Home » Timp Liber » Tv (iunie)

Tv (iunie)

Tv (iunie)
Publicat: 01.06.2007
Vezi la TV: Cascadorii ca-n filme, Cocaina saracului, Mancaruri bizare

Cascadorii ca-n filme Discovery Channel 10 iunie, ora 18.00

La 27 de ani, canadianul Peter H. Kent a hotarat sa se mute la Los Angeles pentru a face cariera in film, desi nu avea niciun fel de experienta anterioara si nu cunostea pe nimeni in Orasul Ingerilor. Scurt timp dupa mutare, a fost descoperit de regizorul James Cameron, care i-a oferit slujba de dublura a lui Arnold Schwarzenegger pe timpul filmarilor la „Terminator“. Experienta sa redusa in domeniul cascadoriilor nu l-a impiedicat pe Kent sa invete rapid trucurile meseriei si sa devina faimos in bransa. Asocierea cu Schwarzenegger a durat 13 ani, timp in care canadianul i-a fost celebrului actor prieten, partener de sport, bucatar si instructor pentru dialoguri, ajutandu-l pe acesta sa-si perfectioneze limba engleza. Prin seria de documentare din care face parte acest film, Peter H. Kent isi introduce telespectatorii in lumea cu circuit inchis a cascadorilor, el si echipa sa reconstituind in maniera proprie secvente pline de adrenalina din filme celebre. „Pericolele sunt absolut reale. Prezentam chiar si cateva cascadorii care nu merg deloc cum trebuie si se incheie aproape cu un dezastru.“ In fiecare episod, echipa de veterani – cascadori, tehnicieni si masinisti – pune un incepator sau un „pui de cascador“ sa realizeze un numar aparent imposibil: de la caderi de pe zgarie-nori si corpuri omenesti cuprinse de flacari, pana la masini ciocnite care se rostogolesc in aer si la salturi in gol cu motocicleta. Neavand un regizor care sa le spuna ce sa faca, protagonistii trebuie sa fie inventivi, sa adauge elemente noi, sa faca totul cat mai incitant si mai veridic. Echipa cauta vehicule, fabrica diverse mecanisme, testeaza viteze si forte fizice – adica tot ceea ce trebuie pentru a se asigura ca teoria functioneaza si dincolo de masa de studiu. In ciuda planurilor complicate, in ziua repetitiei generale, team-ul se confrunta cu dificultati serioase inainte ca totul sa mearga cum trebuie. Avand in vedere ca, la ora actuala, se presupune ca scenele de actiune sunt, pur si simplu, secvente de grafica generata pe computer, este o surpriza de proportii sa vezi ca inca exista oameni care isi risca viata pentru a face filmele sa… explodeze pe marele ecran.

Cocaina saracului National Geographic 17 iunie, 22.00

Este de trei ori si jumatate mai puternica decat cocaina, creeaza cu usurinta dependenta, poate fi obtinuta in casa cu ajutorul unor ingrediente accesibile, legale, si distruge vieti. In ultimii zece ani, abuzul de metamfetamina a explodat, numarul consumatorilor la nivel mondial fiind estimat la 26 de milioane. In Londra este cunoscuta ca un drog de petrecere, in Thailanda unii angajatori o ofera muncitorilor pentru a rezista zile in sir la lucru, iar in SUA unul din patru infractori sunt depistati pozitiv atunci cand sunt arestati. Lisa Ling, corespondent National Geograhic, calatoreste in jurul lumii, din America rurala pana in Bangkok, pentru a intalni dependenti de metamfetamina, politisti sub acoperire si neurocercetatori, cu scopul de a examina de aproape calea spre distrugere a acestei substante, pe care unii o considera cel mai periculos drog din lume.

Mancaruri bizare Discovery Travel  8 iunie, 09.05

Punandu-si in bagaje o minte deschisa, un stomac de strut si un apetit sanatos pentru calatorie, Andrew Zimmern, maestru bucatar si scriitor de reputatie internationala pe teme culinare, este gata sa rascoleasca prin camara globala. El porneste sa deguste delicatese din toata lumea – chiar si atunci cand este vorba de cap de capra, salata de limba sau placinta cu carne de porumbel. Din vasta sa experienta de calatorie, Andrew a dedus ca una dintre cele mai bune metode de a intelege o cultura este sa afli cat mai multe despre mancarurile ei traditionale. Astfel, el ajunge sa „deguste“ lumea mancand ochi de miel, copite de vaca fierte, greieri prajiti, fiertura de melci si chiar piftie din nas de elan.

Text: Gabriela Groza
Foto: Discovery Channel, National Geographic, BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase