Home » Travelling » Destinatii speciale de Paste (II)

Destinatii speciale de Paste (II)

Publicat: 23.04.2008
Vedetele Hollywood-ului vin adesea aici sa se rasfete, iar oamenii de rand spera sa ajunga macar o data in viata. Vorbim despre Marea Caraibelor si despre destinatiile exotice care o inconjoara. Daca vrei sa stai la masa cu Mick Jagger, sa calci pe asa-numita „insula a lui Robinson Crusoe” sau sa admiri ruinile maiase, uita de miel si de oua rosii, anul acesta, si petrece-ti Pastele in Sfanta Lucia, Trinidad si Tobago sau Honduras.

Sfanta Lucia – vacanta VIP

Ce-ai zice sa ciocnesti un ou rosu cu Denzel Washington – de doua ori castigator al Premiilor Oscar -, sa-ti faci poze cu frumoasa Tyra Banks sau sa bei un cocktail in compania lui Nicolas Cage, Harrison Ford, Morgan Freeman sau Mick Jagger? Toti acestia au trecut Sfanta Lucia pe lista destinatiilor favorite, asa ca nu-i exclus sa-i vezi tolaniti la soare pe plajele fierbinti ale micutei insule in forma de avocado.

Loc de intalnire al starurilor de la Hollywood, Sfanta Lucia are tot ce-i trebuie unui paradis tropical: plaje strajuite de palmieri, munti vulcanici, paduri luxuriante si cascade. Aici, mai precis in apropiere de orasul Soufriere, se gaseste singurul crater drive-in din lume! Exista si posibilitatea de a inchiria o casuta in zona, daca esti dispus sa cheltuiesti o mica avere si, mai ales, sa suporti mirosul puternic de sulf degajat de vulcan. Craterul Muntelui Soufriere e studiat cu atentie de specialisti, pentru ca o eventuala eruptie ar distruge insula si ar declansa un tsunami devastator. Expertii in domeniu cred insa ca sansele ca acest fenomen sa se produca sunt minime. Ultima eruptie a avut loc acum doua sute de ani. In apropierea craterului se gasesc doua varfuri muntoase vulcanice devenite simbol national, Gros Piton (738 m) si Petit Piton (696 m), pe care putini se incumeta sa le escaladeze. Daca nu esti interesat sa-ti treci numele pe lista temerarilor, te invit sa contempli peisajele subacvatice. Cu 60 de dolari americani, cat costa un curs scurt de scuba diving, poti vedea, ziua sau noaptea, corali, epave, pesti, broaste testoase si chiar rechini! Umbla vorba ca in apele Sfintei Lucia ar exista o creatura ciudata, asemanatoare monstrului de la Loch Ness

Insula nu e renumita doar pentru peisaje, ci si pentru petreceri! Se spune chiar ca ideea de a te distra vineri seara s-a nascut pe strazile din Gros Islet, regiune situata in nordul Sfintei Lucia. Muzica, raggae sau soca, insoteste petrecerile autentice, iar comerciantii isi umplu tarabele cu bunatati locale si cu carnuri preparate la gratar, ca sa ai energie sa dansezi toata noaptea! Desi a fost ratata de Cristofor Columb in calatoriile sale, Sfanta Lucia a devenit, in timp, o destinatie favorita a vedetelor si a indragostitilor, fiind de multe ori aleasa de tineri ca loc de petrecere a lunii de miere sau chiar de oficiere a casatoriei. Sfanta Lucia e asezata de jurnalistii de la The New York Times in topul, pe 2008, al locurilor care merita vizitate.

Cat te costa o excursie la St. Lucia?
Exista si in Romania agentii de turism care ofera sejururi in Sfanta Lucia, la prejuri de 2.000 – 3.000 euro / persoana. Un bilet de avion dus-intors te costa intre 1.000 si 2.500 de euro, in functie de compania cu care zbori. In ceea ce priveste cazarea, preturile sunt cuprinse intre 1.500 si 3.500 euro pentru un sejur de o saptamana la un hotel de 4 – 5 stele, camera double.

Trinidad si Tobago – Party-uri si aventuri a la Robinson Crusoe

Loc de nastere al muzicii calypso si al dansului limbo, Trinidad si Tobago, numite si Insulele „TNT”, sunt o surprinzatoare… explozie culturala si mitica. Daca in urma cu cativa ani strainii care puneau piciorul aici erau interesati doar de afacerile cu petrol si gaze naturale, acum tara e foarte cautata gratie festivalurilor, vietii de noapte si a plajelor relaxante.Insule surori, Trinidad si Tobago, aflate la 32 km una de cealalta, isi impart turistii… frateste. Prima dintre ele, cea mare, daca putem spune asa, pentru ca nu depaseste ca suprafata un judet mediu din Romania, e aleasa de cei care doresc sa-si petreaca vacanta in cluburi sau la concerte. Petrecerile cele mai fierbinti sunt in timpul Carnavalului Trinidad, urmatorul ca importanta, dupa cel de la Rio.

Tobago in schimb, cunoscuta si ca “insula lui Robinson Crusoe”, e un paradis al padurilor tropicale, al plajelor cu nisip fin si al pasarilor rare. Exista insa si aici samanta de distractie. De Paste, de pilda, in Buccoo, se organizeaza vestitele curse de capre si crabi, atat de vestite incat au fost light-motiv-ul unui tur al insulei, filmat cu prilejul unei editii a concursului Miss Universe. Indiferent pe care dintre cele doua insule o alegi pentru concediul tau, vei avea conditii optime pentru practicarea tuturor sporturilor nautice care iti vin in minte, mai ales scuba diving. Foarte populare sunt si plimbarile cu barcile care au partea de jos din sticla. Un alt domeniu care leaga Trinidad de Tobago si le diferentiaza clar de restul insulelor din Caraibe e bucataria, care are influente amerindiene, europene, africane, creole, indiene, chineze si libaneze. Se mananca multe fructe, sosuri (unul dintre ele, piperat, are un nume care se traduce prin „soacra”) si deserturi foarte dulci. Daca te simti bine in aceasta tara, gusta un preparat facut din cascadu, un peste mic. Se spune ca cel care il mananca va revedea Trinidad, la sfarsitul vietii.

Cat te costa o excursie la Trinidad&Tobago?
Putine sunt agentiile de turism de la noi care iti ofera sejururi spre Trinidad si Tobago, dar merita sa cauti. Preturile nu sunt chiar pentru toata lumea. Biletele de avion dus-intors au tarife intre 1.000 si 2.500 euro, iar o camera double cu vedere la ocean, la un hotel de 4 stele, te costa intre 1.600 si 2.500 euro. Daca alegi sa dormi intr-un bungalou cu doua dormitoare platesti doar 600-800 euro pe saptamana.

Honduras – Ruine maiase si vegetatie luxurianta

Situat in inima Americii Centrale, Honduras e locul in care iti poti pune in practica cele mai nastrusnice planuri in materie de aventuri in natura. Sa te joci cu delfinii, sa faci rafting pe unele dintre cele mai prielnice ape de pe glob si sa „zbori” precum Tarzan prin padurile tropicale sunt doar trei dintre optiuni.

Pentru acestea si pentru toate celelalte isi stau la dispozitie intinsele parcuri si rezervatii naturale. Refugiul Salbatic Cuero y Salado adaposteste numeroase specii de animale, inclusiv aligatori, maimute si pasari de apa. Roatan in schimb, e considerat unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru scuba diving! Poti vedea, in mediul lor natural, caluti de mare, majoritatea speciilor de corali de pe Terra si pesti de toate culorile si marimile. Aici trebuie sa mergi daca vrei sa te joci cu delfinii. In fine, Parcul National La Tigra e renumit pentru pume, tatu, peste 350 de specii de pasari, ferigi uriase, licheni si orhidee (floarea nationala). O alta comoara a tarii, de aceasta data ascunsa destul de bine de ochii vizitatorilor, o reprezinta Pesterile Cuyamel, aflate in apropiere de Trujillo, unul dintre cele mai mari orase din Honduras. Arheologii cred ca acestea dateaza din 1.200-600 i. Hr. Au fost descoperite aici efigii si vase de diferite marimi, care i-au ajutat pe specialisti sa afle istoria locului.

In Honduras, totul graviteaza insa in jurul maiasilor. Ruinele Copan, vechi de 3.000 ani, sunt piatra coroanei Regatului Maya. Aceasta civilizatie complicata, care sa raspandea de-a lungul Americii Centrale, construia edificii intr-un stil arhitectural unic. Maiasii erau fascinati de stele si de miscarea planetelor si au realizat calcule astronomice extrem de precise, uimindu-i chiar si pe oamenii de stiinta din zilele noastre.

Cat te costa o excursie de Paste?
Unele agentii de turism romanesti au in oferta excursii speciale in care se viziteaza ceea ce a mai ramas din civilizatia Maya. Preturile pornesc de la 2.000 euro / persoana si urca pana la 3.000 euro / persoana pentru un sejur de 10 zile. Un bilet de avion, dus-intors, pana in Honduras iti va face contul din banca mai usor cu 1.500 – 2.500 de euro. Pentru cazare mai trebuie sa dai 80-100 euro / noapte pentru un hotel de 5 stele. E recomandabil sa iti faci rezervare din timp! In situatia in care alegi o croaziera care sa cuprinda mai multe insule din Caraibe, platesti intre 2.200 si 4.000 euro de persoana.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase