Home » Timp Liber » Trecute vieti de domni, de robi si de tovarasi

Trecute vieti de domni, de robi si de tovarasi

Trecute vieti de domni, de robi si de tovarasi
Publicat: 23.03.2009
Da, analizand atent titlul acestei carti vom descoperi cuvantul “tovaras”. Cei nascuti dupa ’90 pot ofta plictisit : (inca) o carte despre comunisti? Nu putem oare sa trecem peste istoriile acestea, sa mai vorbim si despre altceva?

Autor: Marcel Petrisor
Editura: Vremea

Raspunsul ar fi: nu, nicidecum. Dincolo de argumentul ca e oarecum firesc sa te intereseze amintirile unuia care a stat vreo 10 ani prin puscarii de 5 stele, precum Jilava, Aiud, Rahova sau Gherla, e suprinzator sa vezi cum dl Marcel Petrisor poate sa redea, prin haz si limba literara atent slefuita, atmosfera fetida din detentie.

De mirare, umorul lui Marcel Petrisor nu indulceste realitatea, nu o parfumeaza pentru narisoarele delicate ale lectorului, nu o face mai putin tragica. Ba din contra – in ciuda unui straniu efect tonic – hazul de necaz subliniaza si mai precis negrul si hidosenia inchisorii. Pana la un punct, dincolo de care nici un zambet nu mai este cu putinta. E probabil punctul in care intra in scena Gheorghe Calciu. De aici incolo, orice descrieri sau comentarii, literare sau nu, sunt de prisos. Cine va dori sa citeasca cateva pilde adevarate despre lupta cu moartea si jertfirea pentru aproape, sa caute acest mic pateric al Jilavei.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase