Prima pagină Travelling

La poarta Mexicului

Georgiana Fefea 12.18.2007 | ● Vizualizări: 270
La poarta Mexicului     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Aici incepe patria!

Nu este deloc usor sa intelegi intreaga complexitate a melanjului cultural, economic si politic care caracterizeaza localitatea de frontiera Tijuana. In ultimii 40 de ani, orasul s-a convertit intr-un mozaic cultural: o varietate enorma a populatiei, fiecare cu propria organizare sociala, cu propriul mod de a gandi, de a trai sau de a se comporta. Aceasta varietate sociologica si culturala au facut din Tijuana un oras punte intre doua culturi principale foarte diferite: cea occidentala si cea latin-americana.
Tijuana, poarta Mexicului, isi avertizeaza vizitatorii : “Aici incepe Patria!”

O controversa

Originea numelui orasului a creat intre istorici controverse care dainuiesc pana astazi. Unii sustin ca orasul a fost botezat dupa proprietara unei ferme care se afla la granita actuala a Mexicului, Tia Juana (matusa Juana).
Din pacate, nu exista documente in arhive care sa sustina aceasta varianta, asa ca au aparut si sustinatorii unei a doua variante: radacina numelui s-ar regasi in vechea limba vorbita in aceste locuri, Yumana. Alti istorici sustin ca numele Tijuana si derivatiile lui inseamna “langa mare”.
Nici una dintre aceste variante nu a fost confirmata, ceea ce face ca lista posibilitatilor sa ramana deschisa.

Orasul turistic

Pentru un turist ajuns in mijlocul acestui oras atat de agitat, Tijuana poate aparea intr-adevar ca o matusa. Una foarte preocupata de comfortul celui pe care il gazduieste. Nu exista nici o sansa sa te plictisesti aici. Orasul nu se dezminte de celebra ospitalitate cu care sunt caracterizati locuitorii acestor meleaguri: restaurantele cu bucatarii internationale, cluburile, muzeele, cafenelele, terenurile de golf, coridele, magazinele, toate atrag si seduc.
Puteti strabate celebrul bulevard Revolucion plin de culori si arome, puteti cina in moderna zona Rio, care va va incanta cu variatele restaurante sau pur si simplu puteti incepe sa descifrati misterele orasului vizitand muzeele acestuia.

Bulevardul Revolucion este cel mai cunoscut din Tijuana. Aceasta faimoasa strada a fost construita in 1889 si inca de la inceputurile sale a fost un punct de intalnire al turistilor, datorita multiplelor fantani arteziene, restaurantelor si centrelor de distractii nocturne. Aici veti gasi excelente restaurante mexicane, italiene, orientale, dar si mancare fast-food pentru cei care sunt pe fuga sau pentru turistii carora nu le ajunge timpul pentru a se bucura de frumusetile acestui oras.
Daca sunteti prezenti in perioada Fiestelor, atunci va puteti considera cu adevarat norocosi. In fiecare an se sarbatoresc evenimente cum ar fi traditionala Fiesta Brava, cu participarea toreadorilor de talie internationala, Festivalul Binational Mozart, Festivalul Aniversarii Orasului, cu manifestarile sale artistice sau Festivalul Hispanoamerican de Chitara, unde performeaza artisti de nivel international.

Daca va plac delicatesele, aici aveti ocazia sa le vedeti pe toate la un loc, in cadrul faimosului Festival Traditional al Pestelui si al Scoicilor.
Si daca dupa degustari, vi s-a facut brusc dor de ocean, atunci puteti admira superbele plaje din Rosarito, aflate in sudul orasului.
Oricare plaja din Tijuana ati alege, veti fi sedus de atmosfera placuta creata de cafenele cu muzica live, unde puteti manca scoici sau va puteti odihni privind surferii, care nu rateaza nici o zi de exercitiu.

Nici o zi fara cultura!

Este drept ca veti avea nevoie de mai mult timp pentru a putea vizita toate obiectivele turistice ale orasului, insa noi va propunem cateva, care vor facilita intelegerea istoriei locului.
In cadrul centrului cultural Tijuana se organizeaza in fiecare saptamana expozitii de pictura, sculptura sau fotografie. Aproape in fiecare zi sunt organizate evenimente intr-una din salile centrului. Daca ati ajuns aici, vizitati neaparat si Jardin Caracol, de unde veti putea admira o panorama a Mexicului prehispanic in cadrul muzeului in aer liber.

Parcul Morelos este cel mai mare din Tijuana, are chiar si o mini-gradina zoologica, dar si replici ale sculpturior prehispanice, colectii de fosile, teatrul in aer liber, lac artificial si o zona de joaca pentru copii. O excelenta optiune daca vreti sa va odihniti sau sa luati un picnic.
Galeria de arta a UABC-ului (Universidad Autonoma de Baja California) este vizavi de cafeneaua aceleiasi universitati si gazduieste expozitii permanente ale artististilor plastici, iar intrarea este gratuita.

Societatea de istorie din Tijuana, aflata pe Calle Ermita Norte, detine o colectie de fotografie veche a orasului Tijuana. Este interesant de urmarit procesul nasterii unui oras, de la arhitectura timpului pana la personalitatile marcante care au dus la dezvotarea acestui oras. Intrarea este gratuita.
La Casa de Cultura veti putea viziona expozitii de pictura, sculptura si fotografie. Tot aici se organizeaza ateliere de arta sau de limbi straine. Sediul este unul dintre cele mai vechi, fiind, la origini, o scoala - una dintre cele dintai ale orasului.

In America Latina exista doar doua muzee de ceara, unul dintre el este in Tijuana si il veti gasi pe Calle Primera 8281, in zona centrala, intre Revolucion si Madera.
La Muzeul de Ceara veti avea cateva intalniri cu totul spectaculoase: Mahatma Gandhi, Marilyn Monroe, John Lennon, Frida Kahlo, diva cinematografului mexican Maria Felix sau revolutionarul Emiliano Zapata, care si-au dat intalnire si cu alte personaje faimoase din istoria si arta universala.
Intre pleiada de ilustre personaje, se afla o doamna cu parul gri pe care putin o recunosc: este matusa Juana (Tia Juana), patroana unei ferme dupa unii, Doamna Noptii dupa altii.

Muzeul Mexitlan reuneste nu mai putin de 200 de orase in miniatura, temple si monumente arhitectonice si artistice care sintetizeaza istoria tarii. Toate aceste machete va invita la o calatorie in timp, pe care nu o veti uita prea repede, printre Palatului Guvernatorului, Templul Divinatiei, Patrulaterul Calugaritelor din orasul prehispanic Uxmal, Observatorul, Castillo si Cenote Sagrado din Chichen Itza pana la Centrul Ceremonial de la Tenochtitlan.

Pretiozitati coloniale cum ar fi Catedrala Metropolitana, Zocalo din Mexic DF, Catedrala din Zacatecas sau bisericile din Tepozotlán, Santa Prisca de Taxco, isi impart locul cu opere ale secolelor XIX si XX, cum ar fi Paseo de la Reforma sau edificiul bancii din Mexico. In acest muzeu plin de surprize vizitatorul este martor al unui fragment al istoriei umanitatii, zugravit in miniatura. Muzeul, localizat in Linea Internacional de San Isidro ocupa o arie de 15 000 metri patrati si constructia acestuia a costat 23 milioane de dolari.

Ce ne mai pregateste Ti(a)Juana

Daca vreti sa va intoarceti din trecut si sa cunoasteti prezentul Tijuanei, puteti vizita studiorile cinematografice Fox, aflate la 30 de minute de centrul Tijuanei sau hipodromul orasului, care va va asigura un spectacol deosebit.
Fiesta tauromaniei se afla la loc de cinste in Tijuana. In oras se gasesc doua locuri unde se organizeaza coride, cu matadori eleganti si distinsi, tauri impunatori si fete dragute care aplauda sau care ofera flori curajosilor barbati in haine stralucitoare: Plaza el Toreo a fost inaugurata in 1946 pe Bulevardul Aguas Calientes. Coridele se organizeaza din mai pana in iulie, iar locul poate primi 15 000 de persoane.

Cea de-a doua locatie, Plaza Monumental, este una dintre cele mai frumoase din lume. Se afla pe plaja din Tijuana, la 30 de metri de frontiera care desparte Mexic de S.U.A.. A fost inaugurata pe 26 iunie 1960 si de atunci locul se gateste de sarbatoare din luna august pana in luna octombrie. Cu o capacitate de 21 621 de persoane, locul ofera multe facilitati: restaurante, bar, infirmerie si o parcare pentru 300 de vehicule.
Pentru suvenire puteti vizita Centrul de Artizanat, iar pentru a avea ce sa povestiti celor de acasa, va recomandam sa vizitati Vinoteca L.A. Cetto si Beraria Tijuana.

Cand?

Cand doriti dumneavoastra. Nu trebuie sa va faceti griji din cauza vremii, clima este considerata a fi mediteraneana, cu alte cuvinte, temperatura medie este de 21 de grade. In luna decembrie maxima este de 19 grade si minima de 9 grade, iar in luna august maxima este de 26 grade si minima de 19 grade.