Home » Travelling » Zurich – visul elvetian

Zurich – visul elvetian

Publicat: 28.02.2008
Visul american isi are echivalentul sau european, iar daca vreti sa il urmati, Zurich ar trebui sa fie urmatoarea destinatie de vacanta.

Facts

  • Puteti ajunge in Zurich cu masina, cu trenul, sau, daca sunteti grabiti, cu avionul. Costul unui bilet dus-intors pe distanta Bucuresti-Zurich variaza intre 209 euro pana la 590 euro, in functie de perioada in care va faceti rezervarile.
  • Aeroportul se afla foarte aproape de oras. Drumul intre cele doua puncte dureaza aproximativ 10 minute cu trenul (la fiecare 15 minute pleaca un tren catre Zurich) sau 20 minute cu taxiul. Statiile de taxiuri sunt localizate la iesirea terminalelor de Sosiri 1 si 2, iar o calatorie cu taxiul de la aeroport pana in centrul orasului costa aproximativ 50 CHF (35 euro).
  • Daca va cazati la un hotel care se afla in apropierea aeroportului, trebuie sa stiti ca multe dintre ele au propriul sistem de transport pus la punct. Statiile speciale ale acestor vehicule sunt situate in apropierea celei de taxiuri.
  • Anul acesta, in cadrul Campionatului European de fotbal, stadionul Letzigrund din Zurich va gazdui echipele Romaniei, Italiei si Frantei.

Adrese utile
Restaurante cu specific vegetarian

Haus Hiltl
Sihlstrasse 28
8001 Zürich
Tel. +41 44 227 70 00
Fax +41 44 227 70 07
[email protected]
www.hiltl.ch

Bona Dea
Bahnhofplatz 15
8001 Zürich
Tel. +41 44 217 15 15
Fax +41 44 217 15 00
[email protected]
www.candriancatering.ch/

Patiserie

Confiserie Sprüngli
Bahnhofstrasse 21
8001 Zürich
Tel. +41 44 224 47 11
Fax +41 44 224 47 35
[email protected]
www.confiserie-spruengli.ch

Obiective turistice:

Grossmünster

Grossmünsterplatz
8001 Zürich
Tel. +41 44 252 59 49
www.grossmuenster.ch

Fraumünster Kirche
Am Münsterhofplatz
8001 Zürich
Tel. +41 44 211 41 00
Fax +41 44 221 20 78
[email protected]
www.kirche-zh.ch

Caracterizate printr-o uimitoare diversitate culturala si lingvistica, orasele Elvetiei isi impart gloria in mod egal, fiecare folosindu-se de farmecele personale pentru a capta atentia si a starni curiozitatea celor pe care ii gazduiesc.

Zurich este fruntas in topul oraselor europene cu cele mai ridicate niveluri de trai, fiind in acelasi timp si cel mai aglomerat oras din punct de vedere urbanistic al Elvetiei.

Acesta se afla in zona lingvistica de influenta germanica, insa ceea ce veti auzi aici este un dialect, denumit germana elvetiana, care are la baza limba germana, “condimentata” cu termeni imprumutati din celelalte zone de influenta ale tarii (franceza, italiana, chiar si engleza).

O scurta istorie

Romanticul oras de astazi a fost la origine un mic targusor galo-roman, numit Turicum, situat in vecinatatea Imperiul roman si a popoarelor germanice, care indeplinea rolul unei garnizoane, avand o importanta functie de aparare. Acest punct de aparare nu avea insa sa reziste prea mult. In secolul V a fost distrus de triburile germanice. In locul fostei garnizoane a fost ridicata o noua asezare, care urma sa devina in 1218 un oras imperial liber.
In 1351, cantonul Zurich, deja o putere economica, este inclus in Confederatia Elvetiana si cunoaste o prosperitate infloritoare datorita artizanatului textil si a achizitiilor numeroaselor domenii invecinate.

In 1519 reforma este implementata in Zurich de catre Huldrych Zwingli, marcand astfel o noua etapa in istoria orasului.
Cantonul a fost guvernat de catre burghezi protestanta instarita pana la revolutia liberala din 1830, urmandu-i o democratizare progresiva in timpul secolului XIX.
Datorita importantei financiare si comerciale pe care o are la nivel national, Zurich a devenit in scurt timp capitala economica a Elvetiei, lasand orasului Berna rolul de capitala politica.

Viata culturala

Zurich se inscrie in randul oraselor elvetiene cu o bogata viata culturala. Orasul a jucat mult timp rolul avangardei la nivel artistic, datorandu-si o parte din celebritate cunoscutilor muzicieni, pictori si scriitori care si-au legat, intr-un fel sau altul, creatiile lor de numele orasului.
Miscarea Dada a luat nastere aici, in 1916, in incinta cabaretului Voltaire. Orasul a gazduit si alti scriitori celebri care au trait in si au creat aici : James Joyce, Thornton Wilder, Hermann Hesse sau Thomas Mann.

Un tur al muzeelor ar trebui sa includa si Muzeul National Elvetian, care pastreaza artefacte din preistorie sau Muzeul Artelor Frumoase, unde veti pute admira colectii de arta valoroase.
Orasul este mandrul detinator al singurului teatru de limba germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Schauspielhaus, care putea utiliza fara ingradire libera expresie si care putea primi pana la 750 de spectatori.

Adaptand zicala “Toate drumurile duc la Roma” orasului Zurich, ar suna : “Toate drumurile orasului duc la Grossmunster”. Cele doua manastiri, Grossmunster si Fraumunster atesta atat vechimea orasului, cat si trecutul cultural al acestuia. Daca doriti sa vizitati cele doua catedrale nu va trebui sa cautati foarte mult, pentru ca sunt situate in inima orasului, iar daca veti avea curiozitatea sa urcati turn, veti fi rasplatiti din plin pentru efortul fizic depus cu o inegalabila panorama a Zurich-ului.

O legenda locala povesteste cum Carol cel Mare a descoperit in locul pe care se afla astazi Grossmunster (manastirea calugarilor), mormintele eroilor orasului, Felix si Regula. A cerut ca acolo sa se construiasca o manastire, ridicarea ei incepand in jurul anului 1100. In prima jumatate a secolului 16, Grossmunster a fost punctul de plecare a reformei implementata de Huldrych Zwingli. Colegiul teologic al manastirii a fost institutia de invatamant din care s-a dezvoltat ulterior Universitatea Zurich. Nu parasiti Grossmunster fara a vizita inainte cripta romanesca, fereastra corului realizata de Augusto Giacometti (1932), usile din bronz construite de Otto Munch (1935 si 1950) si, bineinteles, Muzeul Reformei aflat in cadrul manastirii.

Cea de-a doua biserica, Fraumunster, a fost fondata in 853 de catre regele Louis Germanul. Biserica si manastirea au fost concepute pentru a adaposti membre ale aristrocratiei din sudul Germaniei. A fost sub patronaj regal pana in secolul 13. Odata cu aplicarea reformei, dreptul de proprietate a trecut asupra orasului Zurich.

Particularitati culinare in Zurich

Orasul nu se mandreste numai cu un standard ridicat de viata, dar si cu specialitati gastronomice unice, care ,cu siguranta, va vor incanta privirea…si nu numai.

Luxemburgerli sunt cea mai faimoasa si cea mai bine vanduta productie a cofetariei Sprungli, cea care a jucat, la randul ei, un rol important in istoria celebrei ciocolate elvetiene.
Reteta delicatilor biscuiti a luat nastere in Luxembourg, in amintirea caruia a fost botezata aceasta specilitate. A inceput sa fie comercializata la sfarsitul anilor ‘50, fiind inca de la inceput un best-seller. De-a lungul anilor, a cunoscut un succes nesperat, cofetaria producand in prezent 650 kg pe zi, devenind cel mai popular produs al celor de la Sprungli. Daca vreti sa incercati aceste specialitai, pregatiti-va sa petreceti un timp indelungat in fata vitrinei, pentru ca decizia nu va fi deloc usoara. Va trebui sa alegeti dintre sortimentele de vanilie, stracciatella, alune, caramel, lamaie, mocca, scortisoara sau sampanie si ciocolata.

Daca faceti parte din categoria turistilor care trebuie mai intai sa deguste bucataria locala, pentru a putea declara ca a vizitat zona respectiva, trebue sa stiti ca in Zurich exista o traditie indelungata a bucatariei vegetariene. Primul astfel de restaurant, Hiltl, a fost deschis in 1898, devenind in scurt timp un soi de Mecca pentru iubitorii de mancare vegetariana. Diversele specialitati ale bucatarilor multinationali va vor face sa uitati pentru o vreme de mancarurile pe baza de carne.


Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase