Home » Travelling » Everest dincolo de limite

Everest dincolo de limite

Publicat: 09.03.2007
In mod paradoxal, sa te sui pe cel mai inalt varf al planetei a devenit o chestiune privita cu mult scepticism de o mare parte a comunitatii alpinistilor profesionisti. Pe de alta parte, cel mai experimentat lider de expeditii himalayene, Russel Brice, a demonstrat anul trecut ca Everestul se poate cuceri in mod "stiintific": o echipa bine pregatita, cu echipament corespunzator si vointa de fier poate performa chiar daca membrii ei sunt amatori.

Pe 16 mai, impreuna, membrii celor doua team-uri se intorc la poalele muntelui, iar trei zile mai tarziu parasesc Kathmandu, pornind spre casa. Producatorii considera ca au realizat unul dintre cele mai bune documentare pe aceasta tema, daca nu chiar cel mai bun. Aproape 250 de ore de materiale video au fost inregistrate cu ajutorul a 17 oameni, intre care trei serpasi. Arsenalul de productie a fost constituit nu doar din capital hi-tech, ci si uman: peste 30 de profesionisti, dintre care 90% serpasi.

Doi cameramani au ajuns pe platou, doi regizori la baza de campare numarul patru si toti au avut probleme medicale grave de-a lungul executarii materialului. Printre cei „accidentati“ de natura s-a numarat si sunetistul Colin Bowes, care si-a rupt o coasta in timpul unui acces de tuse severa. La sfarsitul peripetiilor, majoritatea a pierdut cel putin 18% din greutatea cu care se prezentase la linia de start.

Ceea ce a reusit Discovery impreuna cu alpinistii amatori, printre care si unul cu ambele picioare amputate, ajutat de proteze ortopedice, incercasera incepand cu jumatatea veacului trecut nu mai putin de 2.238 de persoane, dintre care doar 1.148 au finalizat, aproape 200 capotand definitiv.

De obicei, oamenii care mor pe Everest raman acolo, aducerea lor jos reprezentand un mare risc pentru carator. De sus de tot, de la 8.848 de metri inaltime, se observa cu usurinta vaile presarate de cadavre, conservate datorita temperaturilor sub 0 grade. Desi factorii climatici sunt improprii dezvoltarii speciilor, s-au notat aici prezenta unui paianjen inedit (Euophris omnisuperstes) si survolul pasarilor care uneori se hranesc din corpurile abandonate ale celor morti.

foto: Discovery Channel

FACTS


Mai aproape de Soare

Punctul de maximum a fost botezat Everest dupa primele masuratori aproximative, efectuate de catre britanicul Sir George Everest. Incepand cu 22 mai 2005, o echipa de topografi din China a recalculat inaltimea exacta timp de cateva luni si a stabilit cota varfului la 8.844,43 m. Pentru standardizarea rezultatului, insa, s-a rotunjit la 8.848 metri. Pe Everest poti ajunge parcurgand doua trasee traditionale. Ascensiunea spre pisc pe versantul sud-estic (Nepal) al Everestului incepe de la prima baza de campare (5.380 metri), unde se ajunge in 6-8 zile de la Lukla (2.860 metri).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase