Home » Timp Liber » Zilele ciudate ale planetei Pamant

Zilele ciudate ale planetei Pamant

Publicat: 17.07.2006
Calatorind in jurul Terrei, mai multi oameni de stiinta se intrec in a dezlega o serie de mistere. Planeta este supusa unui sir de transformari imprevizibile, iar acesti savanti-detectivi, punand cap la cap indiciile, incearca sa alcatuiasca un nou portret al Pamantului, sugerand cai prin care evenimente aparent fara legatura intre ele pot fi aranjate intr-o ordine logica.

Imobilele care se prabusesc in New Orleans, de pilda, sunt puse in legatura cu niste creaturi vorace care bantuie sudul Chinei, iar padurile defoliate din Yellowstone ? cu fenomenul disparitiei lupilor, in timp ce o epidemie de astm din Caraibe este relationata cu furtunile de nisip din Africa. Evidentiind o conexiune de tip cauza-efect intre activitatile desfasurate de oameni pe Pamant si consecintele acestor activitati asupra mediului si ecosistemelor, serialul trage un nou semnal de alarma in privinta sarcinilor imediate ale ecologiei. Fiecare dintre cele patru episoade, al caror prezentator este actorul Edward Norton, este construit ca o poveste detectivistica de tip high-tech, care sfarseste prin a pune la indoiala destinul planetei noastre. Primul episod, Invadatorii, focalizeaza asupra sumedeniei de specii de plante si animale noi care invadeaza continentele, ajungand sa distruga solul, infrastructura si chiar sa puna in pericol existenta speciilor bastinase. Ele ar putea fi cauza unui fenomen zoologic comparabil cu disparitia dinozaurilor. A doua parte a seriei, Gradul periculos, porneste de la urmatoarele premise: deasupra Atlanticului se formeaza nori imensi de praf, in timp ce, dincolo de ocean, intregul efectiv de reni canadieni este amenintat cu extinctia. In plus, o afectiune respiratorie necunoscuta pana acum face ravagii printre copiii din Trinidad. Toate aceste fenomene pot avea un punct comun: modificarea climei la nivel mondial. Episodul Pradatorii are ca punct de plecare dramaticele schimbari din jungla venezueleana.

Padurea este distrusa de maimute violente, de iguane rapace si de uriase colonii de furnici. Cauza dezvoltarii haotice a acestor specii pare sa o reprezinte disparitia inamicilor lor naturali, al caror rol ar trebui restabilit de urgenta. Dar cum? Cel din urma episod, intitulat, metaforic, Ape involburate, ia in considerare disparitia altor specii. In statele din inima Americii, nu mai exista broaste. Spre nord, la varsarea fluviului canadian St. Lawrence, nu mai poate fi gasita nici un delfin beluga, cadavrele animalelor din aceasta specie esuand deja pe plaje. In cealalta extremitate a oceanului planetar, dincolo de Marea Bariera de Corali, stele de mare de dimensiuni monstruoase distrug paradisul animalier marin. La prima vedere, nu poate fi stabilita nici o conexiune intre aceste fapte. Totusi, savantii cred ca ele se datoreaza modificarilor produse de deversarile de substante toxice in apa. Civilizatia lasa, astfel, in urma ei o dara periculoasa de otrava invizibila. Intr-o buna zi, omul ar putea fi urmatoarea victima.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase