Home » Travelling » Unde ne petrecem Craciunul? (I)

Unde ne petrecem Craciunul? (I)

Publicat: 17.12.2007
Chiar daca personajul Scrooge din celebra poveste de Craciun ar avea un fan-club si in ziua de azi, unui carcotas modern i-ar fi imposibil sa scape freneziei ce prevesteste Craciunul. Oameni din toata Europa isi decoreaza casele, isi impodobesc bradul, si mai ales, profita de aceasta sarbatoare pentru a-si arata recunostinta fata de cei dragi, oferindu-le cadouri frumoase. Desi intreaga Europa sarbatoreste Craciunul, fiecare tara are propriile traditii legate de aceasta sarbatoare.

Islanda
Bine ati venit in regatul ghetii!
Reykjavik este capitala Islandei si in acelasi timp, capitala cea mai apropiata de cercul polar. De-a lungul a catorva saptamani in timpul iernii, soarele se arata doar pentru patru ore, iar in timpul verii, noaptea este ca si inexistenta.
Capitala este in acelasi timp si cel mai populat oras, mai mult de jumatate din populatia Islandei traind aici.
Reykjavik este un activ centru comercial, politic, industrial si cultural, unde sunt concentrate institutiile politice, bibliotecile, muzeele, universitatile, birourile centrale de comunicare, teatrele si toate companiile de transport.

In centrul istoric al orasului puteti admira cladirea Guvernului sau cladirea Parlamentului construita in 1881. In alt cartier veti putea admira Universitatea Islandei, Muzeul National si Casa Nordica, ultimele doua construite de celebrul arhitect finlandez Alvar Aalto.
In Reykjavik veti putea admira si vizita biserica Hallgrimskirkja, cea mai mare biserica din Islanda, care are o semnificatie speciala pentru locuitorii acestei tari, fiind chiar leaganul crestinismului in Islanda.
Reykjavik City Hall este un edificiu impresionant, localizat in partea de nord a lacului Tjornin, in centrul orasului. Locatia acestui edificiu inconjurat de apa este unica. Gandit pentru a se incadra perfect in cadrul natural in care este construit, locul isi farmeca vizitatorii cu o priveliste unica, unde diferitele specii de pasari se lasa admirate de vizitatori.

The City Hall a fost inaugurat in 1992 si gazduieste primaria si birourile executive ale orasului Reykjavik.
Parterul gazduieste un centru de informatii, o cafenea cu vedere spre lac si cu acces la internet si vaste galerii in care sunt gazduite expozitii de arta. Intr-una din aceste galerii veti putea studia o harta in detaliu a reliefului insulei, care se poate dovedi foarte utila in cazul in care doriti sa va aventurati mai departe de Reykjavik.

La Muzeul Folcloric din Arbaer, aflat intr-unul din cartierele estice ale orasului, veti putea admira vechea primarie a orasului, reconstituita dupa modelul original.
Daca dupa atatea plimbari, considerati ca este timpul sa va relaxati, va recomandam Laugardalur Valley. Faimos ca si Hot Spring Valley, acesta este un centru de sanatate, fitness si recreere. O data ajunsi aici, cu siguranta ca nu veti dori sa ratati piscinele cu apa geo-termala, un remediu pentru trup si pentru suflet.
Chiar daca la sfarsitul calatoriei ati bifat lista obiectivelor turistice, suntem convinsi ca veti dori sa reveniti cat mai curand, macar pentru a mai experimenta o data ziua de 24 de ore.

Noi va propunem ca in acest an sa va lasati inspirati de alte locuri si sa cunoasteti alte traditii europene, unde nu veti gasi, probabil, sarmalutele traditionale romanesti, insa cu siguranta, va vor deschide apetitul…pentru mai multe calatorii.
Deci, oferiti-va o vacanta de Craciun de neuitat, planuind o calatorie in batrana Europa.

A fi sau a nu fi…frig

Daca ati asteptat cu nerabdare prima ninsoare, daca va place sa faceti oameni de zapada sau pur si simplu va este dor de o bataie cu bulgari, atunci cu siguranta ca nu va puteti inchipui un Craciun fara zapada.
Iata cateva variante, pe care, cu siguranta le veti gasi interesante.

Austria

Daca planuiti o calatorie in Austria, si sunteti in acelasi timp pasionat de cultura, atunci ati facut o alegere excelenta. Veti vizita o tara cu peisaje superbe si cu o bogata mostenire culturala, ceea ce inseamna mai multe posibilitati de a va petrece Craciunul.
Pentru o calatorie nostalgica in trecutul glorios al Austriei, vizitati Viena, cunoscuta pentru casele sale aristrocratice, frumoasele catedrale, monumente cladite in spiritul arhitectural al secolului XIX sau cladiri in stil modern, marturisiri ale perioadei de glorie a orasului. Daca sunteti pasionat de arta, nu veti rata Kunsthistorisches Museum ( Muzeul de Istorie al Artei), unul dintre primele muzee de arta straveche din lume. Colectiile sale, faimoase in intreaga lume, provin din colectiile imperiale austriece si sunt cunoscute mai ales datorita picturilor flamande, a celor germanice din perioada Renasterii si a celor italiene.

Nu puteti spune ca ati calatorit in Austria, daca nu veti testa bucataria specifica, cu atat mai mult cu cat Craciunul este o perioada propice pentru astfel de incursiuni culinare.
Daca Viena nu a facut decat sa va incite curiozitatea, mergeti mai departe si vizitati Salzburg, faimos pentru arhitectura sa baroca, peisajele sublime si bisericile pitoresti si desigur, Mozart.
Faceti un drum si pana la Zell am See, dar nu ocoliti nici Linz, Graz, sau Baden.
Daca sunteti un explorator neobosit si doriti sa cunoasteti si “partea intunecata a orasului”, veti fi surprinsi sa aflati ca viata de noapte este la fel de intensa ca si cea de zi.
Craciunul, pe langa semnificatiile simbolice pe care le are, primeste si una materiala: este timpul pentru cumparaturi! Magazinele deja au pregatit discounturi importante pentru cei care au ramas in urma cu pregatirile sau pentru cei care isi doresc un suvenir din acesta minunata tara.

Irlanda

Apropiata vacanta de Craciun te face sa-ti doresti o pauza si sa uiti pentru o vreme de indatoririle cotidiene?
In acest caz Irlanda este destinatia perfecta.

Dublin, capitala republicii irlandeze, este un oras uimitor, care reuseste sa imbine armonios vechiul si modernul. Orasul este un centru cultural major al Irlandei, adapostind una dintre cele mai vechi universitati din lume.
Traditia culturala a Irlandei a adus patru premii Nobel pentru literatura, prin reprezentantii de seama ai acesteia: William Butler Yeats (1923), George Bernard Shaw (1925), Samuel Beckett (1969) si Seamus Heaney (1995).
Cu toate acestea, alti doi celebri oameni de litere au propavaduit literatura irlandeza in lume: Jonathan Swift si James Joyce.

Daca doriti sa aflati mai multe despre vasta cultura irlandeza, vizitati Muzeul Irlandez de Arta Moderna, Galeria Nationala Irlandeza, Galeria Municipala Hugh Lane si Biblioteca Chester Beatty.
Daca cultura Irlandei v-a trezit interesul si vreti sa cunoasteti si Irlanda moderna, puteti vizita celebrul cartier Temple Bar, cunoscut viata sa de noapte si pentru multinationalismul sau.
Unul dintre locurile preferate ale turistilor este localizat pe strada O’Connell si o simpla plimbare pe acesta strada va va introduce in atmosfera orasului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase