 15-22 februarie
Titlul original: The Minotaur Island
Gen: documentar
Productie: Marea Britanie, 2003
Misterioasa insula Creta ne-a inflacarat intotdeauna imaginatia. Este legendarul loc de nastere al lui Zeus si taramul crudului tiran Minos, a carui frumoasa fiica l-a condus pe Tezeu prin labirintul subteran al infricosatorului om-bestie, „Minotaurul”. Istoricul Bettany Hughes exploreaza peisajul incantator al Cretei si siturile sale arheologice majore pentru a pune cap la cap povestea civilizatiei minoice. Cantarind teorii arheologice rivale din trecut si prezent, ea isi prezinta propriile concluzii asupra unei civilizatii antice coborate in mitologie.

LEGENDA LUI MERLIN

Premiera: 21 februarie
Titlul original: Merlin the Legend
Gen: documentar
Productie: Marea Britanie, 2008
Pe parcursul istoriei, Merlin a fost un erou de legenda care a putut mereu sa se muleze pe necesitatile politice si artistice ale vremii, fiind pe placul regilor si dictatorilor, poetilor si pictorilor deopotriva. Acest documentar urmareste modul cum s-a schimbat perceptia asupra lui Merlin In functie de situatia de moment. Cu ajutorul unei vivace distributii de experti in domeniu si iubitori ai lui Merlin, ii cartografiem prezenta continua in artele si cultura din intreaga lume pana in zilele noastre. Fie ca este vorba de filme de succes, jocuri video sau intruniri ezoterice la Stonehenge, Merlin ne poarta dincolo de rutina vietii cotidiene. Oricare ar fi fost cerintele epocii, Merlin a stiut sa le satisfaca.

ASTROLOGII PREISTORICI
Premiera: 26 februarie
Titlul original: Prehistoric Astronomers
Gen: documentar
Productie: Franta, 2007
Conceptia generala este aceea ca acum 35.000 de ani, omul era o fiinta primitiva, ale carei principale activitati erau impreunarea, vanatoarea si culesul. Dar daca omul preistoric era suficient de inteligent pentru a acumula cunostinte stiintifice detaliate? Oricat de neverosimil ar parea, noile date par sa confirme ca astronomia a fost inventata de omul preistoric! Timp de 20 de ani, Chantal Jègues-Wolkiewiez, astronom si etnolog independent, a condus o riguroasa investigatie pentru a dovedi aceasta teorie. Conform studiilor sale, oamenii preistorici isi alegeau pesterile in functie de orientarea fata de Soare, au inventat un calendar lunar, iar printre picturile lor murale s-au gasit si primele harti ale cerului si stelelor.

ULTIMUL CUIRASAT AL IMPARATULUI
Premiera: 28 februarie
Titlul original: Death at Dawn – The Emperor’s Last Battleship
Gen: documentar
Productie: Austria, 2008
10 iunie 1918. Cel mai modern cuirasat austro-ungar se scufunda in timpul voiajului sau inaugural, lovit de doua torpile italiene. La bord se afla si o echipa de filmare, trimisa sa surprinda in imagini prima misiune a impresionante nave de razboi… Secventele filmate pentru a sarbatori evenimentul au devenit, in schimb, o cronica unica a unei teribile catastrofe. Folosind filmarile originale, animatie 3D si informatiile adunate de o expeditie de scufundare la epava lui „Szent Istvan”, aflata langa coasta Croatiei, acest documentar incearca sa elucideze ultimele mistere ale distrugerii navei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase