Home » Travelling » Papua Noua Guinee – aventura in lumea triburilor

Papua Noua Guinee – aventura in lumea triburilor

Publicat: 02.06.2008
„Ultima necunoscuta” e supranumele pe care si l-a ales Papua Noua Guinee. Teritoriile sale sunt printre cele mai putin explorate de pe glob, iar triburile, pana nu demult canibale, isi pastreaza traditia si nu se lasa influentate de civilizatia occidentala.

Triburi si canibalism

Evolutia s-a oprit, la un moment dat, in Papua Noua Guinee. Teritoriile sunt locuite de zeci de mii de ani si totusi, in secolul al XVI-lea, cand au sosit europenii, localnicii continuau sa traiasca intr-o „Epoca a Pietrei”, folosind numai unelte din os, lemn si piatra. Papua Noua Guinee este insa o tara pe fast forward. Bastinasii, care au invatat sa foloseasca fierul abia in urma cu cateva sute de ani, se straduiesc acum sa treaca in era IT.

De-a lungul raului Sepik, o „copie autentica” a Amazonului, vegheat de tantari de marimea unui ou de gaina, localnicii traiesc aproape ca acum o mie de ani, pictandu-si fetele, purtand costume tribale care le acopera doar anumite parti ale corpului, vanand crocodili cu arcul si sageata si cultivand legume. Papuasii sunt printre cei mai cunoscuti artisti rudimentari ai Pamantului, datorita obiectelor unice pe care le realizeaza si pe care colectionari din lumea intreaga ofera bani grei.

Existenta triburilor graviteaza in jurul asa-numitelor „haus tambaran” (case ale spiritului), cladiri sacre care mai gazduiesc si astazi ceremonii, in special initiatice. Usile acestor contructii sunt vegheate de cranii umane sau de masti fioroase si nu oricine se bucura de privilegiul de a pasi inauntru. Doar barbatii care au trecut, in prealabil, printr-un anume ritual au dreptul de a participa la intalnirile sau ceremoniile desfasurate aici. Din fericire, in cazul turistilor, aceasta regula este trecuta cu vederea. Interiorul caselor spiritului e decorat cu cranii, tobe „garamut”, sculpturi, picturi si alte obiecte de cult. Cea mai cunoscuta „Haus tambaran” este in localitatea Kanganaman.

Hotararile legate de canibalism se luau tot in casele spiritului. Pentru papuasi, devorarea oamenilor era un act ritualic, o modalitate de protectie impotriva spiritului unui dusman ucis in lupta. Cel mai des, capul inamicului nu era mancat. Membrii tribului il pictau si il asezau deasupra intrarii in „Haus tambaran”, ca simbol al curajului. In zilele noastre, papuasii care traiesc pe malurile raului Sepik au renuntat la canibalism, dar mai exista credinte in spirite si superstitii (de pilda, oamenii spun ca boala apare din cauza unui spirit rau).

Sacrificiu in numele crocodilului

Pentru unele triburi papuase, lumea ar fi inceput datorita migratiei crocodililor strabuni. In timpul ceremoniilor initiatice, care celebreaza intoarcerea acestor reptile, baietii tineri fac tranzitia spre viata adulta. Pielea lor de pe piept, spate si sezut este crestata in multe locuri, pentru a imita cicatricile aparute in urma unei muscaturi de crocodil. Traditia spune ca in timpul ritualului, tinut cu scopul de a le testa participantilor puterea fizica si disciplina interioara, neinitiatii sunt inghititi de reptila, si renasc apoi in oameni-crocodil. De altfel, in Papua Noua Guinee crocodilii de apa sarata (Crocodylus porosus) ajung adesea sa masoare 8 m lungime, in conditiile in care, in celelalte regiuni ale globului exemplarele de peste 6 metri sunt o raritate.

Nave din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial

Papua Noua Guinee e considerata o Mecca a pasionatilor de scuba diving, care vin „in pelerinaj” cel putin o data in viata sa vada diversitatea ecosistemelor subacvatice de aici. Fundul marilor e plin de epave, precum Barbarian II, nava scufundata in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, bombardierul Blackjack sau cargoul olandez Jacob. Aproape toate acestea sunt intacte, deci practicantii de scuba diving pot vedea armele si incarcatura cu care au fost dotate. Numai in apele din jurul localitatii Rabaul a insulei papuase New Britain, sunt in jur de 100 de epave.

Laudati sunt si muntii papuasi. Regiunea Highland, a carei jumatate de sud a fost descrisa de primii vizitatori drept „Tara papuasa a minunilor” e printre cele mai putin explorate ale globului. Padurile tropicale dese acopera mai bine de jumatate din suprafata insulei, urcand pe culmile muntoase chiar pana la 3.000 m. In partea de est se afla cel mai inalt varf din Papua Noua Guinee, Mount Wilhelm (4.509 m), care poate fi urcat fara probleme in trei zile. Tara e inclusa in „Cercul de foc al Pacificului”, asa ca eruptiile vulcanice sunt frecvente, la fel si cutremurele, insotite uneori de tsunami.

Port Moresby – cladiri din sticla printre locuinte lacustre

Printre casele darapanate ale capitalei, uneori construite pe apa, se inalta acum cladiri moderne cu zeci de etaje. Asezarea a fost descoperita prima data de europeni in 1873. Capitanul John Moresby a botezat-o in onoarea tatalui sau, Amiralul Sir Fairfax Moresby. Una dintre atractiile principale ale capitalei o reprezinta gradinile botanice. Vei avea ocazia sa observi plante de pe intreg teritoriul tarii (orhidee, palmieri, bambusi…), dar si cateva animale (canguri, papagali, pasarea paradisului). Nu-i exclus sa vezi si cum decurge o nunta papuasa, pentru ca in aceste gradini exista zone speciale unde se oficiaza casatorii. Daca se intampla sa fii in Port Moresby in ultima sambata a lunii, participa la targul produselor traditionale. Artizani din toate colturile tarii ofera spre vanzare obiecte cioplite, cosuri impletite, picturi si alte lucrari realizate manual, ce pot fi cumparate pe post de suveniruri.

Cand sa mergi in Papua Noua Guinee?

Tara are un climat tropical musonic, iar temperaturile si umiditatea variaza mult de la o regiune la alta. Din decembrie pana in martie e perioada ploioasa, iar din iunie pana in septembie cea secetoasa. Pentru lunile aprilie, mai, octombrie si noiembrie e riscant sa faci un pronostic. Daca tot faci o calatorie de o asemenea anvergura, te sfatuim sa o planifici in perioada iunie-septembrie.

Cat te costa?
Agentiile romanesti de turism nu se inghesuie sa ne faca oferte de sejururi in Papua Noua Guinee. Pentru vara 2008 am gasit doar o croaziera care include si Japonia, Noua Zeelanda si Insulele Solomon si care costa 2.300 euro / persoana. Poti calatori insa cu avionul de la Bucuresti la Sydney (drum care te costa intre 900 si 1.600 euro, in functie de compania aeriana), iar de aici la Port Moresby (alti 900 – 1.200 euro). Preturile la cazare nu sunt exagerate. Pentru 3*** va trebui sa platesti intre 60 si 160 de euro / noapte.

FACTS

  • Papua Noua Guinee ocupa jumatatea de est a insulei Noua Guinee, a doua ca marime de pe glob, si alte cateva insule din apropiere. Suprafata tarii este de 462.840 kmp (de doua ori mai mare decat cea a Romaniei), iar populatia este de 6 milioane de locuitori.
  • Insula Noua Guinee a fost, probabil, prima data vizitata de europeni in 1526 – 1527. Exploratorul portughez Jorge de Meneses a numit-o atunci Ilhas dos Papuas, facand referire la parul buclat al localnicilor.
  • In Papua Noua Guinee se vorbesc 820 de limbi indigene, adica peste 10% din numarul total al limbilor de pe Terra.
  • Inca de la varsta de 5 ani papuasii mesteca fructul palmierului Betel pentru a-si colora dintii si limba in rosu. Medicii spun insa ca din cauza acestui obicei numarul cazurilor de cancer bucal este ridicat.
  • Port Moresby a fost declarat, in 2004, “orasul in care e cel mai rau de trait”, din cauza numarului mare de violuri, furturi si crime. Studiul a fost realizat de analistii de la Economist Intelligence Unit si a cuprins 130 de capitale ale lumii.
  • Papua Noua Guinee este un important consumator de cannabis.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase