Home » Travelling » Scufundari in tara celor 7000 de insule

Scufundari in tara celor 7000 de insule

Publicat: 12.05.2008
Filipine este cunoscuta in primul rand ca un paradis al scufundatorilor. Cei mai multi vin aici pentru scuba diving, in cele peste 7000 de insule; barierele de corali se intind pe aproximativ 40.000 km². Bogatia ecosistemelor marine atrage multi vizitatori, iar pentru localnici reprezinta o sursa de venit importanta. O intreaga industrie este organizata in jurul scufundarilor: agentii, baze de date de instructori (dive buddies), ghiduri pentru locatii.

Din insula in insula

Sunt doua mari categorii de scufundari: snorkeling (scufundari de mica adancime, ochelari si furtun pentru respiratie) si scuba diving (la mare adancime, cu tuburi de oxigen incluse in echipament). Pentru scuba diving este nevoie de permis. Desigur ca este creat si cadrul obtinerii lui in cel mai scurt timp. Cursurile variaza destul de mult in termeni de complexitate si pret. Am observat ca certificatul PADI de la National Geographic este cel mai apreciat si are o durata de 5 zile.

Prima destinatie dupa intoarcerea de la terasele de orez din nord este Palawan. Aceasta insula separa Marea Chinei de Sud de Marea Sulu. Unele ghiduri mentioneaza Insula Sulu si marea cu acelasi nume ca fiind periculoase pentru vizitatori intrucat sunt pirati. Zborurile interne sunt ieftine in Filipine, iar calatoria de la Manila la Puerto Princessa dureaza mai putin de o ora.
Ne familiarizam cu “island hopping”, adica inchiriezi o barca si un vaslas care te duce din insula in insula si iti recomanda locuri numai bune de scufundat. Bineinteles se gaseste si echipament de inchiriat. Atentie insa ca, pe langa pretul negociat initial, se pot adauga taxe de insule, care desi nu sunt mari schimba pretul discutat initial. Locurile sunt paradisiace, plajele exact ca in poze, linistite si superbe. Stelute de mare vii sunt ceva obisnuit spre fascinatia noastra. Barcagii culeg scoici pentru noi. Cateodata ma intreb daca nu se revolta ca venim in tara lor si le culegem scoicile, dar par sa nu se sinchiseasca – natura e generoasa. Altfel, scoicile, coralii se vand prin piete si in magazinele de decoratiuni interioare sau suveniruri.

Underground River

A doua zi am programat vizita la plaja Sabang si Parcul naţional “Underground River”. Din Puerto Princessa ne-am deplasat cu un microbuz pe un drum destul de prost si apoi cu o barca, combinatie care a durat in jur de 2 ore jumatate. Underground River, cel mai lung rau subteran din lume, a fost pe lista propunerilor din Filipine pentru a figura pe lista celor 7 noi minuni ale lumii. Desi nu a ramas in finala, raul figureaza in patrimoniul UNESCO.

La Underground river park vedem reptile, maimute, dar animalele par cumva aranjate in peisaj. Ni se indica cu exactitate locul lor si toata lumea face poze. Mult mai interesante sunt formatiunile carstice, iar impresia generala este de salbaticie neatinsa inca de turism. Urcam in barca sa ne facem intrarea în pestera. Deplasarea in pestera cu barca e inedita pentru noi, iar primului pasager (sunt in jur de 15 intr-o barca) ii revine misiunea de a tine si o lanterna mare. Suntem insotiti de un ghid care ne arata formele cele mai ciudate din pestera sau ne face atenti la lilieci. Pestera e inconjurata de palmieri si alte plante tropicale care fac mersul anevoios inafara potecii turistice. Pranzul il luam pe plaja din apropiere – Sabang. Ni se serveste „coconut fresh”, direct din coaja. Fiecare e cu nuca lui. Soseste si supa – de scoici. Cu cochilii inauntru. Mancam zeama de apa de mare si imi aduc aminte zambind de borsul de peste cu apa de Dunare.

Malapascua

Numele insulei inseamna „Craciunul cu ghinion”. Se ajunge cu autobuzul sau taxi-ul de la aeroportul international Cebu si apoi se ia barca, drumul durand intre 3-5 ore. Se spune ca pe la 1500 spaniarzii au debarcat pe insula intr-o zi ploioasa de Craciun si nu au gasit nimic de mancare. In zilele noastre insa nu e nimic cu ghinion sa te gasesti pe una din cele mai bune plaje din lume cu nisip alb. Mergem pe plaja si ca peste tot unde suntem in apropierea tarmului suntem intrebati: “Boat M’am? Boat M’am?” “Cat?” vrem noi să stim. “500 pesos (aprox. 10 dolari) trei insule.” “Cu vasle?” mai vrem noi sa aflam. “Da, cu vasle” indicandu-ne si barca. Vine si Joseph, gazda noastra. “Cum, vreţi barca? De ce nu mi-ati spus? 500 pesos, barca cu motor” spune el indicandu-ne aceeasi barcă. Uimire? Da, e barca lui Joseph, dar daca o vinde altcineva, acela da la vasle, sa nu consume combustibil, ca nu e barca lui şi ii da si lui Joseph ceva din castig ca i-a imprumutat barca. Optam pentru varianta cu motor. Particip la inca o sesiune de snorkeling. Doar gandul ca mai avem inainte cateva zile in Filipine ma face sa uit de parerea de rau ca plecam de pe insula asta minunata si uitata de lume.

Facts

  • In Palawan au fost filmari pentru James Bond „Tomorrow never dies”. Zona a fost explorata si de Jacques Cousteau. Principalul oras este Puerto Princessa.
  • Cazare este ieftina in Puerto Princessa. De exemplu la Casa Linda gazduirea pentru o noapte costa sub 20 de dolari, pensiunea fiind curata si cu specific local.
  • Puerto Pension, preturi medii, in jur de 33 dolari camera dubla .Click aici pentru a citi ofertele
  • Cazarea in Malapascua este de asemenea foarte ieftina. Insula nu are cluburi de noapte, numai cateva baruri, de aceea este o destinatie potrivita pentru cei care nu au asteptari cosmopolite si se bucura de lucrurile simple, fara sa astepte servicii de lux.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase