Home » Travelling » Australia – tara de la antipozi

Australia – tara de la antipozi

Publicat: 06.05.2008
40 de milioane de canguri. 20.000 specii de plante. 7.000 de plaje. Marea Bariera de Corali. Muntele Uluru. Desert. Diamante. Stanci scrijelite de aborigeni cu sute de ani in urma... Daca vrei sa fugi de probleme, nici c-ai putea pleca mai departe! Trebuie sa strabati jumatate de glob ca sa ajungi in Australia!

Povestea incepe demult, in vremea dinozaurilor, cand micul continent s-a rupt de restul lumii. Aceasta separare timpurie a fost, pana la urma, benefica, pentru ca fauna si flora s-au dezvoltat independent, facand unic acest colt al Terrei. „Dumnezeu ne-a dat inteligenta sa descoperim minunile naturii. Fara acest dar, nimic n-ar fi posibil”, spunea scriitorul australian James Clavell, autorul romanului Shogun.

Uluru, singur in desert

Desi nu masoara decat de 335 m (dupa Encyclopaedia Britannica), masivul stancos Uluru, numit si Ayers Rock, este, de mii de ani, loc sacru pentru triburile Anangu. Stramosii il respectau datorita aspectului sau impunator, stanca fiind incojurata, din toate partile, de desert. Despre acest simbol al Australiei circula multe legende. Se spune ca cel care indrazneste sa „fure” o bucata de stanca va fi blestemat. De nenumarate ori, oamenii care n-au ascultat vorbele stramosilor si au luat cu ei o farama din Uluru s-au treziti urmariti de ghinion si au decis, pana la urma, sa returneze „suvenirul”.

Paradis subacvatic: Marea Bariera de Corali

Australia are ce sa le ofere si iubitorilor lumii de sub apa. Cu o suprafata de 345.000 kmp (cat o Romanie si jumatate), Marea Bariera de Corali este cea mai masiva structura din lume construita de organisme vii. Bogatul ecosistem adaposteste peste 10.000 de specii unice: corali, moluste, pesti, echinoderme (steaua de mare), broaste testoase, crustacee… Daca vei face scufundari aici nu-i exclus sa te intalnesti cu balena cu cocoasa, cel mai mare animal din lume. Prin comparatie, greutatea ei este echivalenta cu cea a 600 de oameni!

La pas prin oras. Sydney, Canberra, Perth…

Cea mai placuta metropola din lume, in viziunea unora, Sydney sau „Orasul de smarald”, cum a fost supranumit, adaposteste cateva creatii arhitecturale unice, printre care Palatul Operei si Podul Portului (Harbour Bridge). Cei care sunt impresionati de cladirile inalte n-ar trebui sa rateze Turnul Sydney, o cladire de 305 m inaltime. Costructia a fost ridicata in 1975 si a costat 36 milioane de dolari australieni, adica 32 milioane de dolari americani. La capitolul frumuseti interioare, puteti puncta Muzeul National Maritim, Acvariumul, Muzeul Tramvaielor si cel al Banilor.

Sydney e, intr-adevar, cel mai mare oras al Australiei, dar titlul de capitala ii revine unei alte metropole: Canberra, construita de la A la Z la inceputul secolului trecut pe baza unor planuri arhitecturale riguroase. Orasul e celebru datorita cladirilor care adapostesc institutii ale statului (Cladirea Noua a Parlamentului, Inalta Curte a Australiei…), dar si edificiilor culturale sau sociale (Galeria Nationala, Muzeul National al Australiei).

Ai multe de vazut si in Perth, oras situat in vestul tarii, important centru universitar si cultural. La Galeria de Arta Aborigena sunt expuse desene in scoarta, bumeranguri si obiecte impletite realizate de primii locuitori ai Australiei, aborigenii. Localitatea are si o fata hi-tech. Aici se organizeaza Bienala de Arte Electronice, unde artisti vizuali din lumea intreaga isi expun creatii mai mult sau mai putin SF.

Cand sa mergi in Australia?
Practic, nu exista o perioada a anului in care sa ti se recomande sa eviti calatoriile spre aceasta destinatie. Totusi, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte referitoare la clima. Sudul tarii este extrem de diferit de nord. Deasupra Tropicului Racului verile sunt umede, iar iernile uscate, clima fiind tropicala. Restul Australiei are clima temperata, numai ca cele patru anotimpuri sunt pe dos, dat fiind faptul ca tara e situata in Emisfera Sudica. Vara, temperaturile ating, in general, pana la 38 de grade Celsius, dar valurile dese de caldura sunt estompate, intr-o oarecare masura, de brizele vestice racoroase. Cea mai friguroasa zona a tarii este Tasmania, unde temperatura medie, vara, este de 17 grade Celsius.

Cat te costa o excursie la antipozi?
Pentru un circuit de 10-12 zile in Australia trebuie sa pui la saltea intre 2.000 si 4.000 euro. Unele oferte includ cateva zile in Noua Zeelanda. Daca vrei sa ajungi doar in Sidney, te costa 3.000 euro / persoana. Cele mai scumpe sunt croazierele in jurul tarii, ale caror tarife depasesc adesea 5.000 euro/persoana. Un bilet de avion dus-intors iti scoate din portofel intre 900 si 1.600 de euro, in functie de compania cu care zbori, plus taxele de aeroport.

FACTS

  • Steve Irwin a fost, probabil, cel mai infocat sustinator al faunei australiene. Si-a dedicat intreaga viata animalelor, realizand zeci de documentare despre cele mai periculoase specii si conducand, impreuna cu sotia lui, o gradina zoologica in aceasta tara. Pasiunea lui pentru animale l-a facut fericit si tot ea i-a curmat viata. Entuziastul „vanator de crocodili” a plecat dintre noi pe 4 septembrie 2006, intepat in zona inimii de o pisica de mare. Avea 44 de ani.
  • Australia adaposteste aproape 50 specii de cangur, singurul mamifer de mari dimensiuni care se deplaseaza prin salturi. Cangurii Rosii, spre exemplu, au o viteza normala de 20-25 km/h, dar pot ajunge chiar si la 70 km/h. Din ordinul marsupialelor face parte si koala, un ursulet lenes, care mananca intre 0,5 si 1 kilogram de frunze de eucalipt pe zi! Din pacate, potrivit unor estimari, in Australia sunt acum mai putin de 100.000 de exemplare, iar eforturile ecologistilor de a le salva nu par a fi suficiente, intrucat numarul acestor animale scade de la an la an. Nu atat de grava e situatia pasarilor. 400 de specii zburda sau zboara in voie, de la micute vietuitoare care se hranesc cu miere pana la emu, o pasare de aproape doi metri inaltime! Continentul era sa se numeasca, de fapt, „Terra psittacorum”, adica „Pamantul papagalilor”.
  • In Australia sunt insa si specii periculoase. Biologii aseaza serpii si paianjenii acestei tari in topul celor mai primejdioase creaturi ale planetei. Tot aici traiesc si unii dintre cei mai mari crocodili din lume; masculii pot depasi 6 metri lungime.
  • Aceste schimbari majore au deviat de la traiectoria initiala evolutia plantelor si animalelor. 85% din flori, 84% din mamifere si aproape jumatate din pasari sunt specii endemice, adica pot fi intalnite numai aici in libertate. Tara e renumita datorita monotremelor (mamifere care depun oua, singurele doua specii fiind ornitorincul si furnicarul tepos), paianjenilor periculosi, pasarilor gigantice, dar mai ales marsupialelor.
  • Cand vine vorba de flora, localnicii se lauda cu cele 20.000 specii unice. Majoritatea copacilor australieni sunt vesnic verzi. Cel mai cunoscut este eucaliptul, arborele cu cea mai rapida crestere de pe Pamant, care se poate inalta si cu 10 metri pe an. Multe dintre speciile de eucalipt masoara, la maturitate, 60 m, cam cat un bloc de 20 de etaje.
  • Australia are o suprafata de aproape 7,7 kmp (aproximativ egala cu cea a SUA fara Alaska si Hawaii), fiind a sasea tara ca marime din lume. Populatia este aproape cat cea a Romaniei: 21 milioane locuitori.
  • Oriunde ai fi in Australia, esti la o distanta de cel mult 1.000 km de plaja.
  • 95% din minele de opal ale lumii se gasesc aici. Australia este si cel mai mare depozit de argint, zinc si uraniu al Terrei. In plus, 10% din resursele de aur ale planetei se afla in aceasta tara.
  • Pe colina Jack Hills (vestul Australiei) au fost descoperite cele mai vechi diamante din lume, formate acum peste patru miliarde de ani. Cercetatorii cred ca pietrele pretioase ar putea fi singurele dovezi ale unei vieti precoce pe planeta.
  • Australia are un serviciu medical de urgenta pe baza de elicoptere. Fara acesta, multi oameni izolati ar muri.
  • Localnicii risca sa plateasca amenda daca nu se prezinta la vot.
  • Australia este cel mai mare poluator al lumii, in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon. Statistic vorbind, fiecare locuitor al tarii se face vinovat de producerea a 10 tone de dioxid de carbon pe an.
  • Printre actorii de al caror nume se leaga Australia se numara: Nicole Kidman, Russell Crowe, Heath Ledger, Cate Blanchett si Hugh Jackman.
  • Cunoscuta trupa rock AC/DC a fost fondata in 1973 de australienii Angus si Malcolm Young. Patru ani mai tarziu se semna actul de nastere al unui alt grup rock, INXS. Reprezentatii pop-ului australian sunt: Bee Gees, Savage Garden si Olivia Newton-John.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani