Home » Timp Liber » Instinctul uman

Instinctul uman

Publicat: 18.07.2006
Instinctele noastre sunt anacronice, adaptate unei lumi primitive, de mult disparute si, de aceea, oricare dintre noi poate fi surprins de unele "chemari" instinctuale iesite din comun.

Profesorul Robert Winston, expert in fertilitate la Universitatea din Londra, ne relateaza povestea acestor impulsuri ingropate adanc in fiecare dintre noi – instinctul de conservare, cel de reproducere si cel de competitie -, explicand si felul in care ne-au ajutat ele sa ne depasim conditia de animale.

Desi instinctul nostru de conservare este slefuit pentru o lume straveche si mult mai periculoasa decat cea in care traim astazi, el continua sa existe. De aceea poftim mancare bogata in calorii, care nu ne face intotdeauna bine, de aceea bebelusii "stiu" cat de tare trebuie sa planga pentru a obtine ceea ce vor.

Episodul Nascuti pentru supravietuire prezinta reactiile oamenilor in momente de pericol extrem sau de frica intensa, iar profesorul Robert Winston ne explica modul in care se manifesta acest instinct vital – o unealta a evolutiei care garanteaza viitorul speciei noastre. Unul dintre cele mai puternice instincte ale omului este acela de a se reproduce, de a da nastere generatiei urmatoare, care sa-i poarte genele mai departe.

Un experiment filmat cu camera ascunsa la Universitatea din Londra evidentiaza reactiile diferite pe care le au barbatii si femeile fata de cuvinte si de semnificatiile lor secrete. Robert Winston exploreaza motivele pentru care femeile gasesc atat de atractive la un barbat soldurile stramte si pieptul lat, in timp ce barbatii se simt atrasi de silueta in forma de clepsidra a unei femei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase