Home » Travelling » Legendele Tijuanei

Legendele Tijuanei

Publicat: 20.12.2007
Orasul Tijuana a crescut o legenda care a reusit sa supravietuiasca protagonistilor ei: Juan Castillo Morales, micutei Olga si, mai ales, adevarului despre cele petrecute. O legenda care incepe sa ia forma unei credinte locale.

Nasterea legendei lui Juan Soldado
Reabilitarea condamnatului a fost pusa pe seama unor localnici care au inceput sa aiba remuscari si care au dezvoltat teoria nevinovatiei soldatului, cunoscut deja sub numele de Juan Soldado (Juan Soldatul).
Alejandro F. Lugo Perales, fost presedinte al Societatii de Istorie din Tijuana mentioneaza un ritual ciudat in care sunt aruncate pietre pe mormant, pentru a cere iertare celui care este inmormantat acolo. Se pare ca in cazul mormantului lui Juan Soldado nu au intarziat sa apara afirmatiile care sustineau ca acele pietre sunt miraculoase.
Printre cei care aduc ofrande la mormant sunt si cei care doresc sa obtina sanatate, dar si cei care doresc sa treaca granita ilegal sau fac trafic cu persoane.  Cele doua capele inchinate lui Juan Soldado sunt acoperite de biletele de multumire pentru miracolele indeplinite.

Mormantul uitat
In vreme ce mormantul lui Juan Castillo Morales primeste zilnic vizita a zeci de persoane, mormantul micutei Olga Camacho Martinez a cazut prada uitarii.
Din cauza ca, la vremea respectiva, Panteonul Municipal nr. 1 era singurul disponibil, atat victima cat si agresorul au fost inmormantati in acelasi loc. Ulterior, familia a mutat osemintele fetitei in Panteonul Municipal nr. 2, unde se afla si in prezent, cunoscut putinilor vizitatori drept “mormantul uitat”.

Necunoscute sunt caile Domnului
Ironia face ca urmasii celor care erau pe punctul de a-l linsa pe Juan Soldado,  sa-l venereze in zilele noastre, transformand mormantul lui
intr-un adevarat loc de pelerinaj.
In prezent, in vechiul Panteon Poarta Alba, sunt doua mici capele dedicate lui Juan Soldado, una in locul in care este inmormantat si una in locul in care a cazut rapus de gloante.
Pentru unii localnici, Juan nu este decat o victima a unui sistem nedrept, care acuza inocentii saraci si fara aparare, devenind din victima, erou, datorita curajului cu care si-a infruntat acuzatorii in fata mortii.
Imaginea venerata a acestuia se vinde ca si cum ar fi un sfant recunoscut de biserica.
Asa a luat nastere legenda lui Juan Soldado, care a fost intai un criminal, devenit ulterior victima si erou.

O legenda a legendei
O alta legenda a Tijuanei moderne vorbeste despre existenta unei femei misterioase imbracata in rochie de mireasa.
Intr-o seara, o necunoscuta s-a urcat intr-un taxi si l-a rugat pe soferul acestuia sa o conduca la Panteonul Municipal numarul 1, cunoscut si sub numele de Poarta Alba, locul unde este inmormantat Juan Soldado. Ajunsi acolo, femeia a incearcat sa-l convinga sa vina cu ea in Panteon, pentru ca nu dorea sa mearga singura. Soferul a refuzat, iar ea l-a apucat de maini, incercand sa-l traga dupa ea. Simtind o arsura puternica, si-a retras mainile dintr-ale femeii. Acesta a disparut, insa urmele mainilor ei au ramas.
Se pare ca acesta femeie le-a aparut multor taximetristi, cerand sa fie condusa la Panteon, incercand de fiecare data sa convinga soferii sa o petreaca inauntru.
Insa pana acum nici unul nu i-a acceptat invitatia, iar nimeni nu stie cine este misterioasa femeie.

Soldatul

Se stiu foarte putine lucruri despre cine era omul Juan Castillo Morales. Adevarata lui existenta a inceput din momentul arestarii sale. Ceea ce se stie cu siguranta este ca imaginea venerata de adoratorii sai locali nu il reprezinta. Nu se stie exact de ce i se atribuie, dar privind-o, vedem in ea nu un criminal, ci mai degraba un mesager al dreptatii si al credintei.

Cele doua versiuni: demon sau inger

Totul a inceput la putini ani dupa Revolutia Mexicana, in februarie 1938, intr-o seara de 13.
La vremea respectiva, orasul Tijuana numara in jur de 19 000 de locuitori, ceea ce a facut ca disparitia fetitei de 8 ani, Olga Camacho Martinez, una dintre fetele unui lider al miscarii sociale din acea vreme, sa puna pe jar un oras intreg. Toti aveau sa participle la cautarea copilului, care urma sa se termine foarte repede. A doua zi, in jurul orei 10 dimineata niste copii au gasit corpul micutei.

Printre suspecti se afla si Juan Castillo Morales, care in urma marturiei iubitei lui a trecut de la prezumtia de nevinovatie la titlul de criminal. Aceasta a marturisit ca in noaptea disparitiei victimei, Juan Castillo a ajuns acasa plin de sange, iar in urma cu o saptamana il surprinsese incercand sa-i abuzeze sexual o nepoata.
La control, politia a gasit pe hainele acuzatului fibre care corespundeau cu cele gasite sub unghiile fetitei, in incercarea nereusita a acesteia de a se apara.
Mai mult decat atat, se pare ca orice indoiala a fost eliminata odata cu marturisirea in lacrimi a criminalului, prin care a recunoscut ca el este autorul crimei, in acel moment fatidic aflandu-se sub influenta alcoolului si a marijuanei.

Varianta care sustine nevinovatia lui Juan, il transforma pe acesta in victima unui capitan de-al sau, adevaratul faptas, se pare. Juan Castillo Morales nu a fost lasat sa vorbeasca in apararea sa , iar sentinta a fost pronuntata rapid, ca urmare a presiunilor sociale cauzate de faptul ca victima era una dintre fiicele unui cunoscut lider.
Mai multe voci sustin ca in timpul executiei, condamnatul i-a blestemat pe cei care il acuzasera.

Executia

Vestea condamnarii s-a raspandit repede in oras, iar oamenii au inceput sa se agite strigand razbunare si cerand autoritatilor sa-l predea pe criminal poporului pentru a fi linsat.
Pentru ca acuzatul activa in cadrul armatei, sentinta a fost data de tribunalul militar.
Acesta a hotarat sa aplice Legea fugii, o pedeapsa des utilizata in Mexic, in timpul revolutiei.
Condamnatul este dus la locul executiei, este eliberat si i se da oportunitatea sa fuga. Daca nici un glont nu il doboara in timpul fugii, atunci este un om liber. Posibilitatile de a ramane in viata sunt aproape nule.

Executia lui Juan Castillo Morales a fost fixata pe 17 februarie 1938 la Panteonul Municipal, cunoscut drept Poarta Alba.
Executia a fost publica si s-a desfasurat sub ochii curiosilor care doreau sa asiste la sfarsitul acestei povesti.
Numai ca povestea abia incepea…

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase