Home » Travelling » 9 destinatii inedite pentru 2009

9 destinatii inedite pentru 2009

Publicat: 21.04.2009
Prognozele agentiilor de turism nu par prea fericite in ceea ce priveste situatia turismului in acest an, in care orice plan de afaceri sau de vacanta sta sub amenintarea crizei globale. Dupa ce in ultimii 10 ani piata turistica romaneasca a explodat la propriu (desigur, ne referim la turismul extern, pentru ca in ceea ce priveste metodele de atragere ale turistilor straini in Romania, mai avem multe de invatat), anul acesta aduce cel putin o stagnare, daca nu o recesiune a cererilor pentru turismul pe meleaguri straine.

In vreme ce asteptarile autoritatilor din domeniu se manifesta in directia unei cresteri a turismului autohton, noi va propunem pentru anul acesta o razvratire sau o iesire din tipare, daca vreti. Iesiti din bula comfortabila a Turciei, Greciei si mai nou, a Bulgariei, si ganditi-va la ceva cu adevarat interesant. Propuneti-va pentru anul acesta nu trei vacante scurte si obositoare (din cauza valurilor de turisti), ci o singura calatorie care va va deschide noi orizonturi si va va incarca cu energia necesara depasirii facile a neajunsurilor si grijilor provocate de criza. Aveti de ales intre noua destinatii cu adevarat spectaculoase. Puteti opta pentru una sau…pentru toate.

Farmecul unic al Cubei
Cand spunem Cuba, nu ne putem opri un oftat, deoarece, inevitabil, asociem aceasta tara cu “Son”(stil muzical care se afla la baza altor stiluri populare, printre care salsa, rumba, mambo sau cha-cha-cha) si cu un stil de viata lejer, boem-traditional. O tara care s-a  incapatanat sa isi pastreze parfumul local in ciuda apropierii geografice de una dintre cele mai mari puteri ale lumii, SUA, si continuand sa traiasca intr-o izolare cu un puternic efect conservare al valorilor traditionale.

Mojito, vestitul rom cu gheata pisata, menta si zahar brun, o muzica fabuloasa care iti intra in sange si iti invadeaza intregul corp, liniste, melanj, cultura, aglomeratie, kitsch, toate aceste trasaturi cateodata contradictorii, descriu cel mai bine tara care a spus NU invaziei americane. Lucrurile ar putea insa sa aiba o alta tunura in curand, deoarece SUA doreste sa elimine o parte din restrictiile legale in ceea ce priveste politica externa fata de Cuba, masura ce va oferi cu siguranta noi oportunitati oamenilor de afaceri. Si stim cu totii ce inseamna asta…

Muzici si faze…in New Orleans, USA
Previziunile sumbre legate de viitorul acestui oras cu parfum de jazz sunt de-a dreptul ingrijoratoare. Cazul poate fi comparat cu situatia unui spirit viu gazduit intr-un corp bolnav. Chiar daca mostenirea culturala si mai ales muzicala o orasului continua sa traiasca, sa se perpetueze si sa atraga, pozitia geografica a acestuia constituie o primejdie la adresa existentei lui. Estimarile unor experti estimeaza ca in cateva decade, orasul va fi absorbit de apele oceanului care vor creste ca urmare a topirii ghetarilor, asta daca nu cumva o alta calamitate naturala din categoria Katrina nu ii va curma scurta, dar brava existenta.

Asa ca nu mai stati pe ganduri, faceti-va bagajele si fuguta la New Orleans! Odata ajunsi, intreprindeti o vizita de curtoazie in cartierul francez, unde aveti voie sa va rasfatati cu muzica jazz si cocktailuri “hurricane” in conditii de maxima securitate.

Distractie in stil balcanic in orasul Kotor, Muntenegru
Orasul reprezinta una dintre destinatiile preferate ale turistilor atunci cand vine vorba despre Muntenegru. Odata aflat in sufletul acestui oras medieval inscris in patrimoniul UNESCO vei avea parte de o vedere spectaculoasa asupra unuia dintre cele mai frumoase fiorduri din lume. In timpul zilei te poti plimba linistit pe stradutele orasului sau poti sa ai o pauza de meditatie in catedrala Sfantul Trifon, construita in 1166.

Insa distractia adevarata incepe odata cu lasarea noptii. Cafenele, cluburi, baruri, pentru toate gusturile si pentru toate genurile. Le poti testa pe toate sau poti merge direct in Maximus, cel mai mare club al orasului, ascuns “strategic” printre stradute intortocheate.

Cursele de noapte Formula 1 din Singapore
Dependent de adrenalina? De adrenalina altora? Daca te consideri si o pasare de noapte, cel mai avantajos 2 in 1 pentru tine este Singapore, locul in care se vor tine anul acesta, pentru a doua oara in istoria Formula 1, curse pe timp de noapte. Cursa din raliul de anul trecut, asteptata cu nerabdare atat de organizatori cat si de catre fanii impatimiti, i-a tinut pe toti cu sufletul la gura.

In ciuda unor probleme ale pistei pe care autoritatile au anuntat ca le vor remedia, aceasta etapa s-a dovedit una dintre cele mai palpitante. Anul acesta, cursa din Singapore este programata pentru data de 27 septembrie 2009. Sezonul a inceput deja pe 27 martie in Australia si se va termina pe 1 noiembrie la Abu Dhabi.

Lumea subacvatica de la Ningaloo, vestul Australiei
Destul cu suprafata! Ocaziile de a vizita o tara sau o locatie anume tot apar, iar de regula, daca le vezi pe cele mai importante, este ca si cum le-ai vedea pe toate. Dar cum ramane cu dedesubturile, cu adancimile? Cum ar fi ca un peisaj unic sa se desfasoare in fata ochilor tai, un peisaj format din corali, pesti colorati si alte vietati si plante marine despre care nici nu ai stiut ca exista?

Daca esti in cautare de senzatii cu adevarat unice, da o fuga pana in Australia. La Ningaloo poti face scufundari, poti inota cu rechinii (daca te tine!) sau pur si simplu poti face o plimbare (acvatica) in ape cristaline. Suna foarte… reconfortant.

Participa la festivalul Granitola din Corsica
In perioada Pastelui, micile asezari de pe insula Corsica devin pline de viata, odata cu prezenta a sute de oameni care iau parte la o procesiune religioasa speciala. Calugarii din manastirile locale organizeaza o manifestare in timpul careia se citesc psalmii si se canta, iar localnicii iau parte cu trup si suflet la aceasta adevarata desfasurare de forte.

Este locul ideal pentru cei care doresc sa petreaca sarbatorile pascale intr-o atmosfera spirituala deplina.

Descopera Africa la Festivalul Maulidi din Lamu, Kenia
Chiar daca esti crestin si nu stii prea multe despre religia islamica, poate vrei sa stii ca si ei se distreaza la fel ca si noi. In luna martie, credinciosii de rit musulman sarbatoresc nasterea profetului Mohamed, iar locuitorii insulei paradisiace Lemu nu fac o exceptie. Aici vei uita de masini (sansele de a vedea una sunt egale cu zero), in schimb vei avea ocazia sa studiezi cu atentie…nucile de cocos. Orasul sarbatoreste nasterea profetului prin organizarea de procesiuni religioase in cadrul carora se mananca si danseaza… cam de o suta de ani incoace.

Insula Lamu face parte din arhipelagul cu acelasi nume si gazduieste un oras inconjurat de trei sate. Cel mai vechi oras al Keniei, construit inca din secolul III, Lamu, poarta o amprenta nostalgica a timpurilor demult trecute, dar nu disparute total. Locuitorii si atmosfera pe care o creeaza casele de secol XVIII si stradutele inguste, intaresc senzatia ca masina timpului exista si tu tocmai te-ai urcat in ea.
Cu un numar de 23 de moschei in oras, Lamu este o asezare profund islamica, de aceea turistii sunt sfatuiti sa se imbrace un pic mai mult decat ar considera initial ca fiind decent (asta pentru ca perceptiile asupra acestui subiect comporta nuante un pic diferite).

Sarbatoreste alaturi de clanurile scotiene
Desi 2009 a adus multe vesti proase pentru intreaga lume, Scotia sarbatoreste. Tot anul. In 1759 se nastea Robert Burns denumit si “fiul iubit al Scotiei” si considerat poetul national al acestei tari. Celebrat in intreaga lume, Burns si-a scris o mare parte din opera in dialectul scotian, desi a folosit si limba engleza pentru a-si asterne gandurile pe hartie.

Pe intreg parcursul anului scotienii isi vor celebra cu mandrie cultura si tot ceea ce tine de traditiile si obiceiurile scotiene. Membrii clanurilor scotiene din intreaga lume se vor intalni la Edinburgh, Scotia, in data de 25 si 26 iulie 2009. Holyrood Park va gazdui asa-numitele Highland Games si un festival scotian in timpul celor doua zile, dupa care clanurile vor defila in fata curiosilor si se vor stabili pe esplanada castelului in ceea ce va fi o spectaculoasa procesiune a clanurilor.

Petrece cu stil in Baranquilla, Columbia
Poate ca este inca devreme sa te gandesti la ce vei face de Revelion, dar conform unei vorbe din popor, “inteleptul isi face sanie vara si car iarna”. Iata deci o idee pentru trecerea dintre ani: Baranquilla. Tocmai in Columbia, departe de iarna si de frig, imbracat in haine comode, unde petrecerile sunt tot timpul in toi si par ca nu se termina niciodata.

Dincolo de aceste “sacrificii”, nu te vei plictisi nici in timpul zilei: orasul are un superb centru istoric, iar in apropiere se afla orasul colonial Cartagena, unul dintre epicentrele turistice ale Columbiei. Pare o locatie de Revelion indeajuns de exotica, incat sa speri ca in anul ce vine lucrurile vor merge din ce in ce mai bine.

SPUNE-TI PAREREA! In care dintre destinatiile prezentate ti-ar face placere sa pleci in vacanta? Unde vei petrece vacanta de vara in 2009? Despre ce alte destinatii de vacanta ai dori sa afli mai multe detalii in cadrul articolelor de calatorie de pe DESCOPERA.ro?

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase