Home » Timp Liber » Cartile lunii februarie

Cartile lunii februarie

Publicat: 07.02.2007
Descopera.ro recomanda: Top 10, ghiduri turistice vizuale, Maretia si destinul batranei Europe, Potirul otravit- Bernard Knight, Colectionarul de istorie.

Top 10, ghiduri turistice vizuale- Milano, Madrid, Berlin, Editura Litera International, 24,9 lei/exemplar
Fiecare volum din seria ghidurilor turistice vizuale editate de Litera International, in colaborare cu Dorling Kindersley Limited, numara in jur de 150-200 de pagini, dens ilustrate (practic nu exista pagina fara fotografii, harti de ansamblu sau de detaliu, reproduceri ale unor opere de arta etc.) si care infatiseaza principalele puncte de atractie ale unei metropole (ultimele aparitii sosite la redactie: Milano, Madrid, Berlin), ierarhizate conform opiniei si criteriilor editorului, dar „reflectand si popularitatea de care se bucura ele printre localnici sau printre vizitatorii urbei“. Aceasta experienta turistica „zecimala“ – inventata, probabil, ca sa satisfaca asteptarile omului grabit, aflat mereu pe fuga, fie in calatorie de afaceri, fie sufocat de constrangerea celor cateva, putine, zile de voiaj organizat prin cine stie ce agentie – se dovedeste insa utila si altei categorii de vilegiaturisti: cei care au prilejul sa zaboveasca si sa contemple in tihna, care pot „mesteca“ pe-ndelete si carora timpul le ofera si sansa recapitularii. Asta pentru ca ghidurile Top 10 intocmesc ierarhii destepte, cumpanite cu grija, atent echilibrate si responsabil preocupate de valoarea intrinseca a obiectivelor pe care le recomanda. Desi meniul este limitat, nu este vorba, prin urmare, de o institutie de tip fast-food, ci de una care ii lasa consumatorului posibilitatea sa plimbe pe limba si in cerul gurii nesfarsitele nuante de gust ale unei liste finite. Vom incheia mentionand cele zece categorii (care ne demonstreaza, inca o data, ca infinitul se imparte la zece) pe care autorii le folosesc in (aproape) fiecare volum: muzee si galerii de arta celebre; restaurante si baruri atractive; distractii extraordinare pentru copii; hoteluri pentru fiecare buget; vinuri deosebite si delicatese locale; magazine de moda; palate si castele; excursii; vile si gradini; sfaturi pentru vizitatori.

Maretia si destinul batranei Europe- Jean-Marie le Breton, Editura Humanitas, 28,8 lei
Eseul urmareste, pe scurt, istoria glorioasa a unei Europe occidentale organizate – pornind cu sfarsitul secolului al XV-lea – pe baza unor structuri etatiste viguroase, care i-au ingaduit sa europenizeze intreaga lume si, mai mult decat atat, sa o controleze. Autorul evoca ulterior marile etape ale constructiei europene, proces ce incepe in 1950, o data cu reconcilierea franco-germana. El demonteaza mecanismele politicilor statelor europene si demonstreaza ca UE este un corolar al eforturilor seculare ale continentului de a-si stabili si consolida un rol de prim-plan in concertul mondial care ni se desfasoara sub ochi. Jean-Marie le Breton a fost ambasador al Frantei in Romania si in alte cateva tari de pe Batranul Continent.

Potirul otravit- Bernard Knight, Editura RAO, 24,9 lei
Crowner („coronelul“) John este eroul principal al romanelor galezului Bernard Knight, unul dintre cei mai prizati autori contemporani de policier-uri medievale. Acest al doilea roman din seria aventurilor sale ne duce in regiunea Exeter, in luna decembrie a anului 1194. Doua sunt evenimentele pe urma carora colonelul incepe sa scormoneasca: Christina Rifford, fiica unui negustor bogat, este violata, iar Lady Adele de Courcy e gasita moarta intr-unul dintre cele mai sarmane cartiere ale orasului. Elementul comun ce pare sa lege cele doua tragice intamplari este Godfrey Fitzosbern, personaj pe care, in ciuda acuzatiilor familiilor celor doua victime, John se vede nevoit sa-l apere pana la aflarea probelor incriminatoare.

Harpa si umbra- Alejo Carpentier, Grupul Editorial Corint, 18 lei
Reactualizare a epopeii homerice, romanul lui Carpentier il are in centrul atentiei pe Cristofor Columb. Construit din trei sectiuni distincte (Harpa, Mana si Umbra), romanul recompune figura marelui genovez pornind de la demersul viitorului papa Pius al IX-lea care, in anul 1824, aflat intr-o calatorie in Chile, doreste sa-l canonizeze pe explorator. A doua parte este constituita de confesiunea navigatorului, aflat pe patul de moarte. Ultima sectiune dezlantuie un adevarat iures al imaginatiei: ne aflam in plin proces ipotetic de sanctificare a lui Cristofor, in care Jules Verne devine avocatul diavolului.

Colectionarul de istorie- Elizabeth Kostova, Editura RAO, 69,5 lei
Istorie a avatarurilor lui Dracula, cartea lui Elisabeth Kostova este si istoria uneia dintre cele mai bine vandute carti de fictiune ale ultimilor ani. Nu numai in SUA (tara de origine a autoarei), unde au fost epuizate circa un milion de exemplare, ci si in lume, unde The Historian a fost tradusa in circa 35 de limbi (fapt ce reprezinta un veritabil tur de forta, cata vreme cartea are circa 700 de pagini format mare – 17/24 cm –, iar de la aparitia editiei princeps nu s-a scurs decat un an si jumatate). Subiectul Colectionarului pare a se afla in trena cartilor despre Dracula care au impanzit lumea, o data cu Sheridan le Fanu (Carmilla) si, mai ales, Bram Stoker: la mai mult de cinci secole de la disparitia sa certificata istoric, „demonicul“ principe valah Tepes loveste din nou. Desi are elemente de roman gotic si chiar de thriller, desi este o vanatoare (mai degraba intelectuala) de vampiri, Colectionarul de istorie evita varsarea abundenta de sange. Totul porneste de la o carte medievala, frumos legata in piele, dar cu pagini albe. La mijlocul ei se afla efigia unui dragon sub a carui coada razboinica, pe o flamura, sta scris cu litere gotice cuvantul DRAKULYA. Etalata pe mai multe decenii, goana dupa varcolac este operata de cateva personaje care, intr-un fel sau in altul, se intalnesc cu acest volum misterios. Un volum care, dupa toate aparentele, ameninta existenta si hemoindestularea mortului-viu. Pe urmele lui, Kostova scormoneste prin marile biblioteci si asezari monahale ale Europei, ne duce in varful Pirineilor, in manastirea Saint Mathieu, in sala Radcliffe de la Oxford, in Italia si apoi in Grecia, in biblioteca lui Mahomed al II-lea de la Istanbul, in Slovenia, Bulgaria si, desigur, in Romania. Un itinerariu incarcat de harti stravechi si istorii necunoscute, de documente ce refuza sa-si livreze secretele si de pergamente care ameninta sa se destrame la cea mai mica atingere. Din cand in cand, desigur, cate cineva mai si moare, dar o face discret, de parca ar trece in lumea de dincolo in urma unei muscaturi de tantar.

foto: Adrian Stoicoviciu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase