Home » Travelling » Thailanda si Laos

Thailanda si Laos

Publicat: 10.08.2006
Aceasta este expresia cel mai des intalnita in cele doua tari, asemanatoare ca religie, cultura si limba, dar atat de diferite ca regim politic si nivel de dezvoltare: Thailanda este o monarhie constitutionala, cu orientare prooccidentala, iar Laosul este o tara comunista.

Astfel, cele mai bune locuri din mijloacele de transport in comun le sunt rezervate. O femeie nu are voie sa atinga un calugar; in autobuz, taxatoarea pune pe jos biletul, iar calugarul pune pe jos banii, schimbul petrecandu-se fara schimburi de priviri si fara cuvinte. De cate ori am avut ocazia sa stam de vorba cu un calugar in temple, discutia s-a purtat intre acesta si Gabi, mie neadresandu-mi-se nici o privire sau vorba.

Intr-o tara in care 90% dintre locuitori se declara adeptii lui Buddha, cei 4% musulmani au o identitate foarte bine conturata si se concentreaza in sudul tarii, la granita cu Malaezia. Pe Ko Lanta, insula mai putin turistica, cu golfuri pustii, apa azurie si nisip auriu, atmosfera este diferita de cea din restul tarii, datorita faptului ca 95% din populatia insulei este musulmana. Femeile poarta valuri lungi, care le acopera complet chiar si fata.

In viteza motocicletei, mijlocul de transport cel mai popular de pe insula, cu valurile negre fluturand in jur, arata ca niste zmeoaice furioase. Din bungaloul nostru auzeam chemarea monotona si penetranta la rugaciune a muezinilor. Chiar daca nu se arunca nimeni la pamant, orice activitate inceteaza si oamenii se opresc din treaba.

Bucataria thailandeza este renumita in intreaga lume pentru bogatia si varietatea aromelor sale. Dar mancarea de aici nu este doar foarte buna, ci si extrem de aratoasa. Aspectul placut se datoreaza minutiozitatii si grijii pentru detaliu, care sunt caracteristici specifice thailandezilor.

Alimentul de baza este orezul (numit khao, care inseamna in acelasi timp si mancare). Alaturi de legume, ingredientele principale sunt lapte de cocos, zahar de palmier, tamarinde, curry si, nu in ultimul rand, mari cantitati de chilli. Femeile din aceasta tara duc o viata activa, motiv pentru care in casa se gateste putin. Thailandezii au dezvoltat o cultura a  mancatului in oras.

Ceea ce nu inseamna ca mananca la restaurant, ci la una dintre zecile de bucatarii ambulante de pe fiecare strada. Aici poti degusta supe dulci-acrisoare cu fructe de mare, lemongrass si tamarinde (tom yam), paste de orez cu legume si carne (phad thai), salata de papaya cu alune si creveti (som tam) si, ca desert, mango cu orez fiert in lapte de cocos. Totul se prepara proaspat, in cateva minute, si este foarte ieftin: cu greu poti dovedi  (vorba lui Pavel Stratan) atata cat poti cumpara cu un dolar.

Construit in 1994, cu sprijin australian, peste fluviul Mekong, Friendship Bridge este unul dintre putinele puncte de trecere intre Thailanda si Laos. Podul are o mare incarcatura simbolica, reprezentand puntea pe care Laosul doreste sa o construiasca inapoi spre lume, in incercarea de a pune capat politicii de izolare. Ne asteptam sa fim intampinati de graniceri incruntati si intimidanti dar, surpriza, vazandu-ne pasaportul, vamesul a inceput, zambind, o conversatie despre gimnastica si despre Nadia Comaneci.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase