Home » Travelling » Lumea e un parc de distractii

Lumea e un parc de distractii

Publicat: 02.08.2007
Pentru copiii de toate varstele, insa neaparat amatori de senzatii tari, lumea e un imens parc de distractii, cu felurite tentatii extreme, a caror sursa de energie este, in primul rand, adrenalina participantilor. Aparute pe la 1890 in Anglia, The Amusement Park s au trecut rapid Atlanticul si au devenit, in SUA, o adevarata industrie, modelul fiind preluat apoi de toate metropolele.

STEEL PHANTOM vs. PHANTOM’s REVENGE
Timp de un deceniu, Steel Phantom a fost principala instalatie de la Kennywood. Desi extrem de spectaculos, in anul 2000 el a fost inchis si i s-au adus imbunatatiri. Noua versiune, botezata Phantom’s Revenge, are inaltimea de 48,8 metri, lungimea de 975,4 metri, o cadere in gol maxima de 69,5 metri, iar viteza cu care se circula este de 132 km/h. Durata circuitului este de 2 minute si 15 secunde, insa, cu siguranta, incepatorii pierd rapid dimensiunea timpului.

BLACKPOOL, YORKSHIRE
Europa nu este lipsita de parcuri de distractii, dar cel mai mare si mai inte­resant se afla nu pe continentul pro­priu-zis, ci dincolo de Marea Manecii, in Anglia. Blackpool Pleasure Beach este considerat, in ceea ce priveste spectaculozitatea, echivalentul britanic al americanului Kennywood Park. Inaugu­rat in 1896, el conserva inca un mon­tagne russe din lemn (Big Dipper), laudandu-se totodata cu doua caruse­luri, un Ghost Train si o Black Hole, o centrifuga uriasa (Flying Machine) si o replica moderna a Corabiei lui Noe.

Cea mai noua atractie este Valhalla (cu o lungime de 650 metri, a fost inaugurata in 2000 si a costat 15 milioane de lire sterline, redand infricosator toata istoria vikingilor). Valhalla este considerata cea mai mare instalatie de tip rollercoaster al carei circuit se desfasoara integral pe intuneric. Pentru copii, s-a construit se­pa­rat parcul tematic Beaver Creek, cu ver­siuni mai mici ale tuturor instalatiilor, inclusiv a rollercoaster-ului din lemn.

PEPSI MAX BIG ONE
Mandria parcului de la Blackpool ramane, totusi, rollercoaster-ul Big One. Inaugurat in 1994, este construit din otel, masurand 1.675,5 metri lungime si 63,7 metri inaltime. Viteza maxima inregistrata pe circuit este de 119 km/h, iar o calatorie extrema (curbe de 65 de grade, in care se exercita forte de 3-4 G) dureaza 2 minute si 30 de secunde. Simultan, pe traseu se afla 3 garnituri.

DRAGON MOUNTAIN
Orice parc are un roller­coas­ter-ve­deta. Pentru Marineland, acesta este, indubitabil, Dragon Mountain, inaugurat in 1983, al treilea circuit ca lungime din lume (1.700 de metri). Timp de 3 minute si 28 de secunde, poti plonja cu o viteza de pana la 80 km/h de la 25 de metri inaltime si ai patru sfidari ale gravitatiei in curbele principale, strabatute succesiv de cele 3 garnituri, fiecare cu cate 28 de pasageri.

MARINELAND, NIAGARA
Dupa ce, in 1954, Walt Disney a revolutionat industria parcurilor de distractii proiectand primul parc 100% tematic (Disney World), orientarea acestuia a fost preluata de majoritatea antreprenorilor de calibru. Parcul din Ontario, de pe partea canadiana a cascadei Niagara, respecta in mare masura acest canon, tema fiind cea a relatiei cu animalele, in special cu cele marine (de la balene ucigase la morse), dar nu numai (ursi bruni, bizoni sau elani).

Gradina zoologica este insa strabatuta de mai multe rollercoastere: Tivoli (circuit oval, mai potolit), Flying Falcon, Wave Swinger sau Hurricane Cove, ca sa le pomenim doar pe cele mai populare. Replica a Flying Carpet-ului de la Kennywood, Flying Dragon este ceva mai lent, dar acest fapt se compen­seaza cu pitorescul peisajului.

LA FERIA, CIUDAD DE MEXICO
Supranumit si Chapultepec Magico (de la numele padurii invecinate), cel mai mare parc din Mexic detine 54 de circuite, majoritatea pentru copii, dar si 3 rollercoastere de mari dimensiuni (Cascabel, Raton Loco si, evident, ca orice parc care se respecta, un Dragon). Atmosfera este tipic mexicana, cu toate detaliile de rigoare: mariachi, sombrero, chili con carne, fajitas etc. Intr-o zi de week-end, aici vin pana la 500.000 de oameni, Chapultepec fiind un reper obligatoriu pentru copii si nu numai. Nu lipsesc de aici karturile sau, in numar impresionant, jocurile mecanice.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase