Home » Timp Liber » Cum se poate despica firu-n patru?

Cum se poate despica firu-n patru?

Publicat: 06.10.2006
Vezi cum arata site-ul WKC Solingen Germania, cea mai veche manufactura de sabii si spade din lume aflata inca in activitate.
www.wkc-solingen.de/newshop/francais/index
Incepand din anul 1883, Weyersberg, Kirschbaum & Co (WKC) fabrica arme albe la Solingen, o localitate care a inceput sa-si construiasca celebritatea in Evul Mediu, prin realizarea de cutite, foarfeci si alte obiecte taioase. Cum se stie, sabiile au avut un rol capital in istoria lumii, pana intr-atata incat armele unor eroi mitici precum regele Arthur sau Siegfried au ajuns sa poarte nume ce se confunda cu ale posesorilor lor: Excalibur, respectiv Balmung.

In secolul al XVI-lea, constienta de acest urias prestigiu al armelor albe, ghilda faurarilor din Solingen si-a construit o metoda de lucru inconfundabila, care facea din fiecare sabie un unicat, lamele lor putand despica, potrivit legendei, pana si firul de par. Prin metoda Solingen, operatiile au inceput sa fie efectuate potrivit unei intelepte diviziuni a muncii, ascutirea si polizarea fiind, bunaoara, incredintate unor artizani specializati. Fritz Weyersberg a obtinut brevetul unei mari descoperiri britanice (laminarea) si l-a introdus in atelierele sale. De atunci, tehnologia a fost transmisa din generatie in generatie, fiecare nou lot de artizani adaugand stravechilor tehnologii inovatii personale.

Distrusa aproape in intregime in timpul celui de-al Razboi Mondial, intreprinderea familiala WKC si-a reluat activitatea in 1956, iar astazi s-a extins (intre altele, a achizitionat, o data cu inchiderea Wilkinson Sword, in noiembrie 2005, intreaga tehnologie de productie a celebrei marci engleze, precum si toate produsele sale aflate pe stoc), devenind, cu cele 15.000 de arme produse anual, un reper de prim rang in lumea „taisurilor“ de calitate. WKC isi livreaza produsele in circa 40 de tari si este principalul furnizor al unor renumite academii militare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase