Home » Travelling » Destinatii Gourmet

Destinatii Gourmet

Publicat: 08.01.2009
Daca vreti sa va desprindeti de obiceiurile culinare mostenite din mosi-stramosi si sa renuntati, macar o data, la neaosele sarmale cu mamaliguta, luati-o pe drumul pe care vi-l propunem aici. Cum ar fi ca seara sa mancati o friptura picanta de sarpe cu clopotei in Texas, iar a doua zi sa ajungeti in Coreea de Sud exact la timp pentru a savura o supa de penis de tigru? Ca bautura, va recomandam o tequila Dos Gusanos, in care plutesc lenes doi viermi de agave

Mananca si nu cerceta!

Am intalnit destui straini care considerau ciorba de burta sau piftia niste stranii orori culinare, dupa cum multi dintre noi nu vor putea inghiti vreodata minunatii – zice-se – pui de balta (de fapt, broaste pur si simplu). Probabil, suntem – si unii, si altii – prizonierii unor tabuuri gastronomice si, in egala masura, culturale, care ne obliga sa refuzam delicii nebanuite, de la carnatii argentinieni sau nemtesti, la budinca englezeasca din sange, ori de la feluritii viermi si viermisori crocanti consumati de chinezi, la furnicile de miere australiene sau la painea thailandeza cu viermi si cu banane.

Scurt tratat de exorcizare a obiceiurilor alimentare Si de ce nu? De ce momitele dacice sunt atat de gustoase ca ne fac sa salivam instantaneu doar inchipuin- du-ni-le cum sfaraie pe gratar, in timp ce echivalentul de la antipozi – fuduliile de cangur – ne oripileaza? Singurul sfat posibil – pe care mi l-am dat si mie insumi atunci cand am testat prima oara teribilele gator bites (adica bucatele de crocodil pané) din Florida – este: „Mananca si nu cerceta!” Sunt mult mai multe sanse sa savurezi pe de-a-ntregul o reteta inedita, decat sa-i vomiti imediat continutul. Desigur, sobolanii umpluti, serviti calzi pe platourile inalte ale Anzilor, nu se califica in aceasta categorie, a bunatatilor pe care nu ai voie sa ti le refuzi. Altminteri, de la lacuste la liliecii din Shocking Asia, prea putine-s felurile exotice care se exclud de la sine. Dar, cu stomacul golit de orice prejudecata, s-o pornim intr-un tur al catorva dintre cele mai fabuloase bucatarii ale lumii!

MELBOURNE: Crocodil la tigaie

Daca in Florida veti fi imbiati cu aligator, in Australia veti avea parte de crocodil. Diferenta nu e doar una de nume, ci – mai ales – de cum e gatita aceasta carne cu totul si cu totul speciala (gustul se situeaza undeva intre peste si porc, zic eu). La Melbourne, se procedeaza relativ simplu. Carnea de crocodil se taie cubulete, apoi se scufunda intr-o marinata din ulei de masline, suc de lamaie, patrunjel, sare si piper. Se lasa aici vreme de doua ore, dupa care se trece prin ou batut ca pentru omleta si, succesiv, prin pesmet amestecat cu susan. Se depune la rece o ora. Apoi, se prajeste pana cand carnea se face aurie, cu inflexiuni maronii. Se serveste cu garnitura de piure de cartofi dulci (patate), in care s-au amestecat cu mixerul unt, smantana, sare, piper, dar si cateva linguri bune de… whisky! Sosul care se picura apoi pe carne este unul de piper roz, iute-dulceag. Cunoscatorii nu vor accepta acest fel de mancare fara praz sotat! Rieslingul local va realiza un acompaniament fericit. Crocodile Dundee devine, brusc, un personaj extrem de simpatic…

MARSILIA: Bouillabaise

Imi voi continua turul cu o mancare nu neaparat spectaculoasa, desi reuneste tot ce are mai tentant Mediterana sau, macar, sudul Frantei. Este vorba despre, probabil, cea mai buna supa de peste din lume (cu toate ca termenul „supa” nu defineste foarte precis acest fel extrem de consistent si de gustos!). Ca sa aveti parte de cea mai potrivita atmosfera, va recomand sa alegeti vechiul port din Marsilia – insa, atentie, respectati siesta carciumarilor si nu incercati sa-i inoportunati inainte de ora sase dupa-amiaza! Daca aveti noroc sau suficienta putere de convingere si vi se permite accesul in bucatarie, puteti chiar invata sa pregatiti o bouillabaisse ca la mama ei: cea provensala. Iata cum trebuie sa procedati. Faceti mai intai o supa groasa din capetele feluritilor pesti marini prinsi in chiar dimineata zilei cu pricina (obligatoriu, capitanul micului velier are mustata si un tatuaj cu Brigitte Bardot tanara). Aveti grija sa aruncati in apa clocotinda o ceapa taiata rezonabil de marunt si o mana de ierburi aromate.

Strecurati supa si puneti-o deoparte. Taiati pestii pe lung, frecati bucatile astfel obtinute cu cimbru, sare, patrunjel, usturoi, dafin, cimbru, chimen dulce si, nu doar pentru culoare, sofran. Lasati pestele sa se fezandeze un pic, in timp ce, intr-o tigaie, ati pus la prajit ceapa in ulei de masline. Cand s-a incins, asezati pe rand, de o parte si de alta, bucatile de peste asezonat. Deasupra, se pune atent capacul, pentru a nu lasa sa se piarda nici una dintre arome. Scoateti pestele si, in acelasi ulei de masline incins, adaugati rosii, ardei iute, felii subtiri de lamaie, vin alb, sare, piper negru, piper rosu de Cayenne si, evident, supa de peste obtinuta initial. Cand volumul se reduce la jumatate, puneti pestele deja prajit si, dupa gust, inspiratie sau capriciu, midii, creveti, calamari, un crab mare sau un homar. Lasati sa fiarba totul inca vreo cinci minute. La final, serviti fantastica bouillabaisse dintr-un bol imens, din care fiecare ia cat vrea sau cat poate. Licoare adjuvanta: un vin sec din categoria Sauvignon Blanc.

SEUL: Supa din penis de tigru

In fine, fiindca simt ca nu v-am uimit destul, sa incheiem cu o mica extravaganta. Vreti sa va insusiti forta, agilitatea si – de ce nu ? – virilitatea unui pradator nemilos? Calitatile organului sau specializat pot fi preluate prin simpla ingurgitare: la restaurantele de high class din intreaga Asie penisul felinei este considerat ingredientul de baza pentru felurite mancaruri afrodisiace. Asta se intampla in China, in Taiwan, in Hong Kong, dar si in Japonia. Cei care, se pare, au dus la perfectiune maniacala reteta sunt insa coreenii, despre care noi stiam ca prefera, totusi, cainele. Ei bine, la Seul, „Azorelus” Caninus e doar pentru vulg. Daca aveti bafta si, deopotriva, curaj (ca sa ignorati tratatele internationale care protejeaza superbul animal aflat pe cale de disparitie), va puteti transforma cu usurinta cartea de credit intr-un cartonas de plastic golit de orice continut.

E scump, dar merita, libidoul oricui cunoscand curbe ascendente in urma unei doze minime, cam cat intra intr-un bol minuscul. De aceea, se recomanda consumul dupa masa, inainte sa va retrageti in camera de hotel (fireste, nu singur). „Desertul” se prepara relativ lesnicios. Totul e sa faceti rost (dvs. sau bucatarul restaurantului: atentie, acest fel nu apare in meniu, trebuie comandat cu insinuarile de rigoare) de un penis de tigru matur, care valoreaza, pe piata neagra, de la 1.700 de dolari in sus. Penisul, impreuna cu trei-patru kilograme de carne de tigru si… cinci gheare, se pune la fiert, timp de patru-cinci ore, intr-o oala de lut, in care s-au adaugat din belsug radacini de ginseng. Garnitura cu care se serveste supa-desert-afrodisiac poarta numele kimchi si reprezinta, practic, muratura nationala la sud de Panmunjon (la nord, nu mai e cazul de garnituri). Este vorba de varza picanta murata impreuna cu ridiche alba, napi, ceapa, castane si ardei iute. De baut, se beau licorile locale tari, rezultate din fermentarea orezului: jungjong (vin de orez, destul de scump) si makkoli (vodca din orez). Merge si o vodca din cartofi si cereale, numita soju. Dar cel mai bine e sa te imbeti privind indelung intr-o pereche de ochi usor oblici si umezi, de felina cu talie mica.

FACTS

Nota de plata

  • Avion Bucuresti-Seul 890 euro
  • Camera de hotel la Seul (Shilla Hotel) 230 euro
  • Bol cu supa din penis de tigru 350 euro Junjong 20 euro
  • Makkoli 10 euro
  • Soju 8 euro
  • Felina de talie mica 200 euro

 
Nota de plata

  • Avion Bucuresti-Melbourne (escala in Singapore) 1.190 euro
  • Camera de hotel (Crown Towers) 200 euro
  • Local recomandat: Classic Carriage Train Restaurant (Spencer Street – Geelong si retur) calatorie si cina cu 4 feluri 70 euro
  • Vin recomandat: Barry Juds Hill Riesling, 1996/’98 20-30 euro
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit șarlatan”
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit ...
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini ...
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui