Home » Travelling » Scuba diving

Scuba diving

Publicat: 16.04.2007
Marea Rosie, supranumita Caraibele europenilor, atrage an de an milioane de turisti. O mare parte dintre acestia sunt amatori de scufundari.

FACTS


Info util

www.red-sea.com – ofera informatii despre hoteluri si centre de scufundari de la Marea Rosie

www.redseavdc.com – este un centru de scufundari virtual, cu imagini si informatii referitoare la viata din apele Marii Rosii Centrul de scufundari Respiro Dive Center, Constanta

organizeaza cursuri de scafandri si excursii de scufundari la Marea Rosie » Web: www.respirodiving.ro

E-mail: [email protected] » Telefon: 0722.505.774 Centrul de scufundAri Sea It, Paradise Park Plaza Resort, Hurghada

cinci zile de scufundari cu lansare de pe vapor: 150 de euro

pranzul pe vapor: 2 euro de persoana

Web: www.seait.com.pl

Telefon: =20.653.442.928 Hotel Hilton Hurghada Plaza

sejur: 7 zile, Marea Rosie, Hurghada, hotel Hilton***** (demipensiune), plus bilet de avion dus-intors (aproximativ 600 de euro)

E-mail: [email protected]

Telefon: =20.653.549.745

Fax: =20.653.547.597 Vanzare sau Inchiriere de echipament scuba: Scubatec Hurghada

E-mail: [email protected]

Telefon: =20.653.549.088 El Hadaba

E-mail: [email protected]

Telefon: =20.653.441.569 Centrul de scufundari pe care-l alegeti este bine sa fie cat mai aproape de hotelul in care sunteti cazati. In Hurghada, o cursa cu microbuzul pentru turisti costa intre 5 si 10 lire egiptene (aproximativ 60.000 de lei). Este recomandat sa mergeti la Marea Rosie in perioada septembrie-mai, fiindca in timpul verii temperaturile sunt foarte ridicate (40-50 de grade Celsius).

Scuba facts
Hurghada era, pana acum doua decenii, un sim­plu sat de pes­cari, pe tarmul egiptean al Marii Rosii. In anii ‘80, scufundatorii europeni au inceput sa-i descopere frumu­setile subacvatice si au venit aici in numar din ce in ce mai mare. In prezent, Hur­gha­da gazduieste anual peste un milion de turisti, care au la dispozitie 150 de hoteluri.

Hotelurile de lux si casele saracacioase, haosul de pe sosele, praful fin de desert, moscheea de pe tarm – toate dispar treptat, locul lor fiind luat de calm si de albastru, pe masura ce vapo­rul inainteaza pe mare. Locul de plecare – Hurghada (Egipt), cel mai im­portant oras turistic de pe tarmul Marii Rosii, de unde ies zilnic in larg in jur de 1.000 de scafandri, la bordul a 100 de ambarcatiuni. Destinatia: epavele si recifurile de corali din apropiere.

Vaporul strabate lent marea fara valuri, in timp ce turistii se relaxeaza la o ceasca de ceai egiptean. Cat vezi cu ochii, e albastru. Un albastru cald si transparent, care are puterea magica de a te face sa uiti de orice grija.

Desi e abia inceputul lui martie, afara sunt 27 de grade, iar apa are o temperatura constanta de 23 de grade. Soarele lumineaza marea, lasand ochii sa ghiceasca in adancime bancuri de pesti colorati si meduze. Se arata o zi perfecta pentru scufundatori, mai ales pentru cei care si-au luat cu ei si aparatele foto subacvatice.

Pisica de mare cu pete albastre, pestele-balon, pestele-clovn, pestele-leu, caracatita sunt doar cateva dintre vietatile cu care scafandrii se intalnesc frecvent in apele Marii Rosii. Iar daca au noroc, in locuri mai putin deranjate de turisti, pot da peste broaste testoase, delfini si chiar rechini de recif. Apar pescarusii, semn ca Giftun Island, langa care vom ancora, este aproape. Desi pustie, insula este una dintre cele mai frumoase din Marea Rosie.

Doar ca frumusetea ei se ascunde sub apa, asa ca turistii de la bordul vasului incep sa se echipeze in costume de scafandri. Doi cate doi, la locul de lansare in apa, ei asteapta comanda capitanului. „Jump!“, striga acesta, si primii scafandri isi dau drumul in apa. Urmeaza altii si altii.

Aventura poate incepe. Apa e atat de limpede, incat de la suprafata se vede pana la fund, la 30 de metri adancime. Coboram pe langa peretele submarin al insulei, plin cu corali galbeni si rosii. Pesti de toate culorile si nenumarate alte vietati, despre care nici nu aveam idee ca exista, trec nepasatori pe langa noi.

Mai jos, unde peretele devine foarte abrupt, apar gorgonii – cei mai mari corali din cati exista pe Pamant. Am impresia ca am ajuns intr-o padure scufundata, dar plina de viata. Precum niste evantaie gigantice, gorgonii se atin pe langa peretele recifului, leganandu-se in curentii marini.

Scufundarile continua si dupa pranz. Vizitam El Mina, o epava egipteana din al doilea Razboi Mondial scufundata de un avion israelian, ale carei tunuri au devenit adapost pentru corali, crabi si pesti mici. Cand iesim din apa, Soarele deja apune dupa muntii desertului.

Ajungem in Hurghada seara, cel mai potrivit moment pentru a gusta putin din ciudata lume musulmana euro­pe­nizata brusc, unde turistii extrava­ganti coabiteaza cu localnicii care isi castiga cu greu existenta. Totusi, aici, o lumina magica invaluie parca fiintele si lucrurile, atat sub apa, cat si la suprafata ei. La sfarsitul sejuru­lui, stiu sigur un lucru: Hurghada este un loc unde imi doresc deja sa revin.

Foto: Alexandr Shestopalets/Petrina Calabalic

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase