Home » Timp Liber » Arta la zid

Arta la zid

Arta la zid
Publicat: 07.09.2009
Numele de Banksy l-am intalnit pentru prima data pe coperta albumului "Wall and Piece – Arta la zid". Cum sunt obisnuita cu operele expuse in galerii, printre care te plimbi avand alaturi la dispozitie note explicative, perspectiva mea asupra a ceea ce inseamna arta este in mare parte traditionalista. In contextul de fata, acest lucru se mai poate traduce si spunand ca ceea ce stiu despre arta graffiti-urilor este extrem limitat.

Autor: Banksy
Editura: Vellant

Wall and Piece cuprinde reproduceri ale desenelor sale de pe zidurile Londrei, Vienei sau Californiei, dar si opere pe care a reusit sa le strecoare neobservat in muzee precum cel de la Louvre. Albumul prezinta o colectie de imagini ce satirizeaza societatea contemporana. Pentru cei familiarizati cu opera sa, cele mai cunoscute simboluri folosite de el in acest scop sunt cele infatisand politisti, maimute si sobolani. Fiecare dintre ele are, desigur, o semnificatie proprie.

Fiecare graffiti creeaza impresia libertatii printr-o iluzie optica ce face sa para ca zidul este spart. Situatia din Palestina este reflectata prin dialogul dintre Banksy si un localnic batran. Vazandu-l ca picteaza zidul, acesta din urma i-a spus: „Noi nu vrem sa fie frumos, uram zidul acesta, du-te acasa”.

Nu simbolurile revolutiei lipsesc, ci revolutionarii. De la ziduri ale orasului sau ale gradinii zoologice la pancarte impotriva razboiului, Banksy lasa oamenilor insemnele unei convingeri. Acid, indraznet, considerat pe rand artist si vandal, singurul sfat pe care il ofera e acela de a pastra mintea deschisa si a nu ceda sistemului. Parerea mea este ca nu e nevoie de o recomandare deoarece imaginile vorbesc de la sine. Trebuie doar privite.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase